Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόλις 2 χρόνια ζωής για το Ταμείο Νομικών στην πρόταση Κατρούγκαλου

Το νέο σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση δημιουργεί αναλογιστικές ανισορροπίες σε βάθος χρόνου, που μπορεί να αποδομήσουν την ομαλή σχέση εισφορών - παροχών και να μειώσουν την εισπραξιμότητα, σημειώνουν οι δικηγόροι. Τι δείχνει η αναλογιστική μελέτη που παρουσίασαν.

Μόλις 2 χρόνια ζωής για το Ταμείο Νομικών στην πρόταση Κατρούγκαλου

Ζωή μόλις δύο ετών για το ταμείο Νομικών στο σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη που παρουσίασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Βασίλη Αλεξανδρή, βασικός σκοπός της αναλογιστικής μελέτης είναι η πλήρης διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και της νέας δομής που προτείνει το υπουργείο.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, το προτεινόμενο σύστημα δεν αποτελεί μόνιμη βιώσιμη λύση, αλλά μια πρόσκαιρη λύση ταμειακού χαρακτήρα που καλύπτει πρόσκαιρα τα ταμειακά προβλήματα του ταμείου για 2 με 5 χρόνια.

Παράλληλα, το νέο σύστημα δημιουργεί αναλογιστικές ανισορροπίες σε βάθος χρόνου, που μπορεί να αποδομήσουν την ομαλή σχέση εισφορών - παροχών και να μειώσουν την εισπραξιμότητα, που ήδη βρίσκεται σε ποσοστό 58%.

Μάλιστα, κατατέθηκε και πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει μια μεταβατική εξίσωση των εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων με αυτές των νέων ασφαλισμένων, με την υφιστάμενη δομή του Ταμείου Νομικών και το κράτος να καλύπτει την εθνική σύνταξη.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, το ταμείο πετυχαίνει βιωσιμότητα 20-23 ετών.

Οι δικηγόροι καλούν το υπουργείο Εργασίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μελετήσει την πρότασή τους, καταθέτοντας μια σοβαρή, επίσημη αναλογιστική μελέτη, κάτι που όπως υποστηρίζουν, δεν έχει κάνει η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v