Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανένδοτοι» οι θεσμοί για τα κόκκινα δάνεια

Κάθετοι οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου στην απελευθέρωση της αγοράς όλων των κόκκινων δανείων. Εξαιρέσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ζητά η Αθήνα. Διελκυστίνδα ΔΝΤ-ΕΚΤ με το Ταμείο να μιλά για την ανάγκη περισσότερων κεφαλαίων για τις τράπεζες.

«Ανένδοτοι» οι θεσμοί για τα κόκκινα δάνεια

Την πώληση των κόκκινων δανείων για όλες τις κατηγορίες, χωρίς εξαιρέσεις, ζητούν μετ' επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και απορρίπτουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο την διατήρηση της πρώτης κατοικίας εκτός του πλαισίου πώλησης.

Πρόκειται για αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και ακόμη κι αν η εξαίρεση των στεγαστικών, καταναλωτικών και κόκκινων δανείων προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες πάρει μία μικρή παράταση (σ.σ. λήγει την 15η Μαρτίου) έως τον Ιούνιο δεν αναμένεται να «ξεφύγει».

Πηγές αναφέρουν ότι το κουαρτέτο, κυρίως οι εκπρόσωποι των δύο θεσμών, είναι ανένδοτοι και μάλιστα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην πάγια θέση του ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να λάβουν περισσότερα κεφάλαια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επιθετικότερο τρόπο το βουνό των κόκκινων δανείων. Πάγια θέση, η οποία όμως δεν τυγχάνει της αποδοχής των ευρωπαίων και δη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που από την πλευρά της προωθεί την ενεργή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, χωρίς όμως την χρήση επιπλέον κεφαλαίων από τον ESM.

Δεν κάνουν πίσω

«Ακόμη κι αν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις στο ζήτημα του ασφαλιστικού, δεν διαφαίνεται κάτι αντίστοιχο στο ζήτημα των κόκκινων δανείων», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και προσθέτει: «Το κουαρτέτο δεν δέχεται κουβέντα για αυτό το θέμα καθώς πιστεύει ότι μόνο με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στα κόκκινα δάνεια θα υπάρξουν ριζικές λύσεις και οι δανειολήπτες θα συνεργασθούν με τις τράπεζες». Το ίδιο κλίμα μεταφέρεται και από την πλευρά των τραπεζών με τα υψηλόβαθμα στελέχη να τονίζουν ότι τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και τον SSM είναι κοφτά ως προς την ανάγκη πώλησης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη για να εξαιρέσει από το ενδεχόμενο πώλησης τα κόκκινα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια δεν συμμερίζονται αυτή την προσπάθεια. «Έχουν σαφείς εντολές να μην συζητήσουν καν οποιαδήποτε άλλη λύση. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει όταν έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα», αναφέρει πηγή που μετέχει στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Εν αναμονή...

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να εκδώσει την Πράξη Διοικητή, η οποία θα ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Το κείμενο της Πράξης έχει δοθεί για διαβούλευση στα ενδιαφερόμενα μέρη και αναμένεται η τελική απόφαση, τουλάχιστον, το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι αλλαγές που προωθούνται όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια που εξαιρούνται της πώλησης.

«Όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, εξ ου και θα κριθούν από την πορεία της αξιολόγησης», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v