Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την 7η Μαρτίου και το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί τα όπλα για τη μάχη που θα δοθεί σε δύο πεδία: στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και στο Eurogroup για την «τύχη» της αξιολόγησης.
«Από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους» είναι η ηχηρή επισήμανση παράγοντα του Μαξίμου, καθώς στην μεν προσφυγική κρίση η Ελλάδα είναι αυτή που «πειθαρχεί» στις αποφάσεις των Βρυξελλών κερδίζοντας... τα εύσημα των εταίρων, ενώ ως προς την αξιολόγηση, η χώρα εμφανίζεται να έχει συμμάχους τους ευρωθεσμούς απέναντι στο ΔΝΤ.
Σύμφωνα με δύο κυβερνητικές πηγές δε, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να συμπράξουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με την Αθήνα, ώστε -τουλάχιστον- το ασφαλιστικό να «κλείσει» μονομερώς έναντι του Ταμείου.
Τα «θετικά μαντάτα» που, σύμφωνα με το Euro2day.gr, είχαν φτάσει στο Μαξίμου την προηγούμενη Τετάρτη, ότι το Βερολίνο θεωρεί επαρκές το ασφαλιστικό προσχέδιο και θα δώσει το πράσινο φως για το «κλείσιμό» του, φιλοξενήθηκαν χθες από το πρακτορείο Bloomberg.
Το δημοσίευμά του αναφέρει ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη για παραχωρήσεις στο ασφαλιστικό, λόγω προσφυγικού» σε αντίθεση, όπως σημειώνει, με το ΔΝΤ που εκτιμά ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και απαιτούνται περικοπές στις συντάξεις.
Και κατώφλι για τις συντάξεις
Ως προς αυτό, πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές τη νύχτα για τις συντάξεις στην τηλεοπτική εκπομπή «Ενικός», καθώς, για πρώτη φορά, παρουσίασε κατώφλι διάσωσης των συντάξεων: «Η έγνοια μας είναι οι μικρές και μεσαίες συντάξεις, 600-1.200 ευρώ, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία», είπε, προσθέτοντας ότι θα δοθεί μάχη και για «έως 1.400-1.500».
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός αφενός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που «τρέχουν» εδώ και δύο μήνες και, αφετέρου, εμφανίσθηκε αποφασισμένος για «ανεκτές παραχωρήσεις», προκειμένου να κλείσει το ασφαλιστικό -δηλαδή, «να ξεριζωθεί το μεγαλύτερο αγκάθι της αξιολόγησης».
«Ο χρόνος τρέχει απειλητικά, δεν είπε τυχαία ο Τσακαλώτος "καήκαμε" εάν οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν μέχρι Μάιο-Ιούνιο», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος.
Ο στόχος του Μαξίμου είναι να υπάρξει κατάληξη πριν από το Καθολικό Πάσχα (27 Μαρτίου), ώστε... το Ορθόδοξο (1η Μαΐου) να βρει την οικονομία «αναστημένη», όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξη.
Θυμίζουμε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του πριν από δέκα ημέρες στο γερμανικό περιοδικό Stern, τοποθέτησε την επίσημη έναρξη της συζήτησης για το χρέος τον Ιούλιο -κάτι που προϋποθέτει να έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα η αξιολόγηση, το 80% των δεσμεύσεων από τη συμφωνία και το νομοθετικό έργο.
Ανάβει η συζήτηση για το veto
Στο πεδίο του προσφυγικού, η κυβέρνηση συμπλέει απολύτως με τους εταίρους και, κυρίως, το Βερολίνο -είναι ενδεικτική η πολύ προσεκτική αναφορά του κ. Τσίπρα στον παράγοντα «Τουρκία» κατά τη συνέντευξή του.
Η κυβερνητική γραμμή θα ξεκαθαρίσει στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο και η επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει εθνική γραμμή στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών την Παρασκευή.
Τα περιθώρια πάντως είναι μικρά, καθώς χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης (και ο Βασίλης Λεβέντης) διαφώνησαν με την επιλογή ελληνικού veto στην περίπτωση που οι χώρες του Βίσενγκραντ και η Αυστρία επιμείνουν στις μονομερείς ενέργειές τους εναντίον της Ελλάδας.
Επ' αυτού, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη διευκρίνισε χθες ότι το veto (εάν υπάρξει) δεν θα ασκηθεί... συνολικά προς την Ε.Ε., διότι κάτι τέτοιο θα έθιγε και τις χώρες που στέκονται στο πλευρό μας.
Σύμφωνα με τον (προσώρας) σχεδιασμό, μία τέτοια κίνηση θα αφορά μελλοντικές αποφάσεις, κυρίως οικονομικές (π.χ. ΕΣΠΑ), για χώρες που κινούνται εναντίον της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι η Αθήνα δεν θα κινηθεί χωρίς συνεννόηση με τους εταίρους.