Στουρνάρας: Αυξημένες οι προκλήσεις για τις ασφαλιστικές

Τα νέα δεδομένα που ισχύουν στον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά και τις προκλήσεις για τις εταιρίες ανέλυσε ο Γιάννης Στουρνάρας. Το πλαίσιο Solvency II και τα δυο νέα νομοθετήματα για τον κλάδο.

Στουρνάρας: Αυξημένες οι προκλήσεις για τις ασφαλιστικές

Κάλεσμα στις ασφαλιστικές να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με την εποπτική αρχή απηύθυνε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, υπογράμμισε ότι οι υποχρεώσεις είναι πολλές και η συμμόρφωση στα νέα δεδομένα είναι έργο απαιτητικό και καθόλου εύκολο.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ σημείωσε ότι σύντομα θα τεθούν σε ισχύ δύο ακόμη νομοθετικά κείμενα που έχουν στόχο την πλήρη και σαφή πληροφόρηση των ασφαλισμένων από τις εταιρείες από τη μια πλευρά, και από τα δίκτυα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων από την άλλη.

Το ένα είναι ο Κανονισμός για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής με επενδυτικά χαρακτηριστικά, που είναι γνωστός ως PRIIPs (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products). Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Το άλλο είναι η Οδηγία για τα δίκτυα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, γνωστή ως IDD (Insurance Distribution Directive). Αυτή υιοθετήθηκε ήδη προ διμήνου, και υπάρχει διετής προθεσμία για την ενσωμάτωσή της στις εθνικές νομοθεσίες, και πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου του 2018.

Σκοπός όλων αυτών των αλλαγών είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και η περαιτέρω ανάπτυξή της, σε όφελος των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων, υπογράμμισε.

Αναφορικά με το πλαίσιο Solvency II, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «έχοντας λάβει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως, η Φερεγγυότητα ΙΙ εξασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία στους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους ασφαλίσματος μέσα σε μια, ενιαία, ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά. Και με την εφαρμογή της, η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα εκσυγχρονιστεί και θα ωριμάσει, ώστε να εμπεδωθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη στον τρίτο πυλώνα του συστήματος ασφάλισης της χώρας».

Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών βρίσκεται στην ικανότητα της κάθε εταιρείας να προσαρμοστεί γρήγορα στη Φερεγγυότητα ΙΙ, αλλά και στις αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της τα επόμενα χρόνια μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά. Τώρα είναι η πρόσφορη στιγμή για κάθε επιχείρηση να επαναπροσδιορίσει τους στρατηγικούς της στόχους και να εκμεταλλευτεί με τόλμη κάθε δημιουργική δυνατότητα για ανάπτυξη, ακόμη και με συνένωση δυνάμεων μεταξύ επιχειρήσεων, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κεντρικός τραπεζίτης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v