Διάλειμμα... ρευστότητας στην αγορά πληροφορικής

Παρά τις γενικότερα θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου, η εγχώρια αγορά πληροφορικής χαρακτηρίζεται φέτος από μειωμένη ζήτηση και συχνά από «ακραίες» συμπεριφορές εταιρειών που παλεύουν να επιβιώσουν.

Διάλειμμα... ρευστότητας στην αγορά πληροφορικής

«Επί του παρόντος, στο κομμάτι της αγοράς που δραστηριοποιείται στα δημόσια έργα επικρατεί κατάσταση σχετικής ηρεμίας. Και αυτό γιατί προς το τέλος του προηγούμενου έτους, το δημόσιο αποπλήρωσε μεγάλα ποσά από τα συμβόλαια του παλαιού ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα η ρευστότητα αρκετών εταιρειών να έχει βελτιωθεί και η πίεση των τραπεζών προς αυτές να έχει ως ένα βαθμό εξασθενήσει». Αυτά υποστηρίζει γνωστός παράγοντας του κλάδου πληροφορικής, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να είναι διατηρήσιμη.

«Εκτιμώ ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Μέσα στο 2016 δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η ροή νέων έργων και αυτό πολύ δύσκολα θα γίνει τουλάχιστον έως και τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε ουσιαστικά μιλάμε για φθινόπωρο, ή ακόμη και για το 2017, αν επαναληφθούν οι δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Οι τζίροι λοιπόν των εταιρειών αυτών θα μειωθούν και η κατάσταση θα δυσκολέψει σημαντικά, τουλάχιστον για όσες δεν διαθέτουν τους απαιτούμενους δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας».

Μεταξύ πάντως των εταιρειών του κλάδου, δεν φαίνεται να υπάρχει κοινή άποψη για τη στάση των πιστωτριών τραπεζών. Ορισμένες δηλώνουν έντονα δυσαρεστημένες από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και άλλες υποστηρίζουν πως όχι μόνο δεν τους μειώνονται οι πιστωτικές γραμμές, αλλά επίσης τους γίνεται κρούση για επιπλέον δανειοδοτήσεις! Και όπως φαίνεται, τραπεζική χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη, αλλά με μέτρο και υπό όρους που σχετίζονται με την τρέχουσα ευρωστία των εταιρειών.

Τα προβλήματα ωστόσο των επιχειρήσεων του κλάδου δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των δημοσίων συμβάσεων, καθώς η οικονομική κρίση -και ακόμη περισσότερο η επικρατούσα αβεβαιότητα- έχει επηρεάσει πτωτικά τη ζήτηση για προϊόντα-υπηρεσίες πληροφορικής και στον ιδιωτικό τομέα.

Διευθύνων σύμβουλος γνωστής εταιρείας του κλάδου υποστηρίζει: «Διαπιστώνω πως υπάρχουν αρκετές κατηγορίες επιχειρήσεων πληροφορικής. Κάποιες εξ αυτών είναι αποδυναμωμένες από την πολυετή κρίση και ουσιαστικά δεν βλέπουν ορίζοντα μπροστά τους. Κάποιες άλλες προσπαθούν να επιβιώσουν με αθέμιτους τρόπους, όπως μη πληρώνοντας φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, προμηθευτές και τράπεζες.

Συχνά, αλλά όχι πάντα, είναι οι ίδιες εταιρείες που προχωρούν σε προσφορές κάτω του κόστους, συμπαρασύροντας τα περιθώρια κέρδους ολόκληρου του κλάδου σε πολύ χαμηλά και ενίοτε αρνητικά επίπεδα.

Υπάρχουν δουλειές που χάνουμε από ορισμένες σοβαρές εταιρείες για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου οι προτάσεις κάποιων ανταγωνιστών μας είναι τόσο ακραίες προς τα κάτω, που θυμίζουν την περιπετειώδη είσοδο καουμπόηδων σε σαλούν του φαρ ουέστ».

Γενικότερα, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι βαδίζουμε μεσοπρόθεσμα σε μια εγχώρια αγορά πληροφορικής με λιγότερες σε αριθμό αλλά μεγαλύτερες σε μέγεθος εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους:

α) Κάθε μία θα επικεντρώνεται σε τομείς που πιστεύει ότι διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα

β) Θα θεωρεί την εγχώρια αγορά ως ένα μόνο ποσοστό των εργασιών της, καθώς σταδιακά θα ανεβάζει το ύψος του τζίρου της στο εξωτερικό

γ) Θα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Ήδη αυτή την περίοδο, η ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας αποτελεί αρκετές φορές ευκαιρία για την απόκτηση νέων πελατών. Και αυτό γιατί έρχεται ο ίδιος ο προμηθευτής (vendor) του εξοπλισμού και αναθέτει δουλειές δικών του πελατών σε εταιρείες πληροφορικής που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη δουλειά.

δ) Θα έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι νέες τεχνολογίες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Space Hellas κ. Γιάννη Μερτζάνη στο Euro2day.gr ότι «σε λίγα χρόνια αναμένεται ότι οι κλασικοί τρόποι πώλησης και υποστήριξης πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων θα αλλάξουν ριζικά και πως οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να είναι έτοιμες να προσαρμοστούν και να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις αλλαγές». Πώς όμως να τα καταφέρουν εταιρείες που λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας έχουν να επενδύσουν εδώ και πολλά χρόνια σε νέες τεχνολογίες, έρευνα και υποδομές;

«Και όμως γυρίζει»

Παρ' όλα αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου της πληροφορικής ως ιδιαίτερα θετικές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας αναφέρθηκε στη φετινή κοπή πίτας του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας όχι μόνο στα κονδύλια ύψους ενός δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο νέο ΕΣΠΑ για πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, αλλά επίσης και στις ενέργειες του Υπουργείου για προσέλκυση ξένων σχετικών επενδύσεων στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Αναστάσιος Τζήκας ζήτησε τη δημιουργία «δομής παρά τω πρωθυπουργώ» μέσα στο 2016, που θα συντονίζει τα δημόσια έργα πληροφορικής και θα συμβάλλει στην προώθησή τους.

Και τέλος, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που ξεπεραστεί η έντονη επικρατούσα αβεβαιότητα, πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα προχωρήσουν σε επενδύσεις στο κομμάτι της πληροφορικής, καθώς έχουν περιορίσει τις σχετικές δαπάνες τους εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να δουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα να χάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v