Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια για... όλα τα ενδεχόμενα καταστρώνει η Συγγρού

Ξορκίζει, αλλά δεν αποκλείει τις πρόωρες κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιο το ιδανικό γι' αυτόν σενάριο και ποια η εντολή προς τα γαλάζια στελέχη. Οι κινήσεις στην κομματική σκακιέρα.

Σενάρια για... όλα τα ενδεχόμενα καταστρώνει η Συγγρού

Μπορεί τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση να απορρίπτουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών –άλλωστε πάνε μόνο τέσσερις μήνες από τότε που στήθηκαν οι τελευταίες εθνικές κάλπες, συμφωνούν- ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο... ατυχήματος. Ειδικά όταν τον μήνα – φωτιά που ακολουθεί είναι ανοικτά μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά τη διαπραγμάτευση - αξιολόγηση με τους εταίρους, τότε η πρώτη διαπίστωση είναι ότι το ρευστό πολιτικό σκηνικό μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Αυτό γνωρίζουν καλά στη Συγγρού, με το θέμα να συζητείται μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Και από τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι, στην περίπτωση που η σημερινή πλειοψηφία των 153 βουλευτών δεν αντέξει, το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση, τότε εκ των πραγμάτων και η πιθανότητα των εκλογών δεν θα πρέπει να απορριφθεί.

Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι τα σχετικά σενάρια που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία προέρχονται κυρίως από την κυβέρνηση ως μέσο πίεσης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τα επώδυνα μέτρα που θα έρθουν άμεσα στη Βουλή.

Την ίδια ώρα πάντως και στελέχη της ΝΔ τα οποία προτείνουν την σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή για όλα τα θέματα απέναντι στην κυβέρνηση, δεν δείχνουν να τους ενοχλεί μια τέτοια εξέλιξη, αφού, όπως λένε, «το μπαλόνι με τις υποσχέσεις και τις ελπίδες που μοίραζε μέχρι το Σεπτέμβριο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έσκασε και θα συμπαρασύρει τους δύο εταίρους».

Εκλογικό αιφνιδιασμό

Ο ίδιος πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η ΝΔ δεν είναι έτοιμη για εκλογές και το καλύτερο θα ήταν να ολοκληρωθεί προηγουμένως η εσωτερική ανασυγκρότηση με το συνέδριο στα μέσα Απριλίου. Και στο σημείο αυτό, δηλαδή την ανέτοιμη ΝΔ, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, πιθανόν να ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας προκαλώντας εκλογικό αιφνιδιασμό.

Το ιδανικό σενάριο για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν στην περίπτωση που η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία απολεσθεί λόγω της σκληρότητας των μέτρων που έρχονται, να προθυμοποιηθούν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ άλλα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων). Έτσι, θα επωμιστούν και αυτά το βάρος των νέων μέτρων, αναλαμβάνοντας το σχετικό πολιτικό κόστος, και ταυτόχρονα θα διευρυνθεί για τη ΝΔ το πεδίο απ' το οποίο θα αναζητηθούν νέοι κεντρώοι ψηφοφόροι.

«Εάν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία θα πρέπει να αναζητήσει άλλη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή. Υπάρχουν κόμματα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να αποταθεί σε αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ, δίνοντας το στίγμα, διευκρινίζοντας με νόημα: «Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, βιάζομαι πάρα πολύ να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία».

Όπως και να' χει, η εντολή που έχει δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι το κόμμα το συντομότερο δυνατόν να είναι έτοιμο απ' όλες τις απόψεις για όλα τα ενδεχόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνονται οι αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό σε επίπεδο προσώπων, επικαιροποιούνται τα κομματικά μητρώα, γίνονται προσπάθειες οργάνωσης των Νομαρχιακών και των Δημοτικών Οργανώσεων, τίθενται σε διαβούλευση οι αλλαγές στο καταστατικό και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο επιμελείται ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v