Η πορεία της αξιολόγησης θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικαλεσθεί τα στοιχεία που έχουν ήδη παραδοθεί στους θεσμούς, για να ζητήσει ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί εντός χρονικών ορίων η διαπραγμάτευση.
«Τα λογοπαίγνια περί Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα πρέπει να σταματήσουν», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, επικαλούμενος τους σχετικούς «αστεϊσμούς» Ευρωπαίων αξιωματούχων που θολώνουν το τοπίο και συντηρούν την εκκρεμότητα για την αξιολόγηση.
Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει, πάντως, ότι στις χθεσινές άτυπες επαφές, εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών θεσμών αναφέρθηκε ρητώς στο Καθολικό Πάσχα ως ανώτατο όριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης -δηλαδή, τα τέλη Μαρτίου.
Τον Ιούλιο η συζήτηση για το χρέος;
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν οι σχετικές αναφορές του Γιάννη Δραγασάκη στο περιοδικό Stern, καθώς όχι μόνο παρέπεμψε στον Ιούλιο τη συζήτηση για το χρέος, αλλά και δεν απέκλεισε πολιτικές εξελίξεις, εάν οι δανειστές θέσουν ζητήματα και πέραν της συμφωνίας, όπως κάνει ήδη ο Πολ Τόμσεν από πλευράς ΔΝΤ.
«Μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε ολοκληρώσει το 80% όσων μας επέβαλαν πέρυσι οι δανειστές μας. Τότε θα μπορέσουμε να πούμε: εντάξει, τα κάναμε, έπρεπε να τα κάνουμε, αλλά τώρα παρακαλώ να μιλήσουμε για μία ελάφρυνση του δημόσιου χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Δεν απέκλεισε μάλιστα πολιτικές εξελίξεις, στην περίπτωση που το ΔΝΤ επιμείνει σε νέο γύρο λιτότητας: «Για μας δεν αποτελεί θέμα η διεξαγωγή και νέων εκλογών, αλλά η συμφωνία είναι το όριό μας», είπε. Προσθέτοντας με νόημα ότι «οι Ελληνες δεν ζητούν να πέσει η κυβέρνηση, μας εξέλεξαν τον Σεπτέμβριο για να εφαρμόσουμε μία συγκεκριμένη πολιτική, όσο το κάνουμε, δεν διατρέχουμε κίνδυνο».
Ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε ευθέως τον Πολ Τόμσεν ότι «υπερασπίζεται δυστυχώς μία άλλη πολιτική, ακόμα περισσότερες περικοπές, ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας, σαν να έχει μόλις ξεκινήσει η κρίση».
Ο Ντράγκι και ο «κώδικας ΔΝΤ»
Από πλευράς θεσμών, «ο κώδικας ΔΝΤ» παραμένει απαραβίαστος, καθώς καμία πλευρά δεν ξεκαθαρίζει εάν επιθυμεί «πάση θυσία» την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα -με τους γνωστούς όρους του.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επιθυμητή» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επικαλούμενος (για άλλη μία φορά) την τεχνογνωσία που διαθέτει στον σχεδιασμό και στην παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας.
«Τεχνογνωσία όμως με λάθη που εκτίναξαν την ύφεση όπως παραδέχθηκε το ίδιο το ΔΝΤ», σχολίασε καυστικά κυβερνητικό στέλεχος, εκτιμώντας ότι οι όροι παραμονής του Ταμείου και η στάση της ευρωπαϊκής πλευράς θα καθορίσουν την «τύχη» της αξιλόγησης -και τις πολιτικές εξελίξεις.
Εικόνα «αμοντάριστης ορχήστρας»
Κι ενώ στα παραπάνω είναι στραμμένη η προσοχή του πρωθυπουργού και των επιτελών του, στο εσωτερικό κυριαρχεί το αλαλούμ στις υποθέσεις Σφακιανάκη - Σγουρίδη.
Ο κ. Τσίπρας θα κληθεί από απόψε, που θα επιστρέψει στην Αθήνα, να βγάλει... πολλά κάστανα από τη φωτιά, ενώ ερώτημα παραμένει η εικόνα «αμοντάριστης ορχήστρας» που παρουσίασε το κυβερνητικό επιτελείο αυτό το διήμερο.
Ως προς τον Μανώλη Σφακιανάκη, η μετακίνησή του από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήμτος θεωρείται «ειλημμένη απόφαση», ενώ η αποδοχή της ένστασής του από την Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας «παγώνει» τη μετακίνηση μέχρι να συζητηθεί η υπόθεση.
Επί ώρες, ωστόσο, υπήρξε αδυναμία διαχείρισης των φημών περί «ανάκλησης της απόφασης με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού» και «ρήγμα στις σχέσεις πρωθυπουργού-Τόσκα» (σ.σ. του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης).
Το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει το βράδυ, όταν διευκρινίσθηκε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει και πως «δεν υπάρχει ανάκληση αλλά προσωρινή παραμονή του κ. Σφακιανάκη στη θέση του, μέχρι να συζητηθεί η ένστασή του, όπως προβλέπεται υπηρεσιακά».
Διαψεύσθηκε επίσης ότι υπάρχει «θέμα Τόσκα» και ότι υπήρξε «παρέμβαση Τσίπρα» -κάτι που, εάν ίσχυε, θα προκαλούσε μείζον πολιτικό θέμα καθώς θα εμφανιζόταν ο πρωθυπουργός να παρεμβαίνει στις κρίσεις της Αστυνομίας.
Η καθυστέρηση που σημειώθηκε πάντως καταλογίζεται ως «φάουλ» στο κυβερνητικό επιτελείο.
Οσονούπω η αντικατάσταση του Π. Σγουρίδη
Η «υπόθεση Σγουρίδη» είναι... διαφορετικής φύσης, ωστόσο πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση για να μην προκληθούν αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει και τυπικά δεκτή την παραίτηση του υφυπουργού Υποδομών, ενώ ο Πάνος Καμμένος καλείται να τον αντικαταστήσει με πρόσωπο κοινά αποδεκτό -και χωρίς να οδηγήσει σε ανταγωνισμούς εντός των ΑΝΕΛ.
Τα ονόματα της Μαρίνας Χρυσοβελώνη και του Ιωάννη Μοίρα (σ.σ. δεν είναι βουλευτές, όπως δεν ήταν και ο κ. Σγουρίδης) ακούστηκαν ως πιθανά και η εκκρεμότητα αναμένεται να κλείσει απόψε ή αύριο το πρωί.