Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τοπίο στην ομίχλη «η ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού»

Χώρες κλείνουν σύνορα και υψώνουν φράκτες, υπό τον φόβο ότι οι πρόσφυγες θα ψάξουν άλλους «διαδρόμους». Η τουρκική πρόταση σκοντάφτει στη βίζα και στο ουγγρικό βέτο. Η Μέρκελ μετρά δυνάμεις την Κυριακή και η Αθήνα περιμένει τα πρώτα 100 εκατ.

Τοπίο στην ομίχλη «η ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού»

Εφτά ημέρες πριν από την (κανονική) Σύνοδο Κορυφής, η «ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού» μοιάζει με βάρκα που παρασύρεται από τα ρεύματα καθώς οι επιβάτες της εξακολουθούν να σπρώχνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Χωρίς κανείς να αποκλείει μετάθεση των αποφάσεων... σε νέα, έκτακτη, Σύνοδο, οι «προσπάθειες εξεύρεσης λύσης» συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ενώ στον «χορό» μπήκαν και οι χώρες-μέλη που μέχρι τώρα έμεναν στα μετόπισθεν, καθώς δεν τις άγγιζε η προσφυγική κρίση.

Μεταξύ των πολλών παραμέτρων, άλλωστε, υπάρχει και αυτή που αφορά στην τύχη ή τη δύναμη της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία την Κυριακή θα κριθεί στις εκλογικές αναμετρήσεις σε τρία σημαντικά γερμανικά κρατίδια. Η φράση «αφήστε να δούμε τι εικόνα θα παρουσιάζει τη Δευτέρα το Βερολίνο» ακούγεται όλο και πιο έντονα, οπότε στις τόσες στάσεις αναμονής προστέθηκε άλλη μία...

Μέσα σ' αυτό το τοπίο η Αθήνα δείχνει να συμβιβάζεται με την πραγματικότητα του κλειστού βαλκανικού διαδρόμου και να μετέχει στις προσπάθειες για συμφωνία πάνω στην τουρκική πρόταση, γνωρίζοντας ωστόσο ότι τα περιθώρια να ευοδωθούν παραμένουν μικρά.

Οικονομική βοήθεια στην Αθήνα

Μέσα σ΄αυτό το τοπίο η Αθήνα δείχνει να συμβιβάζεται με την πραγματικότητα του κλειστού βαλκανικού διαδρόμου και να μετέχει στις προσπάθειες για συμφωνία πάνω στην τουρκική πρόταση, γνωρίζοντας ωστόσο οτι τα περιθώρια να ευοδωθούν παραμένουν μικρά.

Προς το παρόν, λοιπόν, εστιάζει στην έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την «αξιοπρεπή διαβίωση» των δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων. Είναι ενδεικτικές οι σχετικές δηλώσεις του Κύπριου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρήστου Στυλιανίδη, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Κατά το ΑΠΕ, με εντολή του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου μεταφέρθηκαν προσωρινά 100 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του χαρτοφυλακίου του στο χαρτοφυλάκιο του κ. Στυλιανίδη, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός.

Επίσης, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι, παράλληλα, τα 510 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά εθνικά προγράμματα είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης και θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να απορροφούνται.

Την ίδια ώρα έχουν άμεσα εγκριθεί, πάντα κατά προτεραιότητα, όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για επείγουσα χρηματοδότηση, που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, ύψους προς το παρόν 40 εκατομμυρίων. 

Ο ένας κλείνει τα σύνορα στον άλλον

Η εικόνα έχει ως εξής:

* Η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν ότι θα υψώσουν φράκτες, διότι φοβούνται ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου οι πρόσφυγες θα βρουν εναλλακτικά «περάσματα».

Σ' αυτή τη λογική μπήκαν ήδη από χθες οι χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία), για να αποκλείσουν «πέρασμα» μέσω ρωσικού εδάφους.

Το Βέλγιο έκλεισε τα σύνορα με... τη Γαλλία, φοβούμενο προσφυγικό κύμα μετά την απόφαση του Παρισιού να κλείσει το στρατόπεδο του Καλαί.

Η Ιταλία αποφάσισε κοινές περιπολίες με την Αλβανία... στα ελληνοαλβανικά σύνορα, διότι φοβάται προσφυγικές ροές μέσω Αδριατικής (Ανυσυχία για αναζήτηση άλλων διαδρόμων εκφράζει και η Ισπανία, λόγω γειτνίασης με το Μαρόκο).

Το τέμπο, φυσικά, το κρατούν οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία) και η Αυστρία, τις οποίες «συνεχάρη» προχθές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (και Πολωνός) Ντόναλντ Τουσκ επειδή συνέβαλαν ώστε να κλείσει ο προσφυγικός διάδρομος προς την κεντρική Ευρώπη -αυτόν δηλαδή που η ίδια η ΕΕ είχε «ανοίξει» με προηγούμενη απόφασή της.

Ετοιμάζουν veto στο τουρκικό σχέδιο

* Η τουρκική πρόταση έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει δεκτή στη Σύνοδο Κορυφής. Από τη μία, οι «τέσσερις του Βίσεγκραντ» προανήγγειλαν veto καθώς αρνούνται κάθε συμφωνία που ορίζει εγκατάσταση προσφύγων στις χώρες τους.

Το ενδεχόμενο να... εξαιρεθούν πέντ’ έξι χώρες από την εν λόγω υποχρέωση «θα αναδείξει τη γελοιότητα της υπόθεσης», όπως έλεγαν αξιωματούχοι στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα.

Από την άλλη, οι όροι που θέτει η Τουρκία για να στέλνει πρόσφυγες απευθείας από το έδαφός της στις ευρωπαϊκές χώρες προσκρούουν σε σοβαρές διαφωνίες μέσα στους «28».

Οπως φάνηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, Γαλλία, Αυστρία και Βέλγιο δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με την κατάργηση της βίζας, ώστε να ταξιδεύουν ελεύθερα προς την ΕΕ οι Τούρκοι πολίτες (σ.σ. η Τουρκία θέλει να ισχύσει η κατάργηση από την 1η Ιουνίου).

Η Αυστριακή υπουργός ήγειρε χθες θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία («αναρωτιέμαι εάν η ΕΕ πετάει τις αξίες της στη θάλασσα»), ενώ ο Βέλγος ομόλογός της τάχθηκε εναντίον του ξεπαγώματος των κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, διότι «οι Τούρκοι απέχουν πολύ από τις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης».

Ως εκ τούτων, όλοι μαζί εμφανίσθηκαν πρόθυμοι να διευκολυνθεί η Ελλάδα να «φιλοξενήσει» τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο έδαφός της.

Η ειρωνεία είναι ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή που δεν υπήρξε ανταπόκριση στον αρχικό αριθμό.

Διότι, μέχρι τώρα έχουν μετεγκατασταθεί περίπου 900 άνθρωποι, σε σύνολο 160.000 που τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει να υποδεχθούν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v