Τα προβλήματα που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επαγγελματιών της πληροφορικής, ωθεί τις εταιρείες του κλάδου να αναζητήσουν εργασίες στο εξωτερικό.
Ήδη, εισηγμένοι Όμιλοι του ΧΑ έχουν αναλάβει σημαντικές συμβάσεις σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Δυτική Ευρώπη, ενώ όλα δείχνουν πως ο όγκος των αναλαμβανόμενων έργων θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
«Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η επέκταση μιας εταιρείας πληροφορικής στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η ελληνική προέλευση αποτελεί μειονέκτημα λόγω του κινδύνου της χώρας. Χρειάζονται υποδομές, δυναμικό marketing και φυσικά επίπονες προσπάθειες ιδίως μέχρις ότου ολοκληρωθούν με επιτυχία οι πρώτες συμβάσεις που θα αναληφθούν. Επίσης, κάθε εταιρεία πληροφορικής θα πρέπει να επενδύει σε συνεχή βάση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μια ελληνική επιχείρηση όπου ο δανεισμός είναι δύσκολος και ακριβός», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της αγοράς.
Ταλέντο λοιπόν στην Ελλάδα υπάρχει και μπορεί το υπουργείο Εξωτερικών να αναζητεί τρόπους προσέλκυσης ξένων εταιρειών πληροφορικής στη χώρα, η κατάσταση ωστόσο στην τοπική αγορά εμφανίζει σημαντικά προβλήματα, όπως:
• Πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν επενδύσει ελάχιστα στο κομμάτι της πληροφορικής κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω της γενικότερης επικρατούσας αβεβαιότητας.
• Οι τράπεζες, ένας μεγάλος πελάτης του ιδιωτικού τομέα πληροφορικής, έχουν περιοριστεί δραστικά σε αριθμό.
• Τα έργα του δημοσίου ανατίθενται εδώ και πολλά χρόνια με τέτοιο τρόπο (καθυστερήσεις στην ανάθεση και στις πληρωμές, γραφειοκρατία, ασάφειες) έτσι ώστε πολλές εταιρείες να μην μπορούν να καρπωθούν κέρδη από αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο ΣΕΠΕ ζητά φορέα υπό τον πρωθυπουργό που να συντονίζει το νέο ΕΣΠΑ πληροφορικής, ή επίσης ότι οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής είναι πλέον πολύ πιο επιλεκτικές για το ποια δημόσια έργα θα διεκδικήσουν.
Εδώ και αρκετά χρόνια, ο πρόεδρος του Ομίλου Quest Holdings κ. Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας για τις προοπτικές της θυγατρικής Unisystems, περιορίζεται στους στόχους της εταιρείας για περαιτέρω διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού, όπου ήδη το ποσοστό των σχετικών εργασιών ανέρχεται σε διψήφιο νούμερο.
H Space Hellas έχει ξεκινήσει κατά τα τελευταία χρόνια μια σταδιακή επέκταση σε αγορές του εξωτερικού σε τομείς που διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και με τρόπο που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία του Ομίλου. «Το 2016 θα εντείνουμε τις προσπάθειες διεθνοποίησης των εργασιών της Space Hellas, με μεσομακροπρόθεσμο στόχο ο όμιλός μας να μετεξελιχθεί σε έναν περιφερειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, σε συνεργασία με προμηθευτές (vendors) και τοπικούς συμμάχους». Αυτό δήλωσε στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιάννης Μερτζάνης, συμπληρώνοντας: «Τα όπλα που ήδη διαθέτουμε για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού είναι η τεχνογνωσία μας, τα references, η εμπειρία των στελεχών μας και η υγιής κεφαλαιακή μας διάρθρωση. Στο εξωτερικό, η κατάσταση είναι ενθαρρυντική. Υπάρχουν ευκαιρίες, ωστόσο απαιτείται χρόνος, κόπος και επιμονή. Πρόκειται για αγώνα αντοχής και όχι για κούρσα ταχύτητας».
Το 2015, πάνω από το 50% του συνολικού της κύκλου εργασιών και περίπου το 80% των νέων συμβολαίων της PROFILE αφορούσαν εργασίες εκτός Ελλάδας. Η ανάληψη συμβολαίων στο εξωτερικό συνεχίζεται και το 2016. H εισηγμένη εταιρεία διαθέτει σειρά γραφείων ανά τον κόσμο, επεκτεινόμενη σε λογισμικό του ευρύτερου χρηματοοικονομικού-επενδυτικού τομέα και η σημερινή της επίδοση είναι το αποτέλεσμα πολυετούς προετοιμασίας και προσπάθειας που έγινε από την ομάδα συνεργατών του προέδρου της εισηγμένης κ. Χαράλαμπου Στασινόπουλου.
«Προς τα τέλη του 2015, έκλεισαν αρκετά μεγάλα έργα κυρίως στη μητρική εταιρεία, στη Ρουμανία και το Ντουμπάϊ. Η θυγατρική στη Βουλγαρία αναμένεται να έχει μία σταθερή χρονιά» αναφέρει μεταξύ άλλων η διοίκηση της Entersoft, όταν καλείται να απαντήσει για τις προοπτικές της μέσα στο 2016. Η ουσία ότι η γνωστή εταιρεία πληροφορικής όχι μόνο ενισχύει τα μερίδιά της στην εγχώρια αγορά, αλλά επίσης έχει δημιουργήσει κατά τα τελευταία χρόνια μια αξιοσημείωτη παρουσία στο εξωτερικό.
Παρουσία στο εξωτερικό έχουν και άλλες εισηγμένες εταιρείες όπως η Intralot, η MLS (ιδιαίτερα στο κομμάτι των πλοηγών πλοήγησης), ενώ η περυσινή προσπάθεια διεθνοποίησης της Q&R προσέκρουσε πάνω στη γενικότερη αβεβαιότητα της χώρας και στα capital controls.