Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θέσεις Μητσοτάκη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Οι αιχμές για τον πρωθυπουργό και οι έξι προτάσεις για το προσφυγικό. Γιατί η Συγγρού κρατά χαμηλούς τόνους για το σημερινό ραντεβού. Οι στόχοι, οι αποφάσεις και τα περιθώρια συνεννόησης.

Οι θέσεις Μητσοτάκη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Με μεγάλη επιφύλαξη όσον αφορά στη στάση και στις προθέσεις του πρωθυπουργού θα προσέλθει στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Συγγρού υποστηρίζουν πως η ΝΔ θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της και βάσει του θεσμικού της ρόλου, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον, ωστόσο εκφράζουν τον φόβο μήπως πρόκειται για «νέα επικοινωνιακά παιχνίδια» -όπως λένε- του Αλέξη Τσίπρα, στην προσπάθειά του να βγάλει από πάνω του μεγάλο βάρος των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση, μετακυλώντας τα στην αντιπολίτευση.

«Θα πάμε με διάθεση να συμβάλουμε στην επίλυση του προβλήματος, με συγκεκριμένες προτάσεις. Ωστόσο θα πρέπει να βοηθήσει και η ίδια η κυβέρνηση, εάν αποφασίσει να εφαρμόσει μια πολιτική πέρα από ιδεοληψίες, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα», σχολίαζε σχετικά χθες υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.

Στη ΝΔ φοβούνται μήπως και σήμερα επαναληφθούν περιστατικά της προηγούμενης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όταν «ακόμα δεν είχαν μπει στο Προεδρικό Μέγαρο και ήδη είχαν αρχίσει οι διαρροές για το τι θα έλεγε μέσα ο κ. Τσίπρας. Δυναμιτίζουν το κλίμα εξ αρχής και ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν τις πιθανότητες εξεύρεσης κοινού τόπου συνεννόησης», σημειώνει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρ' όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν, ζήτησαν τη σημερινή συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών. Τονίζουν δε την ανάγκη «ό,τι λέγεται μέσα στην Ελλάδα, να λέγεται και έξω από αυτήν. Κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απέδειξε, με την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν το προσφυγικό «πρόκληση εθνικών διαστάσεων» και ζητούν να οριστούν σαφείς στόχοι, με τους οποίους θα πρέπει να επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες και οι οποίοι θα πρέπει να προσδιοριστούν με σαφήνεια στη σημερινή συνάντηση.

«Θεωρούμε ότι απουσία συμφωνίας και αδιέξοδο στις συνομιλίες της Δευτέρας είναι μια πολύ αρνητική για τη χώρα εξέλιξη, διότι αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουμε στη σημερινή, τραγική κατάσταση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες μπορεί να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Οι έξι προτάσεις

Πυρήνας των θέσεων με τις οποίες θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι έξι προτάσεις που απηύθυνε πρόσφατα προς την κυβέρνηση και τις οποίες θα επαναλάβει.

Συγκεκριμένα, ζητά την περαιτέρω αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, τη δημιουργία φυλασσόμενων ανοικτών αλλά και «κλειστών» χώρων προσωρινής διαμονής, τη βελτίωση του συντονισμού ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη διασφάλιση ότι η νατοϊκή δύναμη θα συμβάλει αποφασιστικά μαζί με τον FRONTEX στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου κονδυλίου με παράλληλο αίτημα για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από την Ε.Ε., καθώς και τις παράλληλες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την ελληνική πλευρά στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, στη ΝΔ επαναλαμβάνουν ότι πρόκειται για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» που μπορεί πολύ εύκολα να μας γυρίσει μπούμερανγκ.

Το σημερινό ραντεβού, πάντως, δεν γίνεται και πάλι υπό τις καλύτερες συνθήκες, καθώς ακόμα και χθες υπήρξε νέα σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, η ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για «ομολογία ανεπάρκειας και ανευθυνότητας», την ίδια ώρα που η Συγγρού κατηγορούσε τον πρωθυπουργό ότι «επιμένει να παραπληροφορεί, να λασπολογεί, να φανατίζει και να διχάζει», με αφορμή το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον οικονομικό σχεδιασμό της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v