Κατρούγκαλος: Συνεχίζουμε σκληρή διαπραγμάτευση

Όλα τα θέματα έβαλαν στο τραπέζι οι δανειστές. Στην αύξηση των εισφορών εργοδοτών-εργαζομένων οι μεγαλύτερες ενστάσεις, γεγονός που αυξάνει την πίεση για μειώσεις συντάξεων. Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε, διαμηνύει ο Γ. Κατρούγκαλος. Νέος γύρος την Τετάρτη.

Κατρούγκαλος: Συνεχίζουμε σκληρή διαπραγμάτευση

Με το καλημέρα, οι θεσμοί έθεσαν τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν, πιέζοντας αναφορικά με το ασφαλιστικό.

«Τα θέματα που τίθενται από τους θεσμούς είναι τα γνωστά», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος από το πρώτο ραντεβού.

«Εγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί. Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε. Εγινε μια δημιουργική συζήτηση και θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι. Στόχος, στο τέλος, το αποτέλεσμα να είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ενστάσεις αφορούσαν στην αύξηση των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και τους μισθωτούς. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την επίτευξη του στόχου για μείωση της δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, προβλέπεται αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα προκειμένου να εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ, για να αποφευχθεί η μείωση τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Αν οι θεσμοί απορρίπτουν την πρόταση, τότε ουσιαστικά βάζουν στο τραπέζι τη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, προκειμένου να εξευρεθούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Αργά το βράδυ πάντως κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνιζε ότι δεν τέθηκε θέμα για μείωση συντάξεων αλλά τα άλλα θέματα παραμένουν ανοικτά και η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή.

Λίγες ώρες νωρίτερα έτερο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι τουλάχιστον στο πρώτο μέρος του πρωινού ραντεβού οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ζήτησαν μειώσεις συντάξεων, εξέφρασαν αντιρρήσεις «αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί». Στη συνάντηση συζητήθηκε τόσο η δομή του νέου συστήματος, όσο και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, καθώς και το δημοσιονομικό σκέλος της προωθούμενης μεταρρύθμισης για το διάστημα 2016-2018.

Να σημειωθεί ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες, πληροφορίες και διαρροές ήθελαν τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ να πιέζουν για μείωση στις συντάξεις, μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών-παροχών και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη και έντονες ενστάσεις στο θέμα της αύξησης των εισφορών για τους μισθωτούς.

Οπως μεταδώσαμε από το πρωί, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είναι αποφασισμένος να μείνει εντός της κυβερνητικής "κόκκινης γραμμής" και να μην ενδώσει σε μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Εξίσου ανυποχώρητος εμφανίζεται και σε σχέση με το εσωτερικό μέτωπο, καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση στη λογική της μείωσης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους επιστήμονες κάτω του 20%, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr, θα πετούσε αυτόματα εκτός στόχου τις προβλέψεις για τα έσοδα του νέου ασφαλιστικού φορέα. Ωστόσο ο ίδιος, όπως είπε χθες στο Star, συζητά επέκταση της μεταβατικής περιόδου.

Στο παρασκήνιο βέβαια έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για εναλλακτικές αντιπροτάσεις, προκειμένου να καμφθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών, ενώ ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι κάποιες υψηλές συντάξεις μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v