Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυλαία στη διαπραγμάτευση με ραντεβού Τσακαλώτου-Σταθάκη-θεσμών

Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. Ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια τα πεδία με τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Παραμένουν οι διαφορές για το δημοσιονομικό κενό.

Αυλαία στη διαπραγμάτευση με ραντεβού Τσακαλώτου-Σταθάκη-θεσμών

Στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών στην Αθήνα με την ελληνική πλευρά αλλά και τον Β. Σόιμπλε να θέτουν πλέον με σαφήνεια ως ορόσημο το Πάσχα των Ορθοδόξων, την 1η Μαϊου.

Η διαφορά στα ορόσημα είναι παραπάνω από αισθητή. Κατά τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, την 1η Μαϊου η Ελλάδα θα είναι σε θέση να γυρίσει σελίδα, εννοώντας προφανώς ότι εκτός από την αξιολόγηση θα έχουν δρομολογηθεί και οι αποφάσεις για το χρέος.

Από την άλλη πλευρά όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έβαλε στο κάδρο της πρωτομαγιάς μόνο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημειώνοντας ότι το θέμα του χρέους μπαίνει στο τραπέζι για λόγους πρεστίζ δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία μεγάλη πίεση στο μέτωπο των πληρωμών έως το... 2025.

Η δήλωση αυτή λαμβάνει άλλες διαστάσεις, ιδίως και μετά την «αποκάλυψη» του Γ. Ντάισελμπλουμ στον Π. Μοσκοβισί (αποκαλύφθηκε από τον Π. Σπίγκελ με «προδότη» το ανοιχτό μικρόφωνο μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου για το Eurogroup) ότι ανέδειξε τόσο πολύ το θέμα του χρέους εσκεμμένα...

Με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ανάδειξη του θέματος του χρέους από το Eurogroup και τις προσδοκίες να αναπτερώνονται , η έναρξη των διαπραγματεύσεων και κυρίως οι αμέσως επόμενες ημέρες θα δείξουν εάν πράγματι αυτές οι προσδοκίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τα θέματα της ατζέντας δεν έπαψαν να είναι δύσκολα. Το ασφαλιστικό, το φορολογικό , τα κόκκινα δάνεια αλλά και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων συνιστούν τα πεδία με τις μεγαλύτερες δυσκολίες ενώ συνεχίζουν να παραμένουν οι μεγάλες διαφορές στο ευρύτερο θέμα του δημοσιονομικού κενού.

Διαφορές τόσο ανάμεσα στους δανειστές, όσο και ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση.

Στην πρώτη συνάντηση των επικεφαλής με το δίδυμο Τσακαλώτου – Σταθάκη το μεσημέρι της Τετάρτης, αναμένεται να τεθεί η ατζέντα των συζητήσεων τις επόμενες ημέρες ενώ από την Πέμπτη θα αρχίσουν να συζητούνται τα επιμέρους θέματα , με πρώτο πιάτο το ασφαλιστικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v