Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Η συναίνεση μένει στις... Βρυξέλλες

Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής. Η επιλογή εθνικής γραμμής στο προσφυγικό και η μετωπική στις κυβερνητικές επιλογές στο εσωτερικό. Οι συμμαχίες, ο Σαμαράς και το... φάντασμα του Βαρουφάκη.

ΝΔ: Η συναίνεση μένει στις... Βρυξέλλες

Η επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα μετά το... διάλειμμα των Βρυξελλών σήμανε και επιστροφή στα «κονταροχτυπήματα» για τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το «παράλληλο πρόγραμμα» που συζητήθηκε και ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Η «πλάτη» στην κυβέρνηση που έβαλε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον των εταίρων για το προσφυγικό περιορίζεται σε αυτό το μέτωπο και με φόντο μια σειρά από άλλα μείζονα ζητήματα, βρήκε την ευκαιρία για νέα μετωπική επίθεση κατά των κυβερνητικών εταίρων.

Ακόμα και στο προσφυγικό, πάντως, στο οποίο στις Βρυξέλλες είχαν κοινή στάση, οι δύο πλευρές φρόντισαν να ανταλλάξουν πυρά με τον κ. Μητσοτάκη να καταγγέλλει την κυβέρνηση για πλήρη αδράνεια κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2015, για πολυγλωσσία των υπουργών και για ξαφνική αλλαγή στάσης όσον αφορά το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Ό,τι θετικό θα μας βρει δίπλα τους, αλλά στα αρνητικά η κριτική μας θα είναι σκληρή», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του στα περί συναίνεσης και υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ «δεν θα μιμηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης και το λαϊκίστικο ... όχι σε όλα».

Δεν σήκωσε το... γάντι

Ο κ. Μητσοτάκης, απουσία αρκετών βουλευτών της ΝΔ από τα έδρανα της Ολομέλειας, έδωσε έμφαση στο χαμένο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν πήρε θέση στο θέμα της λίστας Μπόργιανς για να υπερασπιστεί τον Αντώνη Σαμαρά και παρά το «γάντι που του είχε πετάξει» νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν σας πιστεύει κανείς. Το μονοπώλιο ευαισθησίας σας έγινε το συντομότερο ανέκδοτο. Το ψέμα και η κοροϊδία δεν περνάνε πια», αρκέστηκε να πει, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης της μεσαίας τάξης και επαγγελματικών ομάδων που τελευταία έχουν βρεθεί απέναντι στην ΝΔ, τόνισε πως «προτιμήθηκαν οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες αντί για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, την ώρα που το ίδιο συνέβη και με τις κρίσεις στην αστυνομία». Υπογράμμισε δε τις αυξήσεις των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στην πλήρη απουσία από το λόγο του πρωθυπουργού των λέξεων «δουλειές και επενδύσεις».

Από τη ρητορική του δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και ο Γιάνης Βαρουφάκης και η έμμεση αναφορά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για να ελέγξει την αλήθεια των ισχυρισμών του, όπως έχει προαναγγελθεί κατά το παρελθόν. «Το φάντασμα Βαρουφάκη εξακολουθεί να πλανάται. Σας ακούει και μιλάει ο κ. Βαρουφάκης. Θα την μάθουμε την αλήθεια κάποτε», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το «παράλληλο πρόγραμμα» ως «χαμηλού επιπέδου παράσταση» και το ασφαλιστικό ως «λάθος» που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο και πολιτική αβεβαιότητα.

«Αξιόπιστος συνομιλητής»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά και την επιτυχημένη –όπως λένε- επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο πολιτικό κέντρο της Ε.Ε., θεωρούν ότι η ΝΔ «πλέον αντιμετωπίζεται ως η εναλλακτική λύση που αύριο θα κυβερνήσει τον τόπο, ως αξιόπιστος συνομιλητής, αποδεκτός αλλά όχι δεδομένος».

Επόμενο στοίχημα για τη Συγγρού, οι πολίτες. Μόνο τυχαίο δεν ήταν η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη στο twitter κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα: «Πίσω στην Αθήνα. Κερδίσαμε συμμάχους στις Βρυξέλλες, από αύριο συνεχίζουμε τη μάχη με βασικό σύμμαχο την κοινωνία».

Όσο για το ενδεχόμενο σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης, το ξορκίζουν σε όλους τους τόνους: «Δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα πιεστικά και μεγάλα προβλήματα και πολυεπίπεδες προκλήσεις», λένε και προσθέτουν αναφορικά με τον πρωθυπουργό: «Σχετική συζήτηση δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε ούτε να συμμετέχουμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να ξεκινήσουν οι συνταγματικές διαδικασίες που στο βάθος τους θα οδηγήσουν σε νέες εκλογές», υποστηρίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v