Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας σε Ρούτε: Η ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας

Τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Επιστολή στο ΝΑΤΟ για την task force από Καμμένο. Διάβημα Ελλάδας σε Αυστρία. Το αυστηρό μήνυμα Μουζάλα-Κοτζιά.

Τσίπρας σε Ρούτε: Η ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας

Tη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

Όπως ειδικότερα έγινε γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ρούτε, του οποίου η χώρα αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ρούτε τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν ομόφωνα σε σχέση με το προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Επιστολή Καμμένου στο ΝΑΤΟ - Αιχμές για Τουρκία

Η Ελλάδα κάλεσε το ΝΑΤΟ να υλοποιήσει το σχέδιο ανάπτυξης task force στο Αιγαίο, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να κατηγορεί την Τουρκία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη συμφωνία. 

"Εστειλα επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζητώντας του να υλοποιήσει την ομόφωνη συμφωνία", δήλωσε ο κ. Καμμένος σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters. 

"Στην επιστολή, ζητώ από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να κινηθούν ανατολικά των ελληνικών νησιών", σημείωσε. 

Οπως είπε ο υπουργός, η Τουρκία έχει εγείρει νέες απαιτήσεις για να αναπτυχθεί η task force. "Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα", δήλωσε. 

Διάβημα της Ελλάδας στην Αυστρία - Αυστηρό μήνυμα Μουζάλα

Διάβημα διαμαρτυρίας με αφορμή την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επέδωσε τη Δευτέρα ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, στην εδώ πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikic-Böhm.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας».

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με δηλώσεις του απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες. 

«Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις διπλωματικές της πιέσεις.

«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα», είπε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές θα πάνε σε χώρους που ήδη έχουν δημιουργηθεί, ενώ θα δημιουργηθούν κι άλλοι.

Ο κ. Μουζάλας κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. "Το παλεύουμε. Έχουμε σχέδιο. Θα τα καταφέρουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ν. Κοτζιάς: Εξωθεσμική πρωτοβουλία η Διάσκεψη στη Βιέννη για το προσφυγικό

Εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό. 

Σε δήλωσή του, ο κ. Κοτζιάς τονίζει πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ' αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

Εξάλλου, προσθέτει, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών, επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών-μελών και θα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει πως καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της ΕΕ, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v