Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στοχευμένη αντιπολίτευση» στήνει ο Κυριάκος

Πού δίνει έμφαση, με τις επιλεκτικές επιθέσεις στην κυβέρνηση. Η αξιοποίηση του χρόνου για την εσωτερική ανασυγκρότηση. Σε φάση προσαρμογής βουλευτές και στελέχη. Ενόχληση για Σόιμπλε και Βέμπερ.

«Στοχευμένη αντιπολίτευση» στήνει ο Κυριάκος

Με αιχμή του δόρατος τις καταγγελίες για «άλωση» του κράτους από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις του συνόλου των κοινωνικών ομάδων για την «κυνική εξαπάτησή τους» από την κυβέρνηση, η ΝΔ ξεδιπλώνει την αντιπολιτευτική της στρατηγική. Όπως έχει επανειλημμένα καταδειχθεί από τις 10 Ιανουαρίου -όταν κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές- μέχρι και σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να αποφύγει την τακτική του «όχι σε όλα» και τη μετωπική στο Μέγαρο Μαξίμου για κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία.

Απεναντίας, αξιολογεί την κάθε περίπτωση χωριστά και ανάλογα με τις ευθύνες που αποδίδει στους κυβερνητικούς εταίρους, ασκεί και την αντίστοιχη κριτική. Έτσι, για παράδειγμα, ενώ στην οικονομία και στα θέματα της ηθικής οι τόνοι από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι πολύ υψηλοί, δεν συμβαίνει το ίδιο στο προσφυγικό, ή ακόμα και στο αγροτικό, όπου πάντως ακόμα η Συγγρού δεν έχει διατυπώσει το σύνολο των προτάσεών της.

Δεν βιάζεται

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα με το επικοινωνιακό πινγκ πονγκ με την κυβέρνηση, δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να ανασυγκροτήσει και να προετοιμάσει τη ΝΔ μέχρι τα μέσα Απριλίου, όταν και θα πραγματοποιήσει το συνέδριο του κόμματος, πιθανότατα στο Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο. Μέχρι τότε, όπως λένε συνομιλητές του, θέλει να τα έχει αλλάξει όλα: πρόσωπα στις γαλάζιες γραμματείες, κτίριο, φιλοσοφία λειτουργίας του κόμματος που θέλει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν δείχνει να βιάζεται είτε για εκλογές, είτε για άλλου είδους πολιτικές εξελίξεις (οικουμενική, κυβέρνηση συνεργασίας), τα οποία θα συνεχίσει να απορρίπτει σε κάθε σχετική δημόσια παρέμβασή του κατά το επόμενο διάστημα.

Χθες, πάντως, αρχικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης μαζί με συντονιστές και τομεάρχες προχώρησαν σε ένα μπαράζ καταγγελιών κατά της κυβέρνησης για τη διαπραγματευτική τακτική που εφαρμόζει, για το «δήθεν» ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις ανεξάρτητες αρχές, τις καταγγελίες Βαρουφάκη, καθώς και τη συμμετοχή ασφαλιστικών ταμείων και κρατικών εταιρειών - ΔΕΚΟ στην ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι κάποια μόνο από τα ζητήματα που η Συγγρού έχει αποφασίσει να πετάξει το... γάντι προς την απέναντι πλευρά και στα οποία επί καθημερινής βάσης θα συνεχίσει να «χτυπάει» την κυβέρνηση.

Νέα δεδομένα

Την ίδια ώρα, και το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στις επιλογές της νέας ηγεσίας, με την οποία πάντως δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, κάποια στελέχη, κυρίως του λεγόμενου καραμανλικού μπλοκ, δεν άκουσαν ευχάριστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απορρίπτει μετ' επιτάσεως και άνευ προϋποθέσεων το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε οικουμενική κυβέρνηση, ενώ αντιστοίχως άλλα, κυρίως προερχόμενα από την περιφέρεια, δείχνουν προβληματισμένα από την απόσταση που κρατά η αξιωματική αντιπολίτευση από τους αγρότες και κτηνοτρόφους (και συνάμα ψηφοφόρους τους), σχετικά με τον τρόπο έκφρασης της διαμαρτυρίας τους κατά της κυβέρνησης.

Με προσεκτικούς χειρισμούς στη ΝΔ διαμορφώνουν και τις σχέσεις του κόμματος με τους ξένους αξιωματούχους, λίγες μέρες πριν από την πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, με τη νέα του ιδιότητα. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η απάντηση του κ. Κουμουτσάκου για τον Β. Σόιμπλε, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τα λεγόμενά του, ενώ ενόχληση προκάλεσε στη Συγγρού η νέα παρέμβαση-απειλή του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ (ομάδα στην οποία ανήκει και η ΝΔ) Μάνφρεντ Βέμπερ για έξοδο της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v