Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηλά ο κεφαλαιακός πήχης στις εταιρείες διαχείρισης

Στα 4,5 εκατ. το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για όσες χορηγούν δάνεια. Αντίστοιχο καθεστώς με τις εταιρείες factoring. Μόλις στις 100 χιλ. το ιδρυτικό κεφάλαιο για εταιρείες που δεν θα έχουν δυνατότητα αναχρηματοδότησης. Οι όροι για την αδειοδότηση.

Ψηλά ο κεφαλαιακός πήχης στις εταιρείες διαχείρισης

Υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις προτίθεται να βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να λάβουν άδεια διαχείρισης απαιτήσεων, η οποία θα συνοδεύεται από δυνατότητα επαναχρηματοδότησης δανείων.

Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο που θα απαιτείται για όσες από τις εταιρείες αιτηθούν άδεια χορήγησης δανείων θα είναι τουλάχιστον 4,5 εκατ. ευρώ, καθώς το υπό διαβούλευση σχέδιο πράξης διοικητή της ΤτΕ προβλέπει καθεστώς αντίστοιχο με τις εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (σ.σ. εταιρείες factoring).

Με βάση το ισχύον καθεστώς, το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυση εταιρίας πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ένα τέταρτο (1/4) του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται για την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος. Δηλαδή απαιτείται ελάχιστο ιδρυτικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, για μια εταιρεία που θα αιτηθεί απλή άδεια διαχείρισης το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο θα είναι μόλις 100 χιλ. ευρώ. Η διάκριση είναι αυτονόητη καθώς όσες διαθέτουν τη δυνατότητα χορήγησης δανείων θα λειτουργούν στην πραγματικότητα ως παράλληλο τραπεζικό σύστημα και ως εκ τούτου οι κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι υψηλότερες.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, το υπό διαβούλευση σχέδιο προβλέπει ότι όσες εταιρείες αποκτήσουν σχετική άδεια θα μπορούν να χορηγούν ρευστότητα στις εταιρείες τα δάνεια των οποίων διαχειρίζονται μετά από προηγούμενη συγκατάθεση των πιστωτριών τραπεζών.

Κατά την πρόσφατη ακρόασή του στη Βουλή, ο κ. Γ. Στουρνάρας έδωσε στίγμα των προθέσεων της κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να χορηγηθούν άδειες διαχείρισης σε οργανισμούς που θα μπορούν να παρέχουν ρευστότητα, ώστε να διενεργούνται οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις δανείων.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης

Το υπό διαβούλευση εφαρμοστικό πλαίσιο θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την έγκριση χορήγησης άδειας διαχείρισης απαιτήσεων.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ επιχειρηματικό πλάνο, τις μεθόδους διαχείρισης, τα κριτήρια ιεράρχησης και κατηγοριοποίησης του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνουν, τις διαδικασίες χειρισμού για τους δανειολήπτες με κοινούς πιστωτές, τα κριτήρια αξιολόγησης της ικανότητας αποπληρωμής του φυσικού ή του νομικού προσώπου και την πολιτική επικοινωνίας με τους πελάτες.

Ταυτόχρονα θα υποβάλλεται το μετοχολόγιό τους, οι πηγές χρηματοδότησης καθώς και ο σκοπός της εταιρείας (σ.σ. αν πρόκειται για στρατηγική επένδυση ή απλά επενδυτικό χαρτοφυλάκιο).

Ο έλεγχος της μετοχικής σύνθεσης θα φθάνει μέχρι και τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην εταιρεία και θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα απαγορεύουν την αδειοδότηση εταιρειών οι μέτοχοι των οποίων διαπιστώνονται ότι διατηρούν επαγγελματικές ή συγγενικές σχέσεις με πρόσωπα που κατέχουν πολιτικά αξιώματα, ή είχαν συνεργασία την τελευταία δεκαετία με τις τράπεζες που εμπλέκονται στη συναλλαγή, ή σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v