Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί πέφτει ”χοντρό” χρήμα στον κλάδο της Υγείας

Ετήσιο τζίρο της τάξης των 400 με 600 εκατ. ευρώ θα πρόσθετε σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές η μεταφορά δαπανών από το κράτος στους ιδιώτες μέσω της εκχώρησης έναντι μισθώματος της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του ΕΦΠΥ. Ο τομέας της Υγείας μετρά ήδη τα θεωρητικά κέρδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Γιατί πέφτει ”χοντρό” χρήμα στον κλάδο της Υγείας
του Χρ. Κίτσιου



O πρώτος τομέας της οικονομίας που από την περασμένη Δευτέρα μετράει τα κέρδη του –έστω θεωρητικά μπορεί να φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ σε επιπλέον πωλήσεις– από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι αυτός της παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού της κ. Δ. Αβραμόπουλου έθεσε ως προτεραιότητα του έργου της τη δραστική αναδιάρθρωση της κοινωνικής περίθαλψης ανακοινώνοντας την πρόθεσή της για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΦΠΥ).

Φορέας που θα συνενώσει οργανικά όλες τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης με κορμό τον μηχανισμό του ΙΚΑ, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο μεταξύ των ταμείων της χώρας. Με βάση τις κυβερνητικές διακηρύξεις οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ο οποίος ως εκ τούτου θα αναγκαστεί να προσφύγει και στις υπηρεσίες από ιδιώτες.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν με παραπεμπτικά από τους ιατρούς του ΕΦΠΥ να διενεργούν τις εξετάσεις τους σε συμβεβλημένα με τον Φορέα διαγνωστικά κέντρα με πλήρη κάλυψη –σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις– του αντιτίμου από το ταμείο τους.

Οι μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων χαιρετίζουν –ανεπισήμως, προς το παρόν– την πρόθεση του υπουργείου σημειώνοντας ότι αποτελεί την πλέον ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών για την κοινωνική περίθαλψη.

Επαναλαμβάνουν, όμως, ότι η αποδοτικότητα του συστήματος μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη εφόσον εκχωρηθεί από τον Ενιαίο Φορέα με διαγωνισμούς ανά περιοχή η χρήση και η λειτουργία των εγκαταστάσεων διάγνωσης και πρόληψης που θα διαθέτει από ιδιώτες.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών, μια και τα εξωτερικά ιατρεία του ΙΚΑ –όσον αφορά στο σκέλος που θα εκχωρηθεί στους ιδιώτες- θα μπορούν να δουλεύουν και απογευματινές ώρες και θα μειωθούν τα κόστη για τον Ενιαίο Φορέα και τα ταμεία.

Ήδη αλυσίδες όπως η Euromedica έχουν εκδηλώσει με επιστολές τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ανάληψη της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του ΙΚΑ εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο και υπάρξει διαγωνισμός ανά περιοχή.

Σε πανελλαδικό επίπεδο η μεταφορά δαπανών από το κράτος στους ιδιώτες μέσω της εκχώρησης έναντι μισθώματος της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας θα πρόσθετε σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές ετήσιο τζίρο της τάξης των 400 με 600 εκατ. ευρώ.

Σημειώστε ότι με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα (198) τροποποιούνται οι διατάξεις του Π.Δ. 231 περί ιδιωτικών κλινικών και ουσιαστικά καθίσταται νομότυπη η υποδοχή εξωτερικών ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v