Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχία στη ΝΔ για το προσφυγικό

Δυσφορία από τη στάση της Ευρώπης και της Τουρκίας. «Θα συνεχίσουμε να βάζουμε εθνική πλάτη», λέει η Συγγρού. Νέες πρωτοβουλίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ραντεβού με ΠτΔ ζήτησε ο αρχηγός της ΝΔ

Ανησυχία στη ΝΔ για το προσφυγικό

Η προχθεσινή φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο Star για το προσφυγικό, ότι «καθόμαστε πάνω σε μια βόμβα», αποτυπώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την έκδηλη ανησυχία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα. Ανησυχία που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει ραντεβού με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι.

Στη ΝΔ, βλέποντας και τις τελευταίες εξελίξεις με την Ευρώπη και την Τουρκία να αθετούν τις δεσμεύσεις τους, εκφράζουν τον φόβο μήπως οι διαστάσεις του προβλήματος σύντομα γίνουν ανεξέλεγκτες και η κατάσταση στη χώρα, εντελώς απρόβλεπτη. 

Ο κλοιός γύρω από τη χώρα μας στενεύει, αναγνωρίζουν στη Συγγρού, που τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής ξεκάθαρης στρατηγικής από την κυβέρνηση και κοινής γραμμής απ' όλα τα κόμματα.

Ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζουν συνεργάτες του, το αποτύπωσε εμπράκτως αυτό την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες και το επανέλαβε και σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη στη Βουλή του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Παρουσία των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ, των έξι συντονιστών, των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και του γραμματέα της Κ.Ο., διατύπωσε τον έντονο προβληματισμό του για τις εξελίξεις και κάλεσε τους βουλευτές του να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό και απίθανο ενδεχόμενο.

«Μόνο αντικείμενο της συζήτησης ήταν το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Συζητήθηκαν σε βάθος όλες οι πτυχές και οι διαστάσεις της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη σύσκεψη, που κράτησε περίπου 1,5 ώρα.

«Θα συνεχίσουμε να βάζουμε εθνική πλάτη», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ξεκαθαρίζοντας πως το μεταναστευτικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική αντιπαράθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ασκείται κριτική στην κυβέρνηση «όπου πρέπει».

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει κανονικά το παρών και θα συμπεριφερθεί συναινετικά, όπως έχει προαναγγείλει ότι θα πράττει σε κάθε εθνικό θέμα.

Και όπως την προηγούμενη Τρίτη, πριν το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό για να συντονιστεί με τη στάση που θα κρατούσε αυτός απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες, έτσι -σύμφωνα με το περιβάλλον του- δηλώνει έτοιμος να το επαναλάβει όταν και όσες φορές ακόμα χρειαστεί.

Έλλειψη συντονισμού

Παράλληλα, σκοπεύει να συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες όπως η προχθεσινή, όταν κάλεσε την πρέσβη της Αυστρίας για να της εκφράσει τη δυσφορία του για το ενδεχόμενο η χώρα της να κλείσει τα σύνορά της.

Σε εσωτερικό τουλάχιστον επίπεδο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, στην οποία καταλογίζει έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση. Χθες, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, διερωτήθηκε τι εξυπηρετούσε η διαπίστωση του υπουργού ότι «όλα είναι στον αέρα λόγω της γνωστής αδιαλλαξίας της Τουρκίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο, θα μεταβεί σήμερα για συμβολικούς λόγους και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στόχος του, από τη μία να δηλώσει την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη και από την άλλη, να καταγγείλει την προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρέμβει σε αυτήν αλλά και στους υπόλοιπους ανεξάρτητους θεσμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v