Διαπραγμάτευση, κινητοποιήσεις, προσφυγικό και τηλεοπτικές άδειες συνθέτουν το (αναμενόμενο) εκρηκτικό μείγμα που θα προσπαθήσει να απασφαλίσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας στο επόμενο καθοριστικό 20ήμερο.
Η πρώτη συνάντηση, σήμερα το πρωί, του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο δεν αναμένεται καθόλου εύκολη, καθώς όλες οι πληροφορίες μιλούν για σκληρή στάση του ΔΝΤ στο ασφαλιστικό.
Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε μεταφέρει το Euro2day.gr εν μέσω εορτών, κυβερνητικές πηγές μίλησαν χθες για «εναλλακτικές προτάσεις» στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών απορρίψουν το σχέδιο Κατρούγκαλου.
Μεταξύ άλλων, εννοούν μειώσεις σε κύριες συντάξεις προκειμένου: πρώτον, «να βγουν τα νούμερα» και, δεύτερον, να μην πέσει όλο το βάρος της μεταρρύθμισης στους νυν εργαζόμενους-μελλοντικούς συνταξιούχους.
Αυτό που, όπως όλα δείχνουν, παραμένει υπό συζήτηση είναι το «κατώφλι» πάνω από το οποίο θα γίνουν οι μειώσεις. «Συζητήσαμε για 1.500 ή 1.600 ευρώ», αναφέρει ένας κυβερνητικός παράγοντας, ενώ άλλος αναφέρει ότι «στο τραπέζι υπάρχει και το κατώφλι των 1.200 ευρώ».
Το σίγουρο -λένε- είναι ότι «δεν θα γίνει δεκτή καμία συζήτηση για οριζόντιες μειώσεις», ενώ άπαντες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για μείωση του... πλαφόν διάσωσης στα 1.000 ευρώ.
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων σε ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες (πέραν όσων ανακοινώθηκαν από το Μαξίμου την προηγούμενη Δευτέρα), ενώ για τους αγρότες σημειώνουν ότι οι διορθώσεις θα αφορούν μόνο στη χρονική επέκταση των μεταβατικών διατάξεων.
Ως εκ τούτων, το Μαξίμου δεν ευελπιστεί σε τερματισμό των κινητοποιήσεων -αντιθέτως περιμένουν όξυνσή τους ενόψει της απεργίας της Πέμπτης, αλλά και σε ολόκληρο το διάστημα της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο.
«Οι κινητοποιήσεις δεν βλάπτουν, είναι καλό διαπραγματευτικό χαρτί», λένε. Από την άλλη, εκτιμούν πως όταν κατατεθούν σήμερα και επισήμως τα αιτήματα του ΔΝΤ, «οι επαγγελματικές ομάδες που εξεγείρονται θα 'ζυγίσουν' τα δεδομένα», ενώ η αντιπολίτευση «θα υποχρεωθεί να πάρει θέση».
Πολυμερής στο Λονδίνο για το προσφυγικό
Στο μέτωπο του προσφυγικού, το plan B ενεργοποιήθηκε ήδη και αφορά στην ανάθεση δημιουργίας-λειτουργίας των hot spots στον Στρατό, με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να παραχωρεί δύο στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό ως «κέντρα μετεγκατάστασης».
«Δεν πρέπει να δώσουμε άλλοθι με τις καθυστερήσεις, παρότι αντιλαμβάνονται όλοι ότι οι 8.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στα δύο στρατόπεδα θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των δεκάδων χιλιάδων που θα καταφθάσουν όταν βελτιωθεί ο καιρός», ομολογούν κυβερνητικά στελέχη. Χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους (εκτός από την οργή τους) για το «τέχνασμα» των εταίρων με τη Συνθήκη Σένγκεν.
Μία ακόμα «μάχη» θα δοθεί στο Λονδίνο την Πέμπτη: στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία, οργανώνεται πολυμερής συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Άνγκελα Μέρκελ, του Αυστριακού πρωθυπουργού Βέρνερ Φάιμαν, του πρωθυπουργού της Ολλανδίας (και προεδρεύοντος της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) Μαρκ Ρούτε, του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φραντς Τίμερμανς.
Αυτό που θα επιδιώξει (εκ νέου...) ο κ. Τσίπρας είναι να γίνει κατανοητό πως οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν μόνο εάν: πρώτον, η ΕΕ δεχτεί να γίνεται η μετεγκατάσταση μόνο από το τουρκικό έδαφος και, δεύτερον, η Τουρκία πάρει μέτρα εναντίον των διακινητών.
Τηλεοπτικές άδειες και Τούρκος... καναλάρχης
Στο έτερο μέτωπο, των τηλεοπτικών αδειών, η κλεψύδρα αδειάζει αλλά οι τελευταίοι... κόκκοι δεν πέφτουν εύκολα.
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν συμφώνησε ούτε χθες στην ανάδειξη νέου ΕΣΡ, όπως άλλωστε αναμενόταν, με την αντιπολίτευση να επιμένει στο αίτημα: η ευθύνη για τον ορισμό των αδειών να φύγει από τη Βουλή και να επιστρέψει στο ΕΣΡ.
Τι μέλλει γενέσθαι; Θα υπάρξει άλλη μία απόπειρα συμφωνίας στη Διάσκεψη και εάν ναυαγήσει κι αυτή, η κυβέρνηση θα στραφεί στο plan B, δηλαδή σε νομοθετική πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί ο σκόπελος.
Οι συναρμόδιοι υπουργοί Παππάς-Σπίρτζης δεν την προαναγγέλλουν, ωστόσο οι πληροφορίες μιλούν είτε για ανάληψη, από τους ίδιους, της αρμοδιότητας του ΕΣΡ για τη διαγωνιστική διαδικασία, είτε για «διορισμό» των μελών του ΕΣΡ. Η συνταγματικότητα των σεναρίων δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.
Οσο για τον... Τούρκο επιχειρηματία που ενδιαφέρεται να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια; Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι πράγματι ανέφερε προ μηνών την επιθυμία του στον κ. Τσίπρα, όταν ο πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν πως «οι άδειες θα δοθούν με διαφανή διεθνή διαγωνισμό».
Το θέμα αξιοποιείται ήδη από την αντιπολίτευση και από τους νυν «καναλάρχες», ενώ το επιχείρημα «ξεπουλιούνται οι συχνότητες στους Τούρκους» θα είναι το βαρύ όπλο τους στον «μεγάλο πόλεμο» με την κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.