Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξιολόγηση: Εντατικές διαπραγματεύσεις σε θολό τοπίο

Στη «Mεγάλη Δευτέρα» και στο Eurogroup αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών συνεχίζονται. Οι γκρίνιες για τη στάση του ΔΝΤ και οι συγκλίσεις με τους Ευρωπαίους.

Αξιολόγηση: Εντατικές διαπραγματεύσεις σε θολό τοπίο

Το βέβαιο είναι ότι γίνονται εντατικές ζυμώσεις στο εξωτερικό για να βρεθεί λύση. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και το χθεσινό δείπνο στις Βρυξέλλες μεταξύ των επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να συμφωνηθεί μια κοινή γραμμή απαιτήσεων έναντι της Ελλάδας και να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου.

Απολύτως αβέβαιο είναι την ίδια ώρα, πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής και αν στην αποστολή θα μετέχει με τον συνήθη ρόλο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Την ώρα που στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής των δανειστών επιχειρούσαν να βρουν τη λύση, κυβερνητική πηγή στην Αθήνα εξέφραζε συγκρατημένη... απαισιοδοξία για το αν αυτή η λύση θα μπορούσε να βρεθεί άμεσα. Υπογράμμιζε ότι γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πέραν αυτού το τοπίο για την ελληνική κυβέρνηση ήταν θολό.

Πηγή με γνώση των εξελίξεων μιλούσε για πρόοδο που έχει γίνει αλλά χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε ευθέως επιρρίψει ευθύνες για την καθυστέρηση στην πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιμένοντας στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Αντικρουόμενα μηνύματα έρχονταν την ίδια ώρα από την πλευρά των δανειστών. Πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, προέβλεπε άμεση εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στους κόλπους των δανειστών, η οποία βέβαια είναι άγνωστο αν θα είναι ανεκτή πολιτικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα ευρωπαϊκά μηνύματα των προηγούμενων ημερών, όμως, έδειχναν προς την κατεύθυνση της κατανόησης των τεράστιων προβλημάτων ταυτόχρονης διαχείρισης των απαιτήσεων της αξιολόγησης και του προσφυγικού, υποδεικνύοντας έως και γερμανική χαλάρωση των απαιτήσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όμως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του επισήμως. Ίσως δώσει ένα σήμα σήμερα, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις.

Και όλ' αυτά ενώ πηγές του οικονομικού επιτελείου δήλωναν άγνοια για ένα ενδεχόμενο σπασίματος της διαπραγμάτευσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v