Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνει με νόμο η ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ

Γράφεται ήδη το νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Aπό παρακλάδι του υπ. Οικονομικών, μετουσιώνεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, στα πρότυπα της ΕΛΣΤΑΤ. Μεταβατική περίοδος πιθανότατα έως το 2017.

Κλειδώνει με νόμο η ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ

Οι διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές παραμένουν σημαντικές. Μόλις χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έστειλε σινιάλο για μείωση συντάξεων, σαφώς πιο ήπια σε σχέση με τον Π. Τόμσεν, ζητώντας όμως πρακτικά το ίδιο από την κυβέρνηση. Να παραβιάσει μία από τις κόκκινες γραμμές της.

Αυτά είναι τα άσχημα νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η οποία όμως συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με καθημερινές τηλεδιασκέψεις, αποστολές στοιχείων και διευκρινίσεων. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες κάλυψης της απόστασης κυρίως σε όρους δημοσιονομικού κενού, ασφαλιστικού και φορολογικού, δεν έχουν σταθεί ικανές να οδηγήσουν τους επικεφαλής του κουαρτέτου να βγάλουν εισιτήρια επιστροφής στην Αθήνα.

Το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, στο τέλος Φεβρουαρίου, απομακρύνεται.

Τα καλά νέα είναι ότι κάποια άλλα κεφάλαια, δευτερεύουσας φαινομενικά σημασίας αλλά από την πλευρά των δανειστών στην πρώτη θέση των επιδιώξεών τους, κλείνουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει ήδη να γράφεται το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία μπήκαν σε σύσκεψη με τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, η οποία έγινε στην οδό Νίκης, την περασμένη Τετάρτη. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις βασικές αρχές νομοσχεδίου με το οποίο η ΓΓΔΕ από παρακλάδι του υπουργείου Οικονομικών μετουσιώνεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, στα πρότυπα της ΕΛΣΤΑΤ. Θα διοικείται από δωδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, στην κορυφή του οποίου θα βρίσκεται ο Διευθύνων Σύμβουλος ενώ θα έχει το δικό της Εποπτικό Συμβούλιο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταβατική περίοδος. Πιθανότατα έως τις αρχές του 2017. Με δεδομένο μάλιστα, ότι ο κ. Πιτσιλής ανέλαβε μόλις πρόσφατα τα ηνία της ΓΓΔΕ για δύο χρόνια, όλα δείχνουν ότι θα είναι αυτός ο οποίος θα ηγηθεί του νέου σχήματος της ανεξάρτητης πλέον Ελληνικής Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Για να ξεκαθαρίσει όμως ότι κόβεται πραγματικά ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση-πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Αρχή για τα δημόσια έσοδα, θα πρέπει να διαβάσουμε τις διατάξεις νόμου για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται το δωδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρός του. Αυτές οι διατάξεις παίρνουν μορφή νομοσχεδίου, αυτές τις ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v