Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθήνα προς Ευρωπαίους: Τηρήστε τις συμφωνίες σας

Νέος γύρος επαφών Τσίπρα με τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για προσφυγικό-ΔΝΤ. Εξετάζεται κανονικό veto στη νέα Σύνοδο. Ολλανδική αισιοδοξία ότι η Βιέννη θα αλλάξει στάση. Πυρετώδεις διεργασίες για ΝΑΤΟ.

Αθήνα προς Ευρωπαίους: Τηρήστε τις συμφωνίες σας

Ο κλοιός του προσφυγικού σφίγγει, οι «σκληροί» των μπλόκων προκαλούν νέες εντάσεις, κλείνοντας ακόμα και παρακαμπτήριες οδούς, το ΔΝΤ δεν δίνει σημεία... ζωής καθυστερώντας τη διαπραγμάτευση, οι εξελίξεις από τον χώρο της Δικαιοσύνης είναι καταιγιστικές αγγίζοντας τον εκδοτικό-δημοσιογραφικό χώρο και η κυβέρνηση δοκιμάζει τις αντοχές της σε μία όλο και πιο εμφανή ισορροπία τρόμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα με Ευρωπαίους αξιωματούχους (Ζ. Κλ. Γιούνκερ) και ηγέτες (Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ), χωρίς να αποκλείεται και υπερατλαντική επικοινωνία, καθώς τα θέματα του ΝΑΤΟ και του ΔΝΤ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον Ολλανδό ομόλογό του (και προεδρεύοντα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) Μαρκ Ρούτε έγινε σε έντονο ύφος.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει ευρω-παρέμβαση στην κίνηση της Βιέννης για διάσκεψη των δυτικών Βαλκανίων χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, με προφανή στόχο να κλείσει ο «διάδρομος» που (σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ) θα οδηγούσε τους πρόσφυγες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Και «υπενθύμισε» ότι οι αποφάσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών θα πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρούτε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Αυστρία θα μεταβάλει στάση σήμερα και θα αποτρέψει, τελικά, το κλείσιμο του διαδρόμου -και, ουσιαστικά, των ελληνικών συνόρων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Φίλιππο Γκράντι, με τον οποίο συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις του προσφυγικού ζητήματος.

Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην παροχή υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους ορόσφυγες προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες δε συμβάλλουν στη διαχείριση ενός διεθνούς προβλήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Εξετάζεται και... κανονικό veto

Το Μαξίμου πάντως φέρεται αποφασισμένο να περάσει «από τα λόγια στην πράξη», στην περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες χωρών-μελών (όπως Αυστρία) σε συντονισμό με μη χώρες-μέλη (π.χ. ΠΓΔΜ).

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασκήσει η Αθήνα veto στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (7 Μαρτίου). «Είναι κρίσιμες οι ημέρες και μέσα σ' αυτές θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μείνουμε πίσω από κάθε δικαίωμά μας», απάντησε χαρακτηριστικά.

Πυρετός (και) στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Στο έτερο μέτωπο, της Τουρκίας, συνεχίζονται οι «διαβουλεύσεις» της Αγκυρας με τους Ευρωπαίους υπουργούς Αμυνας και τη ΝΑΤΟϊκή διοίκηση για... την υλοποίηση της συμφωνίας που η ίδια υπέγραψε περί συνδρομής της Συμμαχίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Οπως παραδέχθηκε η κ. Γεροβασίλη, πέραν της υπαναχώρησης στην επαναπροώθηση στα τουρκικά παράλια όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, η Τουρκία εγείρει θέματα «τα οποία παγίως έχει ως αντίληψη όσον αφορά τη διαχείριση του Αιγαίου Πελάγους».

Ελληνική κυβερνητική πηγή εξέφραζε αργά χθες το βράδυ αισιοδοξία ότι η Αγκυρα θα υπαναχωρήσει και η συμφωνία θα τηρηθεί κανονικά.

Παρέμβαση επιχείρησε χθες και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου. Οπως είπε, όταν τα ΝΑΤΟϊκά πλοία εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν, θα τους διασώζουν όπως επιβάλλει το διεθνές Δίκαιο. Αλλά εάν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία, θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία.

«Το ΔΝΤ μάς πιέζει, ζητώ διεθνή στήριξη»

Οσον αφορά στη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση μιλά ανοικτά πλέον για «σιωπή» από πλευράς ΔΝΤ, παρότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δηλώνουν «έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα».

«Γίνονται προσπάθειες, και από τους Ευρωπαίους και από εμάς, προκειμένου το ΔΝΤ να δώσει εξηγήσεις ή να δώσει ένα πλάνο, το οποίο χρειάζεται να το δούμε», τονίζουν.

«Ζητώ τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μάς πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να πάρουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σχετικά δε, με τις νέες απαιτήσεις του Ταμείου (για νέα μέτρα 7-9 δισ. ευρώ), επανέλαβε τη θέση ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι συμφώνησε τον Αύγουστο, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «δείχνουν να μην ασχολούνται με τίποτε άλλο αυτή τη στιγμή πέραν του προσφυγικού», ενώ τα ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα με άλλες χώρες περιπλέκουν την κατάσταση -για παράδειγμα ο κ. Γιούνκερ ετοιμάζει ταξίδι-αστραπή στη Ρώμη, για να αντιμετωπίσει τον... απασφαλισμένο Ματέο Ρέντσι.

Στα τεχνικά κλιμάκια το φορολογικό των αγροτών

Στο αγροτικό μέτωπο, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τους «σκληρούς» που πολλαπλασιάζουν τα μπλόκα, έχοντας απορρίψει τις προτάσεις που τους παρουσίασε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός.

Η εικόνα των Τεμπών μάλιστα χθες θύμιζε σκηνή από ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς, λόγω του εκεί μπλόκου, τα πούλμαν που κατευθύνονταν στην Ειδομένη σταμάτησαν, με αποτέλεσμα τρακτέρ και πρόσφυγες να γίνουν ένα, προκαλώντας εικόνα χάους...

Η εκτίμηση στο Μαξίμου είναι πως «υπάρχουν κέντρα» (σ.σ. πολιτικά) που ενθαρρύνουν την αδιάλλακτη στάση, προκειμένου να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση.

Εκτιμά ωστόσο ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες (σ.σ. με εισόδημα έως 20.000 ευρώ ετησίως που αποτελούν το 90%) θα αρχίσουν σταδιακά να διαχωρίζουν τη θέση τους, καθώς οι προτάσεις τούς ωφελούν σε σχέση με το ισχύον ασφαλιστικό-φορολογικό σύστημα.

Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, το φορολογικό των αγροτών θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου οι προτάσεις να πάρουν ένα πρώτο πράσινο φως από τους θεσμούς.

Δραγασάκης για εκβιαστές

Τέλος, με αφορμή τη σύλληψη ενός εκδότη και δύο δημοσιογράφων με την κατηγορία του εκβιασμού για να αποσπάσουν χρήματα, η κυβέρνηση προτίθεται να παρέμβει και νομοθετικά για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Προς τούτο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε χθες τις διοικήσεις των τραπεζών και των υπόλοιπων φορέων του χρηματοπιστωτικού τομέα να αναρτούν δημόσια όλες τις δαπάνες τους για χορηγίες και διαφημίσεις μέχρι το επίπεδο του τελικού αποδέκτη.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς «στη σύνταξη σχεδίου νόμου που θα προάγει τη διαφάνεια και τη διαύγεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v