Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα σε λιτότητα και κλειστά σύνορα

Στο Παρίσι με διπλή ιδιότητα ο Α. Τσίπρας. Μετέχει στις συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, προσκαλεσμένος του Φρ. Ολάντ. Στόχος, να έρθουν «πιο κοντά» οι δύο ομάδες και να γίνουν το αντίβαρο στην ανερχόμενη Ακροδεξιά

Τσίπρας: Η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα σε λιτότητα και κλειστά σύνορα

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι με την διπλή ιδιότητα του Ευρωπαίου Αριστερού και του επίσημου συνομιλητή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κατόπιν δικής τους πρόσκλησης και με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ.

Η προσοχή («συντρόφων και αντιπάλων») εστιάζεται στη δεύτερη ιδιότητα, καθώς πρόκειται για την εκδήλωση ενός πολύμηνου «φλερτ» της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας προς τον Ελληνα πρωθυπουργό. Επισήμως, προβάλλεται ο στόχος «να έρθουν πιο κοντά» οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες, Αριστεράς-Σοσιαλιστών, και να αποτελέσουν το αντίβαρο στην άνοδο της Ακροδεξιάς.

Ανεπισήμως, η ευρω-σοσιαλιστική ομάδα επιχειρεί γενναίο άνοιγμα προς τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. δια του επικεφαλής της Τζιάνι Πιτέλα) προκαλώντας «οργή» στο ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά άλλωστε δεν μετέχει στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, καθώς έχουν κληθεί μόνο αρχηγοί προοδευτικών κομμάτων που ασκούν κυβερνητική εξουσία, ενώ ο κ. Τσίπρας έχει προσκληθεί ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Κατά το προηγούμενο διάστημα, οι Σοσιαλιστές (μέσω των Πιτέλα-Σουλτς) άσκησαν «πίεση» στον κ. Τσίπρα να συμπράξει κυβερνητικά με το ΠΑΣΟΚ. Αποδέχθηκαν ωστόσο το επιχείρημα του πρωθυπουργού πως όσο η κ. Γεννηματά θέτει ως προϋπόθεση κυβερνητικής συνεργασίας την συμμετοχή και της ΝΔ, τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η κ. Γεννηματά εξακολουθεί να προτείνει «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης» με τη συμμετοχή της ΝΔ, παρότι το Μαξίμου δεν αποκλείει διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας «μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης» - αλλά χωρίς, φυσικά, τη ΝΔ.

Η εμμονή στη λιτότητα

Στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα κυριαρχήσουν δύο θέματα:

* Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη - με άξονα το προσφυγικό

* Οικονομία και κοινωνία: επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, κοινωνικά δικαιώματα.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει στη λιτότητα, καθώς και στην ανάγκη οριοθέτησης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη σε συμπληγάδες

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το βράδυ, με αφορμή την έτερη διεθνή συνάντηση που πραγματοποιείται στο Παρίσι, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων:

* Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε συμπληγάδες. Συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα. Κρατά κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους και ανοιχτές τις πόρτες της σε πολιτικές ακραίας λιτότητας.

* Θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής μας και να συνομολογήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο.

* Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα ενώπιον των συνεπειών των επιλογών της (σ.σ. αναφέρθηκε στις συρράξεις στις οποίες συμμετείχαν ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία).

* Σήμερα, η Ευρώπη έντρομη ανακαλύπτει ότι το πρόβλημα φθάνει στην αυλή της. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιδρούν με νευρικό κλονισμό (...) όχι γιατί δεν θα μπορούσε η Ευρώπη να απορροφήσει στον κοινωνικό της ιστό 1-2 εκατ. προσφύγων, αλλά γιατί οι πολιτικές λιτότητας έχουν θρέψει στο υπογάστριο της Ευρώπης το τέρας του φασισμού (...) στο οποίο δίνουν τροφή με το να αντιδρούν σπασμωδικά. Για παράδειγμα το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σλοβακία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v