Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Τραγική η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό

Απορρίπτει την οικουμενική κυβέρνηση o αρχηγός της ΝΔ, θετικός στις εκλογές, τις οποίες όμως «δεν ζητά». Ξεκινά περιοδείες, με πρώτη στάση τη Λαμία. Τα μηνύματα προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Τι λέει για Παπαγγελόπουλο.

Μητσοτάκης: Τραγική η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό

Έντονα προβληματισμένος για τις εξελίξεις στο προσφυγικό δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής και ενόψει αυτής της 17ης Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο MEGA, τόνισε ότι «κρατά μικρό καλάθι», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «τραγική διαχειριστική ανεπάρκεια που μας προσβάλλει ως χώρα». Μέχρι στιγμής, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ο πρωθυπουργός έχει περάσει κάτω από τον χαμηλό πήχη που βάλαμε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών».

Πιο έντονα ήταν τα πυρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον πρωθυπουργό όσον αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα. «Έχει μια τάση να διχάζει, μιλάει στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο, έχει πολλές κυρίες Τασίες να πείσει. Κάθε μέρα που περνάει χάνω την εμπιστοσύνη μου προς αυτόν», σημείωσε, απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε οικουμενική κυβέρνηση. «Σε κοινό σχήμα δεν μπορούμε να συμμετέχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που σε περίπτωση αδιεξόδου προτιμά την προσφυγή στις κάλπες. «Αν προέκυπταν εκλογές, θα ήταν καλοδεχούμενες», υπογράμμισε.

Όσο για το κόμμα του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα δημοσκοπικά ευρήματα και την ανταπόκριση που δείχνουν οι πολίτες, τονίζοντας εκ νέου την πρόθεσή του να κάνει «γενναίο άνοιγμα στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου». Έμφασή του, όπως είπε, οι νέοι άνθρωποι, χωρίς πάντως να αποκλείει και τις μεταγραφές προσώπων από άλλους κομματικούς σχηματισμούς του κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «επίθεση φιλίας» προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, προφανώς με το βλέμμα στραμμένο και στην επόμενη μέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί την επαναπροσέγγιση των πολιτών που τελευταία έχουν γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ και από την Παρασκευή, με φόντο τον προσυνεδριακό διάλογο, ξεκινά στοχευμένες περιοδείες σε περιοχές της χώρας και πρώτη στάση τη Λαμία.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε για:

ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ: Τα βόρεια σύνορά μας παραμένουν κλειστά, αυξημένες εξακολουθούν οι μεταναστευτικές ροές και η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ντροπιαστική. Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε ούτε τις βασικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων, δεν υπάρχει κανένας συντονισμός με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έχουμε δυσάρεστες συνέπειες για τον τουρισμό μας. Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι μεγάλες. Υπάρχει παντελής αδυναμία να διαχειριστεί την καθημερινότητα. Βρίσκεται σε αμυντική φάση. Παρατηρείται μια τραγική διαχειριστική ανεπάρκεια που μας προσβάλλει ως χώρα. Κρατώ μικρό καλάθι.

Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός έχει περάσει κάτω από τον χαμηλό πήχη που βάλαμε, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ σκεπτικοί για το τελικό αποτέλεσμα. Το βασικό που ζητήσαμε να διαπραγματευτεί ήταν οι στόχοι εγκατάστασης και μετεγκατάστασης των προσφύγων - μεταναστών. Δυστυχώς καμία τέτοια αναφορά δεν υπήρξε στη Σύνοδο, επειδή όμως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ας μην πούμε περισσότερα.

ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ: Πείσαμε τον κ. Τσίπρα να προσαρμοστεί στον ρεαλισμό και από αυτής της πλευράς η συζήτηση ήταν κρίσιμη όσον αφορά στη δημιουργία ενός εσωτερικού μετώπου. Όμως, δεν γίνεται την ίδια μέρα το Μαξίμου να βγαίνει και να κάνει διαρροές για «τρόικα εσωτερικού» και την επομένη να στήνεται το ψεύτικο δίλημμα «ανθρωπισμός ή ακροδεξιά».

Ο πρωθυπουργός έχει μια τάση να διχάζει, μιλάει στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο, έχει πολλές κυρίες Τασίες να πείσει. Κάθε μέρα που περνάει χάνω την εμπιστοσύνη μου προς αυτόν. Δεν μπορώ να δέχομαι αυτή τη διγλωσσία και τον τρόπο επικοινωνίας. Θα είναι τραγικό σφάλμα αν συνδυαστεί το προσφυγικό με την αξιολόγηση. Δημόσια δεν το έχω ακούσει.

ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ: Άλλα μάς υποσχέθηκε, άλλα έγιναν: Μας προέκυψε τρίτο μνημόνιο και δεν καταργήθηκε, η λιτότητα είναι μεγαλύτερη και το κουαρτέτο αντικατέστησε την τρόικα. Γιατί πέντε μήνες για να κλείσει η αξιολόγηση; Η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε πολύ βαθιά κρίση, οι επενδύσεις γκρεμίζονται, υπάρχουν εικόνες καταστραμμένης χώρας. Βλέπουμε «βουτιές» στην επετηρίδα της Δικαιοσύνης, κομματικά ρουσφέτια, αντιρυθμίσεις στην παιδεία, προσπάθεια άλωσης των ανεξάρτητων αρχών, καταγγελίες για παρεμβάσεις υπουργών στον ρόλο της Δικαιοσύνης.

Πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Τον κρίνω για τις σημερινές του πράξεις, δεν με ενδιαφέρει η κομματική του διαδρομή.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ: Σε κοινό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να συμμετέχουμε γιατί μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος. Οικουμενική κυβέρνηση δεν μπορούμε να κάνουμε. Άλλωστε, γιατί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, να το κάνει με άλλον πρωθυπουργό; Δεν ζητώ εκλογές, είμαστε πέντε μήνες από τις προηγούμενες, ανέκαθεν ήμουν υπέρ των σταθερών εκλογικών κύκλων.

Εξηγώ τι θα γίνει αν ο κ. Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη: θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα είμαστε πολύ καλύτερη κυβέρνηση από τη σημερινή. Ο πρωθυπουργός, όταν προκάλεσε εκλογές, είχε τη δυνατότητα να το κάνει, εγώ δεν την έχω. Αν προέκυπταν πάντως εκλογές, θα ήταν καλοδεχούμενες, δεν θα έχυνα μαύρο δάκρυ.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: Έχω πολύ καλή προσωπική σχέση με τον κ. Θεοδωράκη και την κ. Γεννηματά και τον κ. Λεβέντη προσπαθώ να τον αποκρυπτογραφήσω. Είναι «λαϊκισμός της κοινής λογικής, όχι των άκρων». Και αυτοδύναμη να ήταν η ΝΔ στις επόμενες εκλογές, πάλι θα επιχειρούσα να κάνω πολιτικά ανοίγματα στα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου. Χρειάζονται ευρύτερες συνθέσεις σε κόμματα που μπορούν να συνεννοηθούν.
Με ενδιαφέρει το γενναίο άνοιγμα στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Στόχος, να προσεγγιστεί ο μέσος πολίτης που μπορεί να έχει ψηφίσει στο παρελθόν τα δύο μεγάλα κόμματα, που πιστεύει στο μέτρο, στην κοινή λογική, αισθάνεται απόσταση από τα παραδοσιακά κόμματα αλλά δεν πείθεται από τα καινούργια.

ΤΗ ΝΔ: Αρχίζουμε να επικοινωνούμε με ένα διευρυμένο ακροατήριο. Είμαστε ευχαριστημένοι από τις δημοσκοπήσεις. Κάνουμε μια αυστηρή, σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, κλιμακώνοντας τη ρητορική μας στα θέματα που θεωρούμε μείζονα. Είμαστε μεγάλο κόμμα, χρέος μου είναι να συνθέτω διαφορετικές απόψεις και να δίνω βήμα σε όλους.

Υποχρέωσή μου είναι να ανοίξω το κόμμα. Πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα για να πείσουμε τους πολίτες ότι όντως αλλάζουμε. Ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ότι έχει πραγματική αντιπολίτευση, όλοι γνωρίζουν ότι πλέον υπάρχει μια αξιόπιστη, εναλλακτική, φερέγγυα αντιπολίτευση.

ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ: Με ενόχλησε, είναι αδιανόητο να έρχονται στη Βουλή και να αναπαράγονται τόσο κίτρινα δημοσιεύματα, για τα οποία μάλιστα ήδη η σύζυγός μου κινείται δικαστικά. Δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό ζήτημα. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι να επιστρέψει σε τακτικές «αυριανισμού» της δεκαετίας του '80.

ΤΟΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ: Έχουμε πολύ καλή, λειτουργική σχέση. Ο καθένας έχει τις απόψεις του, αυτός είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγώ πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεργαζόμαστε μια χαρά σε θεσμικό επίπεδο.

ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Διατηρούμε πολύ καλές πολιτικές σχέσεις με όλους τους τέως πρωθυπουργός. Συζητάω μαζί τους, βέβαια εγώ είμαι πρόεδρος, εγώ παίρνω αποφάσεις, εγώ είμαι ο υπεύθυνος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v