Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα βέτο Μητσοτάκη στη στρατηγική Τσίπρα για το προσφυγικό

Γιατί η ΝΔ διαφωνεί με τη χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος από τον πρωθυπουργό. Με ποιες προθέσεις θα προσέλθει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο συμψηφισμός του προσφυγικού και της αξιολόγησης, το κοινό ανακοινωθέν και η... απασφαλισμένη χειροβομβίδα.

Τα βέτο Μητσοτάκη στη στρατηγική Τσίπρα για το προσφυγικό

Το προσφυγικό μονοπώλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όχι μόνο στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στα «πηγαδάκια» μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, μέσα και έξω από την αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.

Κοινή διαπίστωση του συνόλου των βουλευτών ήταν ότι η κατάσταση είναι περισσότερο κρίσιμη από κάθε άλλη στιγμή, επισκιάζοντας ακόμα και τα της οικονομίας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και τα χειρότερα -κατά πολλούς- ακόμα δεν τα έχουμε δει.

Σοβαρές ήταν οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν για την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, όπως έλεγε έμπειρος κοινοβουλευτικός, «είναι τέτοιες οι στιγμές που το μεγαλύτερο λάθος μας θα ήταν να καθόμαστε να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα και να αποδίδουμε αυτή τη στιγμή ευθύνες. Ζητούμενο είναι από εδώ και πέρα τι κάνουμε και κυρίως βέβαια ο πρωθυπουργός».

Τρεις μέρες πριν από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, πάντως, και την πολυπόθητη διακομματική συναίνεση για το συγκεκριμένο ζήτημα, κινδυνεύει να «τορπιλίσει» το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Ο ίδιος, κατά την προχθεσινή συνέντευξή του στο Star, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκαλώντας όμως την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και όχι μόνο- για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

«Βεβιασμένες και μονομερείς ενέργειες βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περισσότερο την αξιοπιστία της», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον των βουλευτών του. Στη μεθαυριανή σύσκεψη, τόνισε, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία σε ένα επαρκές σχέδιο δράσης, αφήνοντας παράλληλα υπαινιγμούς για τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού. «Εύχομαι η συναίνεση που ζητά ο Τσίπρας να μην είναι προσχηματική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγούσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, «παιχνίδια με το βέτο δεν επιτρέπονται. Οφείλουμε να πείσουμε με τα επιχειρήματά μας τις άλλες χώρες να προσέλθουν στις θέσεις μας και όχι, στην πρώτη δυσκολία, να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δικαίωμά μας που στην πραγματικότητα είναι... απασφαλισμένη χειροβομβίδα».

Σύμφωνα με τη συλλογιστική του, υπάρχουν χώρες οι οποίες «μας περιμένουν στη γωνία και ένα ενδεχόμενο βέτο θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να τους κάνουμε. Δίχως καμία τύψη, θα μπορούν στη συνέχεια να έρθουν, για παράδειγμα, στο επόμενο Eurogroup και να ανταποδώσουν το βέτο στα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε».

«Ηττημένοι και στα δύο»

Η Συγγρού θεωρεί το ενδεχόμενο συμψηφισμού του προσφυγικού και της αξιολόγησης ως μια πολύ μεγάλη παγίδα, καθώς, όπως είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια τέτοια περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος «να βρεθούμε ηττημένοι και στα δύο».

Παράλληλα, υπάρχει έντονη καχυποψία για τον πρωθυπουργό και τη στάση που αυτός θα κρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν του έχουμε καμία εμπιστοσύνη και το επιβεβαιώνει ο ίδιος με τα λόγια και τις πράξεις του επί καθημερινής βάσης», τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως λένε, «δεν είμαστε καθόλου σίγουροι αν τελικά θα υπάρξει το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, όπως επιθυμεί ο κ. Τσίπρας. Εξαρτάται τι θα μας πει και τι θα μας ζητήσει. Λευκή επιταγή δεν πρόκειται να προσφέρουμε σε καμία περίπτωση», λένε, αν και όπως διευκρινίζουν, ο κ. Μητσοτάκης, τόσο τις προηγούμενες μέρες όσο και στη συνέχεια, θα επιμείνει να κινείται με βάση το εθνικό συμφέρον.

Και χθες πάντως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια σειρά ζητημάτων, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να αναδείξει τις διαφορές του από τον πρωθυπουργό. «Εγώ θέλω να ενώσω τους Έλληνες ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, ενώ ο κ. Τσίπρας ρίχνει καθημερινά λάσπη στον ανεμιστήρα», κατήγγειλε σχετικά, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v