Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «προγραμματικές» Μητσοτάκη

Τι θα πει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Οι προτεραιότητες, η φιλοσοφία, οι δομές και τα πρόσωπα. Ανεβαίνουν οι ρυθμοί ενόψει συνεδρίου.

Οι «προγραμματικές» Μητσοτάκη

«Επενδύσεις, χαμηλή φορολογία, δουλειές». Αυτό θα είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα στηρίζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, τη φιλοσοφία του οποίου θα εξηγήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί, το παρών θα δώσουν ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της ΝΔ αρμόδιος για το πρόγραμμα και ο Γιώργος Στεργίου, γραμματέας προγράμματος του κόμματος, οι οποίοι μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα γνωστοποιήσουν τη φιλοσοφία, τις δομές και τα ονόματα των συντονιστών των ενοτήτων του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ότι θα ακούει την κοινωνία και θα έχει «ανοιχτές πόρτες» στους πολίτες, γίνονται πράξη μέσα από το πρόγραμμα, θεμέλιο του οποίου -όπως θα πει- είναι οι αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Στο συμβουλευτικό σώμα για την επεξεργασία των γαλάζιων προτάσεων συμμετέχουν στελέχη από την κοινωνία, τον ακαδημαϊκό χώρο και την αγορά, που θα γνωστοποιηθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ που καταρτίζεται αυτή την περίοδο θα είναι προσανατολισμένο στη μεταμνημονιακή εποχή. Θα απαντά στις σημερινές προκλήσεις και προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα περιγράφει και την Ελλάδα που επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, της δημιουργίας, της αισιοδοξίας και της κοινωνικής συνοχής. Το νέο παραγωγικό μοντέλο που θέλουν να διαμορφώσουν στη ΝΔ είναι η μετάβαση από τη διανομή της φτώχειας στην παραγωγή του πλούτου.

Όλα αυτά πάντως, λένε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, θα συνοδεύονται από ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις, συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες, χωρίς υποσχέσεις που δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν.

Όπως υποστηρίζουν στη Συγγρού, τα κομματικά στελέχη της ΝΔ προφανώς θα έχουν σημαντικό ρόλο και λόγο στην κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος και παράλληλα θα υπάρξει και διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς. Όσο για τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία του προγράμματος, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν τον προσδιορίζουν με σαφήνεια. Ωστόσο γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να έχει καταρτιστεί το συντομότερο δυνατό, από τη στιγμή που βλέπουν πολύ πιθανές πολιτικές εξελίξεις, τουτέστιν εκλογές.

«Ανοικτό συμμετοχικό κόμμα»

Συνεχίζεται την ίδια στιγμή, μέσω της ιστοσελίδας του κόμματος, η δημόσια διαβούλευση για το νέο καταστατικό της ΝΔ το οποίο θα εγκριθεί στο 10ο τακτικό συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 22-24 Απριλίου. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε εκ νέου ότι το νέο σύγχρονο καταστατικό θα μετατρέψει τη ΝΔ «σε ένα πραγματικά ανοικτό, συμμετοχικό κόμμα».

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι θα υπάρξει εκ μέρους της κυβέρνησης περαιτέρω ένταση και πόλωση του κλίματος, παρά την κρισιμότητα των στιγμών. Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, «τα πράγματα θα φτάσουν σε παροξυσμό έντασης. Αυτή είναι η στρατηγική έντασης για να περισώσουν ό,τι μπορούν από τη βυθιζόμενη παρέα εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και αυτό, την ώρα που η χώρα είναι στο σημείο μηδέν και μπορεί να οδηγηθεί οπουδήποτε».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Συγγρού, «το κάνει για δύο λόγους: Για να ανακόψει ό,τι μπορεί από τη φθορά της, αλλά κυρίως για να κατασκευαστεί ο μύθος της πτώσης, μήπως και συντηρηθούν πολιτικά την επόμενη μέρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v