Περισσότερο «φως» στην κίνηση του veto που προτίθεται η κυβέρνηση να ασκήσει στα ευρωπαϊκά όργανα, ως άμυνα και επίθεση ταυτόχρονα για το προσφυγικό, έριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
«Προφανώς δεν είναι καλή επιλογή να μπλοκάρει η Ελλάδα αποφάσεις επιβαρύνοντας ολόκληρη την Ευρώπη και, μαζί, τις χώρες που κρατούν θετική στάση απέναντί μας», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Προκύπτει σαφώς, επομένως, ότι το veto θα ασκηθεί (σ.σ. εάν οριστικοποιηθεί η επιλογή) εις βάρος χωρών που πρωτοστατούν στο “χτύπημα” της Ελλάδας, όσον αφορά στην προσφυγική κρίση. Οι σχετικές πληροφορίες μιλούν για αποφάσεις που αφορούν π.χ. το ΕΣΠΑ αυτών των χωρών ή άλλης μορφής οικονομικά ζητήματα. Δεδομένου ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει συζήτηση για μείωση κονδυλίων σε χώρες που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ακυρώνοντας και υπονομεύοντας αποφάσεις της ΕΕ.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κ. Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι η χώρα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί “σκέψεις” από διπλωμάτες για το πώς θα μπορούσε να εμπλακεί το Συμβούλιο.
Οσο για τα “όρια” της χώρας να αντέξει το προσφυγικό βάρος, απάντησε ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αφορά αξιοπρεπή αντιμετώπιση περίπου 100.000 προσφύγων, αλλά “ως προσωρινή λύση”. Διευκρίνισε δε, ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον συμψηφισμό του προσφυγικού με την οικονομική κρίση, “αλλά πραγματικά το βάρος του προσφυγικού είναι δυσβάσταχτο και δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη της η χώρα”.
Περιμένουμε εξηγήσεις από το ΔΝΤ
Για το έτερο μείζον θέμα, της αξιολόγησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος “έδειξε” ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση το ΔΝΤ. Οπως είπε, η κυβέρνηση περιμένει από το Ταμείο “να εμφανίσει επαρκή αιτιολόγηση των μέτρων που ζητά, δεδομένου ότι τα σημερινά οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από του καλοκαιριού” (σ.σ. όταν υπογράφτηκε η συμφωνία).
Ειδικά για το ασφαλιστικό, παρέπεμψε στη θετική απάντηση των θεσμών (“είπαν ότι η πρότασή μας είναι αποδεκτή”), για να τονίσει πως, επ' αυτού, “η διαπραγμάτευση έχει φτάσει κοντά στο όριό της”. Για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των συντάξεων (πέραν των πολύ υψηλών που είναι λίγες, συνεπώς οι περικοπές θα έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα).
Το “Συγκρότημα” επιτέθηκε, o πρωθυπουργός απάντησε
Για τον “πόλεμο” κυβέρνησης-ΔΟΛ, η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως δεν ήταν η κυβέρνηση που ξεκίνησε αντιπαράθεση με κάποιο συγκρότημα Τύπου, αλλά “υπήρξε δημοσίευμα πάνω στο οποίο κλήθηκε ο πρωθυπουργός να απαντήσει” (σ.σ. του ΒΗΜΑτος για τη συνάντηση Τσίπρα-Ψυχάρη).
Πρόσθεσε δε, ότι η αντιπολίτευση, η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θέλουν να απαντήσουν σ' αυτά τα ζητήματα για να μην πάρουν την πολιτική ευθύνη. “Δεν τους τιμά. Θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο κατά της διαπλοκής”, κατέληξε.