Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάβει» το προσφυγικό 48 ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Επιβεβαιώθηκε η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες. Θετικά αποτιμά στο Μαξίμου την αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου στο σχέδιο για φράκτη στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα. Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ.

«Ανάβει» το προσφυγικό 48 ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

«Θετική» θεωρεί το Μαξίμου τη δημόσια αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ στο σχέδιο για φράκτη στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα, δύο μόλις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία, πλην του Brexit, θα κυριαρχήσει το προσφυγικό.

«Το να εγείρουμε απλώς στη Μακεδονία (σ.σ. όπως αποκάλεσε την ΠΓΔΜ), η οποία δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν προστατευτικό φράχτη χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η δήλωση αυτή κινείται στο πλαίσιο της σχετικής διαβεβαίωσης που μετέφερε προχθές στον Αλέξη Τσίπρα ο Ολλανδός ΥΠΕΞ (και προεδρεύων της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο) Μπερτ Κούντερς.
Ότι δηλαδή θα υπάρξει γερμανο-ολλανδική πίεση σε Ουγγαρία-Πολωνία-Τσεχία-Σλοβακία να σταματήσουν να μεθοδεύουν από κοινού με χώρες-μη μέλη της Ε.Ε. (δηλαδή την ΠΓΔΜ) το κλείσιμο των συνόρων προς την Ελλάδα.

Αλλες πηγές επισημαίνουν την «προσοχή» που δίνει η κ. Μέρκελ στη διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν και στην αποφυγή «εικόνων χάους» στην Ελλάδα -γι' αυτό και ανέδειξε δημοσίως «την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην οποία θα έφερνε την Ελλάδα ένας φράκτης στα βόρεια σύνορά της. Συνυπολογίζοντας (ή «επιβραβεύοντας») το ελληνικό «ναι» στην ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Μείωση ροών... λόγω Συνόδου

Την ίδια στιγμή, η μείωση των ροών προς τα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες ώρες, παρά τις καλές καιρικές συνθήκες, εκτιμάται ότι οφείλεται... στη Σύνοδο Κορυφής. Kι αυτό επειδή η Αγκυρα θα κληθεί να αναφέρει «εάν και πώς» τήρησε τις δεσμεύσεις της να ελέγξει, μεταξύ άλλων, τους Τούρκους διακινητές.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών του Euro2day.gr άλλωστε, ανακοινώθηκε επισήμως χθες ότι στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση κορυφής Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου.

Με Τουσκ στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση αυτή την ώρα στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Επισήμως, η συζήτηση θα αφορά «το μη Brexit», δηλαδή την ευρωπαϊκή πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να πεισθεί η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ. Θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί στο προσφυγικό, υπό το πρίσμα των παραπάνω, καθώς (και) η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις.

Ως προς τα hot spots, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διήμερο ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος θα παρουσιάσει το έργο που έχει επιτευχθεί, καθώς την αποπεράτωση των κέντρων ταυτοποίησης και προσωρινής εγκατάστασης έχει αναλάβει ο Στρατός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v