Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα της Συμφωνίας δύσκολα και το… casus belli στον αφρό

Εννέα ημέρες πριν το νέο ραντεβού των «28» ηγετών, οι διαβουλεύσεις για το προσφυγικό παραμένουν στον αέρα και ο Βαλκανικός Διάδρομος κλειστός. Η «απειλή πολέμου» παρέμεινε… απειλή παρά τα χαμόγελα Τσίπρα-Νταβούτογλου στη Σμύρνη.

Ολα της Συμφωνίας δύσκολα και το… casus belli στον αφρό

Με τον «βαλκανικό διάδρομο» κλειστό, τις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία) εχθρικές σε κάθε συζήτηση για εγκατάσταση προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος, τη Γαλλία αρνητική στην παροχή βίζας στους Τούρκους πολίτες και την Κύπρο να μη συζητά (επισήμως) το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας που έχει παγώσει, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό μοιάζει ευχολόγιο.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας οι «28» αποφάσισαν ότι... θα αποφασίσουν οριστικά (;) στην κανονική Σύνοδο την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (17-18 Μαρτίου), ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα επιχειρήσει σε αυτό το διάστημα να βρει «χρυσές τομές».

Ευρωπαϊκές πηγές, πάντως, δεν βλέπουν συμφωνία καθώς, όπως λένε, ακόμη κι αν υπάρξουν συγκλίσεις στα αιτήματα που θέτει η Τουρκία, οι «τέσσερις του Βίσεγκραντ» δεν θα συναινέσουν, καθώς γι' αυτούς προέχει να μην υποχρεωθούν να δεχτούν πρόσφυγες στις χώρες τους. Η προαναγγελία veto από την Ουγγαρία τη νύχτα της Πέμπτης ήταν ενδεικτική των προθέσεων.

Το casus belli μένει

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική στάση, η κυβέρνηση «οφείλει» να λύσει μία δεκαετή διαφορά που προκύπτει από το τουρκικό casus belli, κάτι που καμία διπλωματική ή κυβερνητική πηγή θεωρεί εφικτό -και δη, στο περιορισμένο διάστημα των... εννέα ημερών μέχρι τη Σύνοδο.

Με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη στη Σμύρνη, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε δημοσίως το θέμα, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να απαντά κατά τα αναμενόμενα.

- «Το casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής», είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε την άρση του.

- «Το casus belli επιβλήθηκε εξαιτίας της απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1996, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια» (σ.σ. όπως προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο), ήταν η απάντηση του Τούρκου ομολόγου του.

Για τις αυξανόμενες παραβιάσεις-παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (στις οποίες αναφέρθηκε επισήμως ο κ. Τσίπρας), ο κ. Νταβούτογλου έδωσε τη… γνωστή αφοπλιστική απάντηση: «Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία θεωρεί τουρκικό εναέριο χώρο αυτό που εσείς αποκαλείτε δικό σας εναέριο χώρο».

Δεσμεύθηκε, κατά τα λοιπά, να υπάρξει περιορισμός αυτών των παραβιάσεων-παραβάσεων…

«Μην έρχεστε άδικα στα νησιά»

Κατά τα λοιπά, οι δύο πλευρές επικαιροποίησαν το πρωτόκολλο επανεισδοχής μη δικαιούχων ασύλου.

Σύμφωνα με αυτό, Τούρκοι αρμόδιοι στα ελληνικά νησιά και Ελληνες σε σημεία των τουρκικών παραλιακών χώρων θα επιβλέπουν τη διαδικασία ώστε όσοι περνούν στο ελληνικό έδαφος και δεν έχουν δικαίωμα ασύλου να επιστρέφονται “απέναντι” κι από κει στις χώρες τους.

Το μήνυμα (όπως το μετέφερε και ο Ελληνας πρωθυπουργός από τη Σμύρνη) είναι πως οι μετανάστες από τις μη εμπόλεμες περιοχές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v