Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει τη στάση της η ΝΔ

Γιατί σκληραίνει την αντιπολιτευτική του στάση ο Κυρ. Μητσοτάκης. Δεν θέλουμε εκλογές αλλά αν έρθουν «είμαστε πρώτο κόμμα», διαμηνύουν στελέχη. Η «μάχη» του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος και οι ενδεχόμενες πιέσεις.

Σκληραίνει τη στάση της η ΝΔ

Να εντείνει την αντιπολιτευτική του ρητορική αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δείχνει να κλείνει κάθε παράθυρο συνεννόησης με την κυβέρνηση.

Η χθεσινή του δήλωση με την οποία καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει το σχέδιό του για το ασφαλιστικό και να ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τους κοινωνικούς φορείς καταδεικνύει τις προθέσεις του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος, μία εβδομάδα πριν από τη... μάχη του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, επιλέγει το «σκληρό ροκ» απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στάση η οποία θα δοκιμαστεί από τους Ευρωπαίους ομογάλακτους του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι πιθανολογείται πως θα του ασκήσουν έντονη πίεση προκειμένου τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης να περάσουν από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, άρα και με τη συμφωνία της ΝΔ.

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για μας και θα το αναφέρει σε όλους τους τόνους στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. «Δεν μπορούν να υπάρχουν στη Βουλή δύο πλειοψηφίες, η μία για να ψηφίζει τα μέτρα και η άλλη για να διαλύει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Στήριξη α λα καρτ δεν παρέχουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Ανεπανόρθωτη βλάβη

Η ΝΔ δεν ζητάει εκλογές, σε καμία περίπτωση -όπως λένε στη Συγγρού- δεν θα συμβάλουν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας, ενώ κοινό μυστικό είναι και το γεγονός ότι το κόμμα δεν βρίσκεται στην ετοιμότητα που θα επιθυμούσε ο πρόεδρός του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «τυχόν προσφυγή στις κάλπες είναι θέμα του πρωθυπουργού και των αδιεξόδων του. Αν έρθουν, καλώς να έρθουν και η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα», σημειώνουν.

Σύμφωνα, εξάλλου, με γαλάζιο κομματικό παράγοντα, «στην περίπτωση που αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ακόμα και χωρίς να είμαστε απόλυτα έτοιμοι, θα είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί από τη σημερινή κυβέρνηση, που έχει αφήσει τα πάντα να... παραλύσουν».

Η βλάβη την οποία υφίσταται η χώρα, λένε στη Συγγρού, «είναι τεράστια και πρέπει να βιαστούμε για να μη γίνει ανεπανόρθωτη».

Ειδικά για το ασφαλιστικό, θεωρούν ότι μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, συμπεριφέρεται ερασιτεχνικά και με πρακτικές που αντί να λύνουν, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.

Υπενθυμίζουν τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τις διατύπωσε στη Βουλή, χωρίς όμως να εισακουστεί, ενώ με αφορμή την καθολική αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική πρόταση τονίζουν ότι «μεταρρυθμίσεις χωρίς έστω μία ελάχιστη βάση συζήτησης και αποδοχής, με όλη την κοινωνία απέναντι, δεν μπορούν να γίνουν».

Το κλείσιμο των δρόμων

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες, όσον αφορά όχι στην ουσία των διεκδικήσεών τους αλλά στον τρόπο διαμαρτυρίας τους με το κλείσιμο των δρόμων.

Μάλιστα έχει δώσει εντολή στους γαλάζιους βουλευτές της περιφέρειας να αποφεύγουν να δίνουν το παρών στα αγροτικά μπλόκα, στηρίζοντας τον συγκεκριμένο τρόπο κινητοποιήσεων.

Αντίστοιχα, με προσοχή η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί και τις αντιδράσεις στις περιοχές που κατασκευάζονται τα κέντρα υποδοχής προσφύγων, τα οποία, όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από τη Μυτιλήνη, θα πρέπει να γίνουν, βάσει των δεσμεύσεων της χώρας μας.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΝΔ για το προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ενώ επαφές στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα έχει ο συντονιστής μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v