Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Κυριάκος «φλερτάρει» με το κέντρο

ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του Ποταμιού. Η συνάντησή του με την Άννα Διαμαντοπούλου και η παρουσίαση του βιβλίου του Guy Verhofstadt.

Ο Κυριάκος «φλερτάρει» με το κέντρο

«Δεσμεύθηκα προεκλογικά για τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας», επανέλαβε, κατά την παρουσίαση της φιλοσοφίας του νέου προγράμματος του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και την πλειοψηφία αυτή, όπως έχει πει αρκετές φορές, την προσδιορίζει ιδεολογικά στο χώρο του κέντρου το οποίο άλλωστε «δίνει ή παίρνει την ήττα στις εκλογικές αναμετρήσεις».

Εξ αρχής στόχος του προέδρου της ΝΔ ήταν η παράταξή του να κερδίσει την ηγεμονία στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, προσελκύοντας πρώτιστα τους πολίτες που κινούνται γύρω από αυτόν και στη συνέχεια τα στελέχη των αντίστοιχων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων κ.α.) που εκφράζουν «τις μεταρρυθμίσεις, το μέτρο και τη λογική».

Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, σε κάθε ευκαιρία, να τονίζει πως «η ΝΔ δεν συναλλάσσεται με στελέχη άλλων κομμάτων», ωστόσο ήδη, αρκετά από αυτά, ήδη έχουν εκφραστεί θετικά για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τάσσονται υπέρ της προσέγγισης των δύο πλευρών. Και ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, με διάφορες κινήσεις του με έντονο συμβολισμό τις τελευταίες μέρες, δείχνει να «κλείνει το μάτι» προς τα αριστερά της παράταξής του.

Έτσι, αν και σχολιάστηκε ελάχιστα, τη δική της σημασία έχει η επίσκεψη της Άννας Διαμαντοπούλου στη Συγγρού την περασμένη Δευτέρα και η παρουσίαση στον κ. Μητσοτάκη των θέσεων του φορέα τον οποίο αυτή έχει δημιουργήσει για το ασφαλιστικό. Για την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ έχει εκφραστεί θετικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος –υπενθυμίζεται- έχει μιλήσει με καλά λόγια και για άλλους εκπροσώπους του «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ», όπως τον Τάσο Γιαννίτση, τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Φλωρίδη.

«Ψάρεμα» στο Ποτάμι

Τυχαία δεν ήταν επίσης και η χθεσινή παρουσίαση από τον κ. Μητσοτάκη του βιβλίου του Guy Verhofstadt, Προέδρου της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Του αμφιλεγόμενου πολιτικού ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο είχε δηλώσει ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα «θυμωμένος γιατί συνέχεια ακούμε για μεταρρυθμίσεις, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «αμφισβήτηση των βασικών αξιών του κράτους δικαίου που δεν έχει κατ’ ανάγκη ιδεολογικό χρώμα. Μπορεί να προέλθει από τη δεξιά ή από την άκρα δεξιά. Μπορεί, με την ίδια άνεση, να προέλθει από την αριστερά και από την άκρα αριστερά».

Σήμερα, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το παρόν στο Συνέδριο του Ποταμιού και έκανε το «άνοιγμά» του. «Είμαστε όλοι μαζί στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κύμα που πρέπει να αλλάξει την ελληνική κοινωνία. Είμαστε μαζί στην ιδία πλευρά του τραπεζιού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε δε ότι «είμαστε μαζί στον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το άνοιγμα είναι πολιτικό κι όχι με όρους μεταγραφολογίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «έχουμε την πιο ιδεοληπτική κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων».

Υπογράμμισε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει την ανάγκη για συναίνεση στο προσφυγικό ανασύρει την σκανδαλολογία και πως ο κ. Τσίπρας «είναι πιο παλιός κι απ΄ τους παλιό». Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε στο Ποτάμι να συνεχίσει τη θετική του πορεία σημειώνοντας ότι «τα ποτάμια ενίοτε μεταβάλλουν την κοίτη τους αρκεί να μην στερεύουν».

Κοινή στάση στη Σύσκεψη των Αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Με πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη, μόλις ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί τους στο Συνέδριο του Ποταμιού, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τον χρόνο διεξαγωγής του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Εκτίμησαν ότι η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό θα πρέπει να γίνει σύντομα κι όχι τη τελευταία στιγμή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι, συμφώνησαν, η χάραξη μιας εθνικής γραμμής για να αντιμετωπισθεί το μείζον ζήτημα των προσφύγων που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος.

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Στη Συγγρού πιθανολογούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μπροστά στην «αδυναμία» -όπως λένε- της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει μπροστά της. «Ετοιμαζόμαστε γρήγορα και με συστηματικότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της φιλοσοφίας και των πολιτικών κατευθύνσεων του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος, θέτοντας ουσιαστικά τον κομματικό μηχανισμό σε εκλογικό συναγερμό.

Το ίδιο αναμένεται να κάνει και την προσεχή Τρίτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η οποία μάλιστα θα γίνει «κεκλεισμένων των θυρών» για τους δημοσιογράφους. Εκεί αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, ενώ θα στρέψει τα βέλη του προσωπικά στον πρωθυπουργό, με τελευταία αφορμή την πολωτική στάση του στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, απόντος του κ. Μητσοτάκη.

Εκτός από την εισήγηση του ιδίου, στην συνεδρίαση της Κ.Ο. θα μιλήσουν και οι γαλάζιοι βουλευτές, προκειμένου να ανταλλαχθούν απόψεις για την αντιπολιτευτική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα και με φόντο τα καυτά ζητήματα του προσφυγικού και της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v