Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: «Ναι» στους αγρότες, «όχι» στα... τρακτέρ

Λεπτές ισορροπίες και χαμηλοί τόνοι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμφωνεί με τα κύρια αιτήματα των αγροτών, διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων. «Δεν χαϊδεύουμε αυτιά», το μήνυμα της Συγγρού.

ΝΔ: «Ναι» στους αγρότες, «όχι» στα... τρακτέρ

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η ΝΔ τις εξελίξεις στο αγροτικό ζήτημα, στο οποίο προσώρας κρατά χαμηλούς τόνους. Το θέμα μπορεί να έχει απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, υποστηρίζουν στη Συγγρού, που βλέπουν ακόμα και βουλευτές της συγκυβέρνησης από την επαρχία να είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου και τους ψηφοφόρους τους. Και από τη μία μεν κατηγορούν τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο για εμπαιγμό της συγκεκριμένης επαγγελματικής - κοινωνικής ομάδας σε σχέση με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες, ωστόσο από την άλλη -γνωρίζουν καλά- θα πρέπει σύντομα να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προτείνοντας τη δική τους ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση στο θέμα.

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις σειρήνες του λαϊκισμού», δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τη γραμμή αυτή θέλει να ακολουθήσει και στην περίπτωση αυτή. Έτσι, μπορεί σε γενικές γραμμές να τάσσεται υπέρ των «δίκαιων -κατά τη Συγγρού- αιτημάτων» των αγροτών, όμως δεν θα διστάσει να σταθεί και απέναντι σε πρακτικές ή απαιτήσεις τους με τις οποίες διαφωνεί. Για παράδειγμα, η πρότασή του από το βήμα της Βουλής για συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ για τον τελευταίο χρόνο με τις αγροτικές επιδοτήσεις ήδη επικρίθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, που διαφωνεί με τους αποκλεισμούς των δρόμων, δεν εισπράχθηκε θετικά από το σύνολο των αγροτών.

Με την πολιτική αυτή των λεπτών ισορροπιών, σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, «σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να τα έχουμε καλά με όλους και να συνυπάρχουν αρμονικά οι διάφορες απόψεις, χωρίς να δυσαρεστηθεί κανείς. Αλλά έχει να κάνει με την πάγια θέση μας για ειλικρινείς τοποθετήσεις και για εποικοδομητική αντιπολίτευση, με βάση τις εδώ και χρόνια σταθερές θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και εν προκειμένω, ο ίδιος δεν θα χαϊδέψει αυτιά και πάνω στα τρακτέρ δεν πρόκειται να ανέβει», διαμηνύει η ίδια πηγή.

«Χαριστική βολή»

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον, δεν πρόκειται να ψηφίσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, αφού θεωρεί τις κυβερνητικές προτάσεις ως «χαριστική βολή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους». Όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης (Alpha), «ο αναβρασμός στον αγροτικό τομέα μάς ανησυχεί γιατί οι αγρότες έχουν πέσει θύματα μιας κυβέρνησης που δεν έχει κανένα σχέδιο». Εξέφρασε μάλιστα τη διάθεση του κόμματός του να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με όλους τους εμπλεκομένους. «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που κατεβάζουν τον κόσμο στον δρόμο», σημείωσε, με σαφείς αιχμές για το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να συνθέσουμε και όχι να διαλύσουμε τον πρωτογενή τομέα της χώρας», λένε στη Συγγρού, που καταγγέλλουν το «τριπλό κοκτέιλ» που σερβίρεται στους αγρότες: αυξημένες εισφορές, αύξηση του κόστους παραγωγής και αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την εξαιρετικά αυξημένη στο 100% προκαταβολή.

Όσον αφορά στο ταμείο των αγροτών, τον ΟΓΑ, η ΝΔ τάσσεται υπέρ της αυτόνομης πορείας του και όχι της ενσωμάτωσής του σε ένα ενιαίο ταμείο. Θα πρέπει όμως, σύμφωνα με τη γαλάζια πρόταση, να γίνουν αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του ταμείου, με περιορισμό των ασφαλιστικών κλάσεων και κατάργηση της εξαίρεσης ασφάλισης που προβλέπεται για τους νέους αγρότες έως 21 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v