Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Τσίπρα-αγροτών, εάν…

Επιστολή από 52 μπλόκα στο Μαξίμου. «Η συνάντηση θα γίνει εφόσον τη ζητήσει η πλειοψηφία, ώστε να μην αμφισβητηθεί από τους ‘σκληρούς’», διαμηνύει η κυβέρνηση. Τι ζητούν για ασφαλιστικό-φορολογικό.

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Τσίπρα-αγροτών, εάν…

«Καλοδεχούμενα» χαρακτηρίζει το Μαξίμου τα αιτήματα εκπροσώπων των αγροτών να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, πλην όμως η συνάντηση θα γίνει εφόσον αυτά τα αιτήματα καλύψουν την πλειοψηφία τους, ώστε να μην αμφισβητηθεί στη συνέχεια από τους σκληρούς των μπλόκων.

Τη θέση αυτή του κυβερνητικού επιτελείου επιβεβαίωσε το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος ανέφερε ότι, πράγματι, αντιπροσωπεία από 52 μπλόκα έφτασε νωρίτερα στο Μαξίμου και επέδωσε κείμενο προτάσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στην εν λόγω πρωτοβουλία δεν συμμετέχει το μπλόκο της Νίκαιας (σ.σ. ηγείται ο αγροτοσυνδικαλιστής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας), καθώς παραμείνει αμετακίνητο στη θέση «πρώτα θα αποσυρθεί το σχέδιο Κατρούγκαλου και μετά θα προσέλθουμε στον διάλογο».

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών θα γίνει (εάν οριστικοποιηθεί) την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα αναχωρήσει μία ημέρα νωρίτερα (Τετάρτη) για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν το κλίμα της συνάντησης της αντιπροσωπείας με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία και παρέλαβε το κείμενο των προτάσεων τους, πολύ ομαλό και ανθρώπινο. Ανέφεραν ότι έγινε μια γενική συζήτηση για την κατάσταση τους και τα προβλήματα τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει μια επεξεργασία και τονίζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να οργανωθεί ο διάλογος όσο πιο ουσιαστικά και αντιπροσωπευτικά γίνεται και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Ο Δημήτρης Δημογιάννης, μέλος της Επιτροπής, σε δήλωση του μετά την επίδοση του κειμένου, είπε ότι «στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν κουβεντιάζει με τους αγρότες, εμείς ανταπαντάμε ότι ερχόμαστε εδώ στο Μ. Μαξίμου, αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και επιδιώκουμε συνάντηση με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, μόνο και εφόσον συζητήσει στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουμε καταθέσει».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως όταν λένε οι αγρότες ότι θέλουν συζήτηση επί του κειμένου που κατέθεσαν σήμερα, είναι σαν να ζητούν από μηδενική βάση να γίνει ο διάλογος.

Σε ερώτηση εάν δίνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, είπε ότι «τελεσίγραφο υπό την έννοια ότι "αύριο θα μας απαντήσετε αλλιώς θα κάψουμε την Ελλάδα", δεν δίνουμε» και προσέθεσε: «Υπάρχει ένας εύλογος χρονικός ορίζοντας που περιμένουμε απάντηση, από εκεί και πέρα, όμως, και μέχρι να έρθει η απάντηση, το μήνυμα που παίρνουμε από όλους τους αγρότες της Ελλάδας είναι ότι εντείνουμε τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνουμε τα μπλόκα και αυτό το μήνυμα που πήραμε απ' όλους τους αγρότες σήμερα: "τα τρακτέρ όλων των μπλόκων θα έχουν στραμμένες τις ρόδες προς την Αθήνα". Αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση. Άρα λοιπόν ο χρόνος τελειώνει».

Τα αιτήματα-προτάσεις για το ασφαλιστικό που κατέθεσαν οι “52” είναι μεταξύ άλλων:

• Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών (αριθμός ασφαλισμένων έως σήμερα 612.778 ενώ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι 730.000).


• Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που θα προκύψουν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης (Ν.2458/1997). Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.


• Διατήρηση των 7 κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες αγρότες» με τις τιμές ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύουν σήμερα και ενισχύουν το ταμείο με την υπάρχουσα αναπροσαρμογή που προκύπτει από την αλλαγή κατηγορίας.


• Εισροή εσόδων σε ποσοστό 10% από την καταγραφή των περίπου 300.000 οικονομικών μεταναστών με δυνατότητα ασφάλισής τους στον Ο.Γ.Α. (Εργόσημο). Η εκτίμηση των εισροών: 100 εκατ. ανά έτος.

• Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α., είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.


• Εφαρμογή ως το 2020 (συμβατή με νέα ΚΑΠ 2014-2020) του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τετραετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.


• Κίνητρα ένταξης νέων ασφαλιζόμενων στο ΟΓΑ.

Αντίστοιχα, για το φορολογικό ζητούν:

• Να συνεχιστεί και για τα επόμενα έτη η εφαρμογή του Ν. 4172/2013 άρθρο 29 παρ. 3 (τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται με συντελεστή 13%).

• Να υπάρχει αφορολόγητο ποσό ύψους 12.000 ευρώ για τους "κατά κύριο επάγγελμα αγρότες", για το εισόδημα που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα (παρ. στ, άρθρο 3 Ν. 3874/2010) καθώς και 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.


• Δεν μπορεί να εκδοθεί "παραστατικό εξόδου"
 καθώς στην οικογενειακή εκμετάλλευση εργάζεται καθημερινά ο (η) σύζυγος και πολλές φορές εποχιακά και τα παιδιά αυτών, για να καλύψουν τις φοιτητικές τους δαπάνες και άλλα. Επίσης, δεν υπάρχουν αποσβέσεις για τον υφιστάμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις, γεωργοκτηνοτροφικές και αλιευτικές υποδομές, καθώς και η κατοχή γης, η οποία μάλιστα καταβάλλει και ΕΝΦΙΑ.


• Κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη Ν. 4328 αρ. 2 παρ. 1 της 14/5/2015 (όπου φορολογούνται ενιαία, συνδεδεμένη ενίσχυση, γεωργοπεριβαλλοντολογικά προγράμματα, Σχέδια Βελτίωσης).

• Να παραμείνει η προκαταβολή επόμενου έτους στο 27,5% λόγω απαιτήσεων ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v