Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρικλοποδιά στο νέο χωροταξικό για τον Αστέρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται να αντιδρά και στο νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Καθησυχασστικοί εμφανίζονται από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Τρικλοποδιά στο νέο χωροταξικό για τον Αστέρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Οι πληροφορίες περί αρνητικής εισήγησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και του υπουργείου Αμυνας, στο νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, προκαλούν ποικίλα σχόλια στην αγορά. Την ίδια στιγμή που από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) εμφανίζονται καθησυχαστικοί, πυκνώνουν οι φήμες πως προς το παρόν επικρατούν τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στην πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. 

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αποτέλεσμα να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια από τη σημερινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να μην αποχωρήσει το επενδυτικό σχήμα υπό τα κρατικά επενδυτικά «οχήματα» του Κουβέιτ και του Αμπου Ντάμπι (μαζί με την τουρκική Dogus). Μάλιστα, η σχετική συμφωνία παράτασης της διαδικασίας ώστε να μη χαθούν τα 400 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Jermyn Street Real Estate υπεγράφη λίγες ώρες πριν τη λήξη της εγγυητικής επιστολής που είχε δώσει η τελευταία.

Το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ είχε απορριφθεί από το ΣτΕ καθώς προέβλεπε την κατασκευή ενός ολόκληρου χωριού με σχεδόν 100 πολυτελείς βίλες στον χώρο του τουριστικού συγκροτήματος. Το νέο χωροταξικό προβλέπει πως θα κτιστούν μόνο 13 πολυτελείς βίλες εντός του συγκροτήματος. Παράλληλα, όμως, θα κατασκευαστούν δύο υπερπολυτελή (έξι αστέρων) ξενοδοχεία στη θέση των σημερινών μονάδων Arion Hotel και WestIn Hotel. 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον Αστέρα, που εκκρεμεί για σχεδόν δύο χρόνια, ενδιαφέρει και την Εθνική Τράπεζα η οποία και θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ. Για να ολοκληρωθεί, όμως, πρέπει να εγκριθεί το ΕΣΧΑΔΑ από το ΣτΕ.

Φορέας της επένδυσης είναι η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP («Jermyn Street») που εκπροσωπείται από την επενδυτική εταιρεία AGC. Στην Jermyn Street συμμετέχουν κατά πλειοψηφία από δύο από τα κρατικά κεφάλαια από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ και άλλοι επενδυτές από χώρες της Μέσης Ανατολής. Το σχήμα ανακηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 προτιμητέος επενδυτής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΑΙΠΕΔ, για την απόκτηση του 90% των μετοχών της Αστήρ. Στους επενδυτές περιλαμβάνεται και η τουρκική Dogus η οποία είναι εξαιρετικά δραστήρια στην τουριστική αγορά της Ελλάδας, ενώ εσχάτως επενδύει και στα ακίνητα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v