Πωλήσεις αλλά και προσέλκυση επενδυτικών και δανειακών κεφαλαίων επιτυγχάνουν οι εταιρίες-«νεοσσοί» που εκκολάφθηκαν στο πρόγραμμα Egg, το οποίο υποστηρίζεται από τον όμιλο Eurobank και το Corallia.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης του 4ου κύκλου του Egg, συνολικά, 63 από τις 75 ομάδες που έχουν ενταχθεί στους τρεις προηγούμενους γύρους του προγράμματος έχουν ήδη ιδρύσει κάποιας μορφής επιχείρηση ενώ κάποιες εξ αυτών διαθέτουν ήδη πρόσβαση στην αγορά και σε πελάτες, πραγματοποιώντας αθροιστικά κύκλο εργασιών της τάξης των 800 χιλ.ευρώ μέσα στο 2015.
Επιπλέον, 10 επιχειρήσεις έχουν λάβει δανειακή χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 500 χιλ.ευρώ από την Eurobank ενώ τουλάχιστον πέντε εταιρίες, έχουν προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από τρίτους συνολικού ύψους 1 εκατ.ευρώ.
Τόσο τα στελέχη της Eurobank όσο και του Corallia κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στάθηκαν στην ανάγκη, η νεοφυής επιχειρηματικότητα να δημιουργήσει διεθνώς εμπορεύσιμα προιόντα και υπηρεσίες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Εξέφρασαν ωστόσο και την ανάγκη η πολιτεία να δημιουργήσει ένα απλό και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει στις νέες ιδέες και στους νέους ανθρώπους να επιχειρήσουν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Μάλιστα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου, σχολιάζοντας ερώτηση για την τάση των εν λόγω επιχειρήσεων να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, σημείωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε άλλες οικονομίες όσον αφορά την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αποτελούν κίνητρο, και πρόσθεσε πως η πολιτεία θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτή την εικόνα.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης τρείς επιχειρήσεις (Helix, Owiwi, Recycglobe) που έχουν φιλοξενηθεί στο πρόγραμμα Egg, λαμβάνοντας τη σχετική τεχνική αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη. Και οι τρείς έχουν προχωρήσει στη δημιουργία προιόντος και έχουν εκτιμηθεί επίσης σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Συγκεκριμένα, η Helix έχει αναπτύξει το προιόν Phaethon που κάνει δυνατή την ανάκτηση θερμότητας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με 700 χιλ.ευρώ πήρε μάλιστα και το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας το οποίο δημιουργήθηκε από τον όμιλο Libra για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.