Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτίζει προφίλ στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης

Ποια μηνύματα θα επιδιώξει να περάσει στο εξωτερικό ο επικεφαλής της ΝΔ. Χαμηλοί οι τόνοι για το προσφυγικό. Ανεβάζει την αντιπολιτευτική ρητορική εντός των τειχών σε όλα τα επίπεδα.

Χτίζει προφίλ στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης

Στην ενίσχυση αφενός των ήδη καλών σχέσεων που από το παρελθόν διατηρεί στην Ευρώπη και αφετέρου της δικής του προσωπικής εικόνας, ως εν δυνάμει πρωθυπουργού, προσβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ.

Ένα μήνα μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την εκλογή του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ψάξει τη διεύρυνση των διεθνών συμμαχιών του, διαβεβαιώνοντας για τις... αγαθές προθέσεις του και γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει.

Θα είναι ένα διήμερο-φωτιά για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, εκτός της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει προγραμματίσει και μία σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Αύριο θα έχει το πρώτο τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ για σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένες οι συναντήσεις του, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Εξάλλου, όπως αναφέρει σε πρωινή σχετική ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος στο Twitter, «Ξεκινούν οι ευρωπαϊκές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Θα είναι υπεύθυνος και αξιόπιστος συνομιλητής. Όχι όμως δεδομένος. Πρώτο μέλημα στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποτραπεί το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας. Δεύτερη επιδίωξη η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τρίτος στόχος η μεγαλύτερη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα που πολεμά με δύο ταυτόχρονες κρίσεις: οικονομική και προσφυγική. Πιστεύουμε στην Ευρώπη. Όμως δεν εθελοτυφλούμε. Θέλουμε την ανανέωση της. Τη θέλουμε πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική, πιο ανθρώπινη».

Μολονότι, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αίσθηση πιέσεων προς αυτόν για να συναινέσει στην πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θεωρείται πολύ πιθανόν ότι κάποιοι από τους συνομιλητές του σήμερα και αύριο θα υπογραμμίσουν την ανάγκη να περάσουν από τη Βουλή και να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Κάτι που μεταφράζεται σε κάλεσμα στη ΝΔ να «βάλει πλάτη» στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Το σχόλιο του περιβάλλοντος Μητσοτάκη πάνω σε αυτό είναι ότι αυτός, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, είναι «απόλυτα σαφής, συγκεκριμένος και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών ή αμφισβήτησής του από κανέναν».

Θα επαναλάβει δε αυτό που τις τελευταίες μέρες η ΝΔ διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι δηλαδή δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, η πρώτη για την ψήφιση των δύσκολων νομοσχεδίων και η δεύτερη για τις φιλολαϊκές επιθυμίες της κυβέρνησης.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Το συγκεκριμένο ταξίδι συμπίπτει με μια κρίσιμη συγκυρία για τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς εκτός των οικονομικών αδιεξόδων στα οποία αυτή βρίσκεται, το προσφυγικό δείχνει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τη χώρα μας για μία ακόμη φορά να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των διεθνών πρωτοβουλιών. Στο εν λόγω ζήτημα, ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως φάνηκε και από την προχθεσινή συνάντησή του με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα, θα χρησιμοποιήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά την κυβέρνηση. Αντιθέτως θα είναι πιο αυστηρός όσον αφορά την Τουρκία και την αθέτηση των δεσμεύσεών της, ενώ μήνυμα θα εκπέμψει και προς την πλευρά της Ε.Ε. για τις δικές της υποχρεώσεις.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. Γιάννης Σμυρλής, ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο στενός του συνεργάτης Θανάσης Μπακόλας.

«Φθορά»

Την ίδια ώρα, εντός των τειχών, η ΝΔ συνεχίζει τη μετωπική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή θέματα της καθημερινότητας και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό, χθες η αξιωματική αντιπολίτευση, είτε με ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου είτε με δηλώσεις των αρμόδιων τομεαρχών, στηλίτευσε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αδειοδότηση των ΜΜΕ, τα πεπραγμένα στον πολύπαθο χώρο της υγείας, τις χθεσινές κρίσεις στο λιμενικό και την «απομάκρυνση άξιων στελεχών», καθώς και τις τουρκικές παρενοχλήσεις στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος κατά την πτήση του για το Ιράν. Είναι μία τακτική που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, δοθείσης κάθε ευκαιρίας και ενώ κάθε μέρα που περνάει η ηγεσία της ΝΔ διαπιστώνει όλο και μεγαλύτερη φθορά στον κυβερνητικό συνασπισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v