Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: H ΤτΕ και οι στόχοι για κόκκινα δάνεια

Δεν έχουν τεθεί ακόμη επιχειρησιακοί στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Το ερωτηματολόγιο της ΤτΕ, το επίσημο χρονοδιάγραμμα και γιατί οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος. Η αυριανή συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζιτών.

Τράπεζες: H ΤτΕ και οι στόχοι για κόκκινα δάνεια

Για να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, απαιτείται αποτελεσματική αντιμετώπιση του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που έφθασαν σχεδόν στο 50% των συνολικών δανείων. 

Η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί μόνιμη επωδό τόσο των εταίρων – πιστωτών, όσο και της εποπτικής αρχής, τα τελευταία χρόνια. Η υπογράμμιση της ανάγκης αναμένεται να τεθεί και στην ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, η οποία θα δοθεί στην δημοσιότητα την Πέμπτη.

Άλλωστε, από την ενδιάμεση έκθεση του περασμένου Δεκεμβρίου η ΤτE έθεσε ως γενικό στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα επίπεδα των υπολοίπων χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να υποχωρήσουν από το 36% στα επίπεδα του 10% και αν γίνεται ακόμη χαμηλότερα. Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο στόχο που αντανακλά το επίπεδο φιλοδοξίας που πρέπει να διακατέχει την εποπτική αρχή. Δεν έχει, όμως, σχέση με την εν εξελίξει διαδικασία υποβολής από τις τράπεζες επιχειρησιακών στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. 

Όπως είναι γνωστό, μια από τις δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου είναι να τεθούν συγκεκριμένοι επιχειρησιακοί στόχοι 3ετίας από τις τράπεζες για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.

Αφού οριστούν οι στόχοι οι τράπεζες θα υποβάλουν τριμηνιαίες εκθέσεις (σ.σ από τον Ιούνιο) στην ΤτE για τις επιδόσεις τους σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς που έχουν θέσει.

Η παραπάνω διαδικασία μόλις ξεκίνησε.

Η ΤτΕ απέστειλε στις τράπεζες ένα διευρυμένο ερωτηματολόγιο, βάσει του οποίου οι τελευταίες θα πρέπει, αφού κατηγοριοποιήσουν τα δάνεια σε ανακτήσιμα ή μη, να προσδιορίσουν τους στόχους ανάταξης/ανάκτησης και το σχέδιο δράσης για την επίτευξή τους.

Οι τράπεζες δεν έχουν, ως εκ τούτου καταθέσει ακόμη ούτε στόχους, ούτε πλάνα. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η στοχοθέτηση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Οι τράπεζες εκτιμούν, όμως, ότι θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος (σ.σ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου) καθώς εκκρεμούν ζητήματα, όπως για παράδειγμα το αν θα επιτρέπεται ή όχι η πώληση δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία ή το αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο νόμο για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η αυριανή συνάντηση μεταξύ διοικητή της ΤτΕ και διοικήσεων τραπεζών είναι προκαταρκτική και θα αφορά περισσότερο τη δήλωση της ανάγκης να κλείσουν αξιολόγηση και εκκρεμότητες ώστε να μπούμε στην επόμενη ημέρα για τις τράπεζες και την οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v