Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Απαιτείται εθνική γραμμή στο προσφυγικό

«Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή», είπε για το προσφυγικό ο Κ. Μητσοτάκης. Επίθεση στην κυβέρνηση για το παράλληλο πρόγραμμα, την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Κάθε μέρα που περνά αυξάνει ο λογαριασμός για τους πολίτες.

Μητσοτάκης: Απαιτείται εθνική γραμμή στο προσφυγικό

Συναινετικός στο προσφυγικό, που θεωρεί εθνικό θέμα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αντίθετα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το παράλληλα πρόγραμμα, για την οικονομική πολιτική και για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή με αναφορά στο προσφυγικό, σημειώνοντας την προσπάθεια που κάνει ο ίδιος όπως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη για να αποφευχθεί το κλείσιμο των συνόρων και η έξοδος από τη Σένγκεν.

«Η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ, η χώρα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία, η κυβέρνηση καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε και οδηγήθηκε στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Στις συναντήσεις μου στην Ευρώπη απαίτησα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία. Ζήτησα ακόμη να εκπληρώσει τις ευθύνες της και η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή, πήρα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και κράτησα θέση ευθύνης, δεν ενέπλεξα το εθνικό ζήτημα στην κομματική αντιπαράθεση».

Σκληρή κρτική άσκησε στην κυβέρνηση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, λέγοντας ότι κάθε ημέρα που περνά αυξάνει ο λογαριασμός για την ελληνική κοινωνία.

«Οι απόσπασματικές πρωτοβουλίες που εμείς θα ψηφίσουμε δεν συνιστούν παράλληλο πρόγραμμα. Το μόνο παράλληλο που έχει η κυβέρνηση είναι το πρόγραμμα ελέγχου του κράτους» προσέθεσε.

Απορρίπτοντας τη ρητορική της κυβέρνησης για «δήθεν κοινωνική ευαισθησία της αριστεράς» έφερε ως παράδειγμα ότι «πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση της αριστεράς αύξησε το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήθελε να ικανοποιήσει τη δική της κομματική πελατεία, γι' αυτό δεν προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά προτίμησε να προσλάβει καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες.

Η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι οι επενδύσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τις επενδύσεις μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του ταξικού πολέμου. Η πολιτική της κυβέρνησης κάνει αναδιανομή της φτώχειας και της μιζέριας, και οδηγεί στην απόλυτη φτωοχοποίηση της μεσαίας τάξης, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, είναι επικοινωνιακό αντίβαρο για το ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλο, αντίβαρο για τους πλειστηριασμούς του κ. Σταθάκη και αντίβαρο για την ανεργία και την άπουσία της πολιτικής των αποκρατικόποιήσεων και των επενδύσεων.

Επέκρινε την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό που θα επιφέρει, όπως εκτίμησε, μείωση συντάξεων και τιμωρεί τη νέα γενιά, αλλά και για το αγροτικό «που εξοντώνει τους αγρότες».

«Αναρωτιέμαι, αν μέσα από τη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας θέλει να στήσει ένα νέο σκηνικό ρήξης με τους εταίρους. Επίσης, αν ο κ. Τσίπρας με το παράλληλο πρόγραμμα, ήθελε να στήσει μία παράσταση, γιατί νιώθει απομονωμένος».

Συνεχίζοντας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Η κοινωνική ευαισθησία του κ. Τσίπρα είναι σαν την υπευθυνότητά του, μηδενική.

Οι πολίτες γνωρίζουν την υποκρισία που κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Στο βωμό της αριστερής ιδεοληψίας θυσιάζονται οι θέσεις εργασίας και η ενίσχυση της οικονομίας».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην τακτική της κυβέρνησης, όπως είπε, «να φέρνει άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια».



VIDEO-ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ από realmedialive

Η κόντρα με Τσίπρα

Στη δευτερολογία του, ο Κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε «αν πιστεύει κανένας πολίτης ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι», κάνοντας λόγο για εικόνα κατεστραμμένης χώρας.

«Το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη πλανάται από επάνω μας. Και ο κ. Βαρουφάκης μιλάει. Θα τη μάθουμε κάποτε την αλήθεια.», υπογράμμισε καυτηριάζοντας τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης. 

Σχολιάζοντας τα περί διαρροών από τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ, σχολίασε δηκτικά πως «Θα σας φανεί περίεργο που κάποιος αυτά που λέει έξω τα λέει και εδώ», τονίζοντας ότι η ΝΔ θεωρεί ότι το ασφαλιστικό είναι λάθος και θα το καταψηφίσει.

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «με χαροποιεί ότι κρατάτε στάση εθνικής συνεννόησης στο προσφυγικό», ζητώντας όμως ενιαία θέση από την αντιπολίτευση. «Για το θέμα του ΝΑΤΟ χρειάστηκε να βγάλετε τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις», ανέφερε. 

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις επικρίσεις του τελευταίου για καθυστερήσεις, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με αυτούς που μας κουνούν το δάχτυλο. Πρόσθεσε ότι είναι τόσο μεγάλες οι ροές, που κανένας δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει άμεσα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης της ΝΔ σε σχέση με τις θέσεις που είχε αναπτύξει ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης που είχε ταχθεί κατά των Hot Spot.

Απαντώντας στο σχόλιο για την πρώην υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, τόνισε ότι πολλά πράγματα που συμβαίνουν εδώ είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. «Η κ. Χριστοδουλοπούλου έφερε εδώ 1 εκατ. προσφυγες από τη Συρία;», διερωτήθηκε. 

Αναφερόμενος στην κριτική για τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού, ρώτησε τον επικεφαλής της ΝΔ: «Πιστεύετε ότι υπάρχει ένας πολίτης που δεν γνωρίζει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και έτυχε εκδικητικής και εκβιαστικής αντιμετώπισης;». 

Λέτε ότι δεν έχουμε αποτελέσματα. Θα κριθεί στο τέλος της μάχης. Γιατί δεν έχει τελειώσει ακόμη η μάχη, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι εισηγητές

Στην τοποθέτησή της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, έκανε λόγο «για νομοσχέδιο κοινωνικά επιβεβλημένο και αναγκαίο» ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας με σαθρά επιχειρήματα».

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ καταλογίζοντας της «νεοφιλελεύθερη αντίληψη που οδηγεί στην πλήρη απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους».

«Οι διατάξεις του Παράλληλου Προγράμματος στηρίζουν και ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και έρχεται για να αντιμετωπίσει τα σκληρά μνημονιακά χρόνια που με τις πολιτικές σας φέρατε στη χώρα. Εμείς, μέσα στην ασφυκτική μνημονιακή πίεση, προσπαθούμε να ανακόψουμε την κοινωνική απορύθμιση έστω και δειλά», κατέληξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, αντέτεινε ότι το Παράλληλο Πρόγραμμα είναι μια ακόμα επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία το κόμμα του «δεν θα κάνει αγάντα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μια χρυσή εφεδρεία για να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται και αντιδρούν, όμως, όπως είπε, «οι πρόχειρες και χαμηλού επιπέδου επικοινωνιακές τακτικές της δεν πείθουν τον ελληνικό λαό. 

Κουτσούμπας: Ανθρακες ο θησαυρός

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτηρίζοντας το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική του καρότου και του μαστίγιου για να περάσει σκληρά μνημονιακά μέτρα λέγοντας ότι «Κάθε φορά που θέλετε να περάσετε ένα αντιλαϊκό πακέτο μέτρων σκαρφίζεστε κι ένα νέο επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αυτή τη φορά το πυροτέχνημα λέγεται παράλληλο πρόγραμμα».

«Όμως αποδείχθηκε ότι είναι άνθρακας ο θησαυρός γιατί αυτά τα μέτρα δεν είναι φιλολαϊκά αλλά ρυθμίσεις γραφειοκρατικού τύπου» τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας ειδικότερα ότι η ρύθμιση για καθολική ασφάλιση είναι ανεφάρμοστη και η κυβέρνηση προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι όσον αφορά τους ανέργους.

Τέλος ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο «λαιμητόμο», όπως αποκάλεσε το ασφαλιστικό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι «άξιοι συνεχιστές των επιχειρηματικών συμφερόντων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό απέδωσε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση με την επιλογή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο λέγοντας πως η απόφαση αυτή οδηγεί σε κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Πλακιωτάκης: Ο Τσίπρας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Σε ανακοίνωσή του, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης σχολίασε τα όσα ειπώθηκαν για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, δηλώνοντας:

«Ο κ. Τσίπρας ως γνήσιος αγκιτάτορας της αριστεράς διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε σχέση με τα όσα διημείφθησαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Δυστυχώς γι' αυτόν, η συστηματική προσπάθειά του για να κλέψει το μυαλό και την καρδιά μας, θα πέσει στο κενό.

Παρά τα όσα λέει, τα αποτελέσματα της πολιτικής του δεν τον δικαιώνουν.

Καλό θα είναι να προσγειωθεί άμεσα στη ζοφερή πραγματικότητα που δημιούργησε και να αφήσει τους κομπασμούς.
Σε περίπτωση που αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος που προκάλεσε στον τόπο, υπάρχει διέξοδος, και είναι μία.

Η άμεση αποχώρησή του από τη διακυβέρνηση της χώρας.»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v