Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Στο μικροσκόπιο το προσφυγικό

Αρνητική εξέλιξη ότι δεν υπήρξε συμφωνία στη Σύνοδο, λένε στη Συγγρού. Κικίλιας: «Και πάλι ευχολόγια και καλές προθέσεις». Ο Τσίπρας να μην γίνεται συνήγορος του Νταβούτογλου, σημειώνει ο Κουμουτσάκος. Γιατί αποκηρύσσουν προσφυγικό-αξιολόγηση.

ΝΔ: Στο μικροσκόπιο το προσφυγικό

Με έντονο προβληματισμό υποδέχτηκαν στη ΝΔ τη νέα αναβολή συγκεκριμένων αποφάσεων από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι και πάλι δεν υπήρξε συμφωνία».

Η Ελλάδα, κατά τις ίδιες πηγές, θα εξακολουθεί να υφίσταται ασφυκτική πίεση και ενώ η κατάσταση θα επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, ωστόσο, όπως λένε, θα πρέπει να δουν και να μελετήσουν με προσοχή τα ακριβή δεδομένα που έχουν προκύψει.

«Για μια ακόμα φορά βλέπουμε ευχολόγια και καλές προθέσεις», δηλώνει στο Euro2day.gr o Βασίλης Κικίλιας, συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου των Βρυξελλών. Επί της ουσίας, όπως λέει, «τα σύνορα παραμένουν κλειστά και οι πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να εισέρχονται στη χώρα μας. Εξάλλου, η επανεισδοχή είχε συμφωνηθεί και πάλι απ' όλες τις πλευρές πριν από λίγες μέρες, όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Το πρόβλημα δυστυχώς οξύνεται και διαιωνίζεται», σημειώνει.

Στη Συγγρού εκφράζουν την έκπληξή τους για το εύρος των απαιτήσεων της Τουρκίας, προκειμένου να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παράλληλα δηλώνουν ικανοποιημένοι που η Κύπρος είχε ενεργό στήριξη για τα πέντε ενταξιακά κεφάλαια, τα οποία η Τουρκία επιδίωξε να ανοίξουν, προσώρας τουλάχιστον χωρίς αποτέλεσμα.

Η περίοδος που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο στις 17 Μαρτίου, όπως δήλωσε στον «Βήμα fm» ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, είναι εξαιρετικά κρίσιμη. «Το πρώτο στάδιό της είναι άτυπο μεν, αλλά ουσιαστικό, διότι δεν είναι μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο οι συνομιλίες που θα κάνει σήμερα στη Σμύρνη ο κ. Τσίπρας με τον κ. Νταβούτογλου, που θα συζητήσουν και το προσφυγικό. Επομένως, τα μάτια μας πρέπει να είναι στραμμένα πάνω σ' αυτά τα οποία θα συζητηθούν εκεί, πόσο μάλλον που χθες η Τουρκία εμφανίστηκε με υπέρογκες και θα έλεγα παράλογες απαιτήσεις, αφού είχε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να διαμορφώσει μια κατάσταση ασφυκτικής πίεσης προς την Ευρώπη», τόνισε.

«Απέραντο hot spot»

Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμά η ΝΔ, μπορεί να έχει στο μυαλό του να πάει σε μια λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει το προσφυγικό, την αξιολόγηση και το χρέος, βάσει και των χθεσινών δηλώσεων του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κάτι τέτοιο, όπως λένε, «θα είναι τραγικό για τη χώρα, από τη στιγμή μάλιστα που ήδη αυτή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot. Μια βελτίωση στο οικονομικό δίνει ανάσα μηνών, ενώ μια υποχώρηση στο προσφυγικό μπορεί να οδηγήσει σε στρατηγικές ήττες με ορίζοντα δεκαετιών», επισημαίνει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το χρέος, άλλωστε, επισημαίνει η ίδια πηγή, είναι καταγεγραμμένο από τον Νοέμβριο του 2012, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ διευκρινίζει ότι «σε πολιτικό επίπεδο μπορεί ο πρωθυπουργός να πάρει μια συμφωνία, ωστόσο πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι σε τεχνικό επίπεδο, τέτοιες συμφωνίες συχνά ανατρέπονται».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν δεδομένο ότι ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συνεπάγεται περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων, ενώ δεν αποκλείουν ενδεχόμενη επίσπευση των διαδικασιών της διαπραγμάτευσης και έναρξη της συζήτησης για το χρέος να συνδυαστούν με τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων.

Ο Τσίπρας να μην γίνεται συνήγορος του Νταβούτογλου

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής E.E. – Τουρκίας, που αφορούσε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, δυστυχώς, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες δεσμευτικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις. Έτσι η Ελλάδα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα. Χωρίς τη στήριξη μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης μένει αντιμέτωπη με την παράταση της σημερινής δραματικής κατάστασης.

Αφενός, με δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Αφετέρου, με συνέχιση των εκτός ελέγχου μεταναστευτικών ροών στα σύνορά μας.

Η αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας είναι απαραίτητη. Όμως, μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι υπερβολικές τουρκικές απαιτήσεις, προκειμένου η Άγκυρα να εφαρμόσει συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ε.Ε..

Επιπλέον, το προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν μπορεί να γίνεται πρόφαση ή άλλοθι για μη τήρηση και των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Οι ημέρες μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Η ελάχιστη ελληνική επιδίωξη είναι αυτή που κατεγράφη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Αυτό τουλάχιστον περιμένουμε να επιτύχει ο κ. Τσίπρας και όχι να γίνεται "συνήγορος" των "δελεαστικών", όπως είπε, προτάσεων του κ. Νταβούτογλου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v