Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύσκεψη Αρχηγών: Και πάλι… αίτημα για οικουμενική από Λεβέντη

Με συνοπτικές διαδικασίες απορρίφθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς αίτημα του επικεφαλής Ενωσης Κεντρώων να συζητηθεί το θέμα της οικουμενικής. Φάκελο με στοιχεία για το προσφυγικό έδωσε ο πρωθυπουργός. Σε εξέλιξη η σύσκεψη.

Σύσκεψη Αρχηγών: Και πάλι… αίτημα για οικουμενική από Λεβέντη

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και 2,5 ώρες η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα το προσφυγικό.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησε μία μικρή «εμπλοκή», καθώς ο Βασίλης Λεβέντης πρότεινε (όπως... αναμενόταν) να τεθεί προς συζήτηση και το μόνιμο θέμα που θέτει, η συγκρότηση δηλαδή οικουμενικής κυβέρνησης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος απευθύνθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς και τους ζήτησε να απαντήσουν εάν δέχονται ή όχι την πρόταση.

Απαντες... ψήφισαν «όχι» και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

Ο κ. Λεβέντης φέρεται να διεμήνυσε πως δεν θα συνυπογράψει κοινό ανακοινωθέν, καθώς θεωρεί μείζονος σημασίας θέμα τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης -και για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τη μέχρι στιγμής συζήτηση προκύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για τη συμφωνία που επιδιώκεται με την Τουρκία για την επανεισδοχή στο έδαφός της όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους Πολιτικούς Αρχηγούς φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το Προσφυγικό και το έργο των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείρισή τους.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία αφορούν στον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, στην πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, στην παρεχόμενη σίτιση, στην ιατρική μέριμνα, στη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών καθώς και στα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.

Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v