Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα «επίθεση φιλίας» στον μεσαίο χώρο κάνει η ΝΔ

Τι σηματοδοτούν οι «γέφυρες» του Άδωνι Γεωργιάδη προς το Ποτάμι. Στο στόχαστρο κυρίως όσοι απείχαν στις τελευταίες εκλογές. Το βασικό επιχείρημα της Συγγρού και η προσυνεδριακή διαδικασία.

Νέα «επίθεση φιλίας» στον μεσαίο χώρο κάνει η ΝΔ

«Η κυβέρνηση χαροπαλεύει», υποστήριξε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοπή πίτας της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ στην Πετρούπολη και, όπως είπε, δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά πότε θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Κοινό μυστικό στη Συγγρού είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μπροστά σε όλα τα «καυτά» ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο δίμηνο, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα, όπερ σημαίνει για την αξιωματική αντιπολίτευση «τάχιστη προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα».

Όπως λένε πλέον στο γαλάζιο στρατόπεδο, «ίσως θα πρέπει να βιαστούμε και να επιταχύνουμε τον αρχικό στόχο του προγράμματος των 111 ημερών», βάσει του οποίου η ΝΔ την Πρωτομαγιά θα έχει ολοκληρώσει τις εσωτερικές της διεργασίες και θα είναι σε θέση να διεκδικήσει την εξουσία.

«Οι εξελίξεις δεν πρέπει να μας προλάβουν», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, φράση η οποία εν πολλοίς σχετίζεται και με το χθεσινό άνοιγμα του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη προς τα στελέχη του Ποταμιού να συμπράξουν με τη ΝΔ.

«Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που ανέκαθεν υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι θέλει να ξανακάνει τη ΝΔ τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη», σχολίαζε χθες στο Euro2day.gr συνεργάτης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με την πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του κόμματος. Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τη ΝΔ είναι αυτός ο στόχος να υλοποιηθεί «από κάτω προς τα πάνω» και όχι το αντίστροφο.

Γι' αυτό και βασικό μέλημά της είναι να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους και τους πολίτες που ψήφισαν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, όμως ακόμα περισσότερο σε αυτούς που δεν ψήφισαν καθόλου στις τελευταίες εκλογές. «Υπάρχει πολύ μεγάλη δεξαμενή για τη διεύρυνση αυτού του τύπου που μας ενδιαφέρει», έλεγε ο ίδιος κομματικός παράγοντας, εξηγώντας ότι η ΝΔ θέλει να πείσει την κοινωνία ότι είναι το κόμμα «που προσφέρει την μοναδική ουσιαστική κυβερνητική εναλλακτική επιλογή για τον τόπο».

«Έναντι του λαϊκισμού»

Το «κλειδί» των εκλογών, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο μεσαίος χώρος και η πολυσυζητημένη διεύρυνση που επιθυμεί για το κόμμα του «κοιτάζει» προς τα εκεί. Μόνο τυχαία, στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν η αναφορά του στον Τάσο Γιαννίτση από το βήμα της Βουλής, ενώ η αμφίδρομη σχέση αποτυπώθηκε από τις θετικές αναφορές της Άννας Διαμαντοπούλου στον κ. Μητσοτάκη, καθώς και την ανταπόκριση που είχε η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ από βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Βασικό επιχείρημα της ΝΔ προς τους ψηφοφόρους που πρόσκεινται ιδεολογικά στο χώρο του κέντρου είναι ότι όλες μαζί οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις θα πρέπει να δώσουν τη μάχη «έναντι του λαϊκισμού των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου». Το κάλεσμα αυτό αναμένεται να επαναληφθεί ολοένα και εντονότερο όσο η ΝΔ πλησιάζει προς το συνέδριό της, στα μέσα Απριλίου, το οποίο θα αποτελεί και ορόσημο για τη νέα ΝΔ που οραματίζεται ο νέος πρόεδρός της. Μάλιστα, εντός της εβδομάδος θα γίνουν ανακοινώσεις που αφορούν στην έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας καθώς, όπως είπε και χθες ο κ. Μητσοτάκης, πρόθεσή του είναι να πάει η ΝΔ σε ένα συνέδριο που θα αλλάξουν πολλά, μεταξύ αυτών και το καταστατικό του κόμματος.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη προκειμένου να έχει προσωπική εικόνα για την κατάσταση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενόψει και των πρωτοβουλιών που θα έχει τις επόμενες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v