Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΝΔ ανεβάζει τώρα τους τόνους

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης και οι τελευταίες αφορμές. Πώς ερμηνεύει η Συγγρού τις τελευταίες πρωτοβουλίες Τσίπρα. Ασφαλιστικό και Δικαιοσύνη στην κορυφή της ατζέντας. Το σχόλιο εν όψει της μάχης της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή για τη διαφθορά.

Γιατί η ΝΔ ανεβάζει τώρα τους τόνους

Αγεφύρωτο θεωρούν στη ΝΔ το χάσμα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά την κρισιμότητα των στιγμών, τις τελευταίες ώρες οι τόνοι της μεταξύ τους αντιπαράθεσης και πάλι υψώνονται ιδιαιτέρως, με τη Συγγρού να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάσταση στον πρωθυπουργό.

Τελευταίες αφορμές, τις οποίες ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, στάθηκαν αφενός το αίτημα Τσίπρα να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και αφετέρου η ανάρτηση του Ντόναλντ Τουσκ στο twitter για τα κλειστά σύνορα στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Μητσοτάκης, λόγω και των ραγδαίων εξελίξεων στο προσφυγικό, αρχικά είχε την πρόθεση να μην προχωρήσει σε ακραίες επιθετικές κινήσεις όσον αφορά στην αντιπολιτευτική τακτική. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «ο πρωθυπουργός κάνει τα πάντα προκειμένου να δυναμιτίσει το κλίμα και να διαλύσει τα όποια περιθώρια συνεννόησης. Για μία ακόμη φορά φαίνονται οι προθέσεις του και αυτές είναι να πορευτεί μόνος του τον δύσκολο δρόμο που έχει διαλέξει με τις επιλογές του», εκτιμούν.

Σπασμωδικές κινήσεις

Από την πλευρά τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να απαντούν σε κάθε πρόκληση. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», τονίζει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ και αποδίδει τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα «να ξαναπάρει στα χέρια του τον έλεγχο των κινήσεων.

Έχει παγιδευτεί ανάμεσα σε Συμπληγάδες και κανέναν δεν εκπλήσσουν οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις του μήπως και αλλάξει την ατζέντα», αναφέρει η ίδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σφόδρα ενοχλημένος από το νέο δίλημμα (ανθρωπισμός ή ακροδεξιά) που θέτει ο πρωθυπουργός και τον κατηγορεί ότι εσκεμμένα για μία ακόμη φορά χρησιμοποιεί διχαστικό λόγο. «Κάθε μέρα που περνάει χάνω την εμπιστοσύνη μου προς αυτόν», τόνισε στην προχθεσινή συνέντευξή του στο Mega, φράση που επαναλαμβάνει συχνά τις τελευταίες μέρες όχι μόνο δημοσίως αλλά και στους συνομιλητές του, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το ύφος των επόμενων κινήσεών του.

Τεράστια απόσταση

Ένα τέτοιο δείγμα θα φανεί στη σημερινή ομιλία του αρχηγού της ΝΔ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για το ασφαλιστικό, στο οποίο -όπως λέει- χωρίζει τα δύο κόμματα τεράστια απόσταση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης θα χαρακτηρίσει «λάθος μεταρρύθμιση» τη σχετική κυβερνητική πρόταση, γιατί «τσακίζει τη μεσαία τάξη, σκοτώνει την επιχειρηματικότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυξάνει υπέρμετρα τις εισφορές και δημιουργεί κυρίως σημαντικότατα αντικίνητρα στην εργασία».

Ο πρωθυπουργός, θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ, θα «αναγκαστεί να κόψει συντάξεις, αθετώντας μία ακόμα προεκλογική του δέσμευση». Θα τονίσει πως ο ίδιος από το βήμα της Βουλής, στην πρώτη του μάλιστα κοινοβουλευτική εμφάνιση με την ιδιότητα του αρχηγού, πρότεινε συγκεκριμένα και δύσκολα μέτρα, τα οποία όμως απορρίφθηκαν από τον πρωθυπουργό.

«Οδούς διαφυγής»

Την ίδια στιγμή, η Συγγρού ήδη προετοιμάζεται και για τη μάχη της Βουλής της επόμενης εβδομάδας για τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη. «Ο κ. Τσίπρας αναζητά οδούς διαφυγής», ήταν το επίσημο σχόλιο της ΝΔ μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, με τη συζήτηση να χαρακτηρίζεται «ευπρόσδεκτη», ωστόσο σε καμία περίπτωση να μην υποκαθιστά το αίτημα της ΝΔ για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η κοινή γνώμη, υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης, «ενδιαφέρεται να καταλάβει αν σήμερα πραγματικά η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Και εγώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους -γιατί είναι η συντριπτική πλειοψηφία των εντίμων δικαστών οι οποίοι τιμούν αυτήν τη στιγμή τον όρκο τον οποίο έχουν δώσει- να συνεχίσουν να αγωνίζονται ανεξάρτητοι, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να αποδίδουν δικαιοσύνη όπως αυτοί κρίνουν», σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v