Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαφόν 580 προσφύγων/μέρα βάζουν πέντε βαλκανικές χώρες

Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα. Επισκέψεις Τουσκ στις πρωτεύουσες. Στην Αθήνα 3 Μαρτίου.

Πλαφόν 580 προσφύγων/μέρα βάζουν πέντε βαλκανικές χώρες

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η απόφαση που πήραν οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αστυνομικοί αρχηγοί, ανακοίνωσε η Λιουμπλιάνα, είναι "υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν".

Nωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωνε πως στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Κάποιες χώρες δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν κανέναν πρόσφυγα και άλλες σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη», ανέφερε.

Ειδικότερα για τη συμπεριφορά της Σερβίας τόνισε ότι «θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά πρωτίστως υπερασπίζεται τους πολίτες της, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα».

Ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς αναφέρθηκε, στη συνέντευξή του στο "Pink", και στην απόφαση για τη χρήση του στρατού, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, μονάδες του στρατού θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων, για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών ή προσφύγων.

Κομισιόν: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης προς αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».
 
Αυτό σημείωσε, σε δηλώσεις της, σήμερα (26/02) η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό. 

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων. 

Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην Αθήνα ο Τουσκ

Ολες τις πρωτεύουσες των χωρών που συγκροτούν τον βαλκανικό διάδρομο σκοπεύει να επισκεφθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε, θα ταξιδέψει σε Βιέννη και Λουμπλιάνα (1η Μαρτίου), Ζάγκρεμπ και Σκόπια (2 Μαρτίου) και Αθήνα (3 Μαρτίου), για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ αλλά και τον επικεφαλής της Frontex την Παρασκευή 4 Μαρτίου.

Μπαν Κι Μουν: Ανοίξτε τα σύνορα

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κατήγγειλε σήμερα τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Μπαν Κι Μούν υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v