Τραπεζίτες: «Ναι μεν αλλά» για κόκκινα δάνεια

Τι συμφωνήθηκε, πού υπήρξαν διαφωνίες στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τις διοικήσεις των τραπεζών. Ποια είναι η αντιπρόταση της κυβέρνησης για τα εξαιρούμενα από δυνατότητα πώλησης στεγαστικά, καταναλωτικά και κόκκινα δάνεια. Τι είπαν οι τραπεζίτες.

Τραπεζίτες: «Ναι μεν αλλά» για κόκκινα δάνεια

Την αντιπρόταση της κυβέρνησης στο καυτό ζήτημα της ένταξης και των κόκκινων στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δανείων, στο πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα πώλησής τους σε funds, συζήτησαν οι κ. Δραγασάκης, Σταθάκης και Τσακαλώτος στις διοικήσεις των τραπεζών.

Το ζήτημα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και αποτελεί σημείο τριβής, καθώς το κουαρτέτο επιμένει να πάψει η εξαίρεση των εν λόγω δανείων ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει κάποιες περιπτώσεις προτείνοντας κριτήρια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr, η αντιπρόταση της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν όλα τα κόκκινα στεγαστικά με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Βάζει δε «νερό στο κρασί της» και ετοιμάζεται να αντιπροτείνει στους δανειστές να εξαιρεθούν τα πολύ μικρά καταναλωτικά, όπως επίσης και τα πολύ μικρά προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι οι τραπεζίτες άκουσαν τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, ωστόσο δεν υπήρξε απόλυτη σύμπλευση ως προς τη δυνατότητα εξαίρεσης των εν λόγω δανείων. Μάλιστα, ανέφεραν πως το άνοιγμα του θεσμικού πλαισίου πώλησης και σε αυτές τις κατηγορίες κόκκινων δανείων θα λειτουργήσει κυρίως πιεστικά προς ένα σημαντικό μέρος δανειοληπτών που διαθέτουν εισόδημα και περιουσία, αλλά δεν πληρώνουν.

Ωστόσο, στη γενική θεώρηση δεδομένων των συνθηκών της οικονομίας υπήρξε σύμπνοια απόψεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο βασικό ζήτημα ότι σήμερα καμία τράπεζα δεν θα ήθελε να προχωρήσει στην πώληση κόκκινων δανείων, γιατί οι τιμές που προσφέρουν οι ξένοι είναι εξευτελιστικές... ενώ δεν ενδιαφέρονται για αγορές κόκκινων στεγαστικών δανείων σε συνοικίες της Αττικής.

Σε αναμονή...

Μολονότι η ατζέντα της προγραμματισμένης συνάντησης είχε και μία σειρά από άλλα σημαντικά για την πορεία του τραπεζικού συστήματος θέματα, όπως η ρευστότητα, η ουσιαστική αξιοποίηση από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ κ.ά. αλλά και η πληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τις τράπεζες, τη συζήτηση μονοπώλησε το «καυτό» για την κυβέρνηση ζήτημα των κόκκινων δανείων, γεγονός που καταδεικνύει το επείγον της υπόθεσης ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Μάλιστα, κυβέρνηση και δανειστές είχαν συμφωνήσει στα τέλη του 2015 ότι η εξαίρεση για τις τρεις αυτές κατηγορίες κόκκινων δανείων ισχύει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ με τροπολογία δόθηκε ένας μήνας παράταση (έως τις 15 Μαρτίου).

Παράλληλα αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής Επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Ε.Τ. και των αρμόδιων υπουργείων, ανάλογα με το συγκεκριμένο θέμα που θα συζητείται κάθε φορά.

Η εν λόγω Επιτροπή θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πρόσφατα η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών υποστήριξε ότι οι χρεώσεις που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v