Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αυστηρούς όρους η επιλογή προϊσταμένων στη ΓΓΔΕ

«Έσκισε» την απόφαση επιλογής προϊσταμένων με συνοπτικές διαδικασίες ο Γ. Πιτσιλής. Επαναφέρει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και καθιερώνει πρόσθετες προϋποθέσεις.

Με αυστηρούς όρους η επιλογή προϊσταμένων στη ΓΓΔΕ

Την απόφαση του 2014, της Κατερίνας Σαββαΐδου, αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων της ΓΓΔΕ επαναφέρει σε ισχύ με απόφασή του ο Γιώργος Πιτσιλής, ακυρώνοντας παράλληλα την απόφαση που υπέγραψε τον περασμένο Ιανουάριο ο Γιάννης Μπάκας, εκτελώντας καθήκοντα αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Με την απόφαση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όχι μόνο επανέρχεται σε ισχύ η απόφαση η οποία προέβλεπε εμπλοκή του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων (η απόφαση Μπάκα είχε καταργήσει το Γνωμοδοτικό καθιερώνοντας συνοπτικές διαδικασίες), αλλά καθιερώνονται πρόσθετες προϋποθέσεις για την επιλογή προϊσταμένων, ώστε πρωτίστως αυτοί να είναι σύννομοι όσον αφορά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη φορολογική νομοθεσία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και πόθεν έσχες αλλά και αναφορικά με την πληρωμή των φόρων τους.

Με την απόφαση Πιτσιλή, προστίθεται νέα παράγραφος στην απόφαση Σαββαΐδου, σύμφωνα με την οποία ο υποψήφιος υποχρεούται έως την προηγούμενη ημέρα διεξαγωγής της συνέντευξης, να υποβάλει στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 όπως ισχύει, στην οποία να δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο/η σύζυγος και τα προστατευόμενα μέλη αυτού:

α) έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας που ορίζονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, καθώς και να έχει δηλώσει το σύνολο των εισοδημάτων του και των περιουσιακών του στοιχείων, όπως προσδιορίζονται από τις διατάξεις αυτές,

β) ότι είναι ενήμεροι για τυχόν οφειλές τους προς το δημόσιο,

γ) ότι δεν είναι δικαιούχοι ή τελικοί πραγματικοί δικαιούχοι τραπεζικού λογαριασμού ή άλλου περιουσιακού στοιχείου το οποίο ανήκει σε εταιρεία εγκατεστημένη σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά την έννοια του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, ή αν είναι, ότι πρόκειται για εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, κατά περίπτωση, τα οποία έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί στην Ελλάδα και

δ) έχει υποβάλει στην Υπηρεσία την προβλεπόμενη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 28 του Ν. 3528/2007, όπως ισχύει. Η μη υποβολή της ως άνω Υπεύθυνης Δήλωσης αποκλείει τη συμμετοχή του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία αξιολόγησής του.

Παράλληλα, ορίζεται ότι «τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου υποβάλλουν τις βαθμολογίες τους αμέσως μετά το πέρας του συνόλου των συνεντεύξεων και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα αυτών».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η απόφαση Μπάκα, με την οποία άλλαζε άρδην η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από τον διορισμό του νέου ΓΓΔΕ και αφού η δημοσίευση της Πράξης του υπουργικού συμβουλίου είχε καθυστερήσει για περίπου ένα μήνα. Η βιασύνη αλλαγής των δεδομένων επιλογής προϊσταμένων είχε προκαλέσει τότε θύελλα αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπάθειες επιλογής ημετέρων, με συνοπτικές διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v