Η Κομισιόν (φέρεται να) είναι σύμμαχός μας απέναντι στο ΔΝΤ στο ασφαλιστικό, οι απαιτήσεις του οποίου πλήττουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν μάς στέλνει το περίφημο τελεσίγραφο για τη συμμετοχή της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν, προκειμένου να γλυτώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τις προσφυγικές ροές.
Το Μαξίμου καλείται να λύσει το παραπάνω σταυρόλεξο με τρόπο που «να μην εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό», όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η πολυμελής υπουργική αντιπροσωπεία επέστρεψαν χθες το βράδυ από τη διήμερη επίσκεψη σε Ισραήλ-Κύπρο. Την προχθεσινή «έκρηξη» του πρωθυπουργού για το τελεσίγραφο (μίλησε για «κάποιους γραφειοκράτες των Βρυξελλών» που παίζουν blame game) αναμένεται να ακολουθήσουν τηλεφωνικές επικοινωνίες με πρόσωπα-κλειδιά στην Ευρώπη και σωρεία συσκέψεων στην Αθήνα για τον τρόπο αντιμετώπισης της «πρόκλησης».
Προβληματισμένοι εμφανίζονται κυβερνητικοί παράγοντες για τον «βαθμό συνεργασίας με την Αθήνα» του Ελληνα Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, παρότι σε επίσημο επίπεδο δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά.
«Ενα μεγάλο λάθος»
Τις οριζόντιες στήλες... του σταυρόλεξου μονοπωλεί το προσφυγικό. Οι πρώτες ενδείξεις για το πώς υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος το «τελεσίγραφο» στην Ελλάδα εκπέμπουν αισιοδοξία, αφού ακόμη και η γερμανική Zeit αναφέρθηκε ειρωνικά στην απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων: «Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφωνούν: Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την προσφυγική κρίση επειδή δεν προστατεύει τη θαλάσσια σύνορα. Μακάρι να ήταν τόσο απλό».
Κάθετα αρνητικός εμφανίσθηκε και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, μιλώντας χθες σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό: «Δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια λάθος απάντηση και ένα μεγάλο λάθος».
Συμμαχίες ενόψει Συνόδου Κορυφής
Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει συμμαχίες στο κρίσιμο διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (17-18 Φεβρουαρίου), όπου θα γίνουν οι «επίσημες» συστάσεις στην Ελλάδα προκειμένου να αρχίσει να μετράει το τρίμηνο του «τελεσίγραφου».
Εχοντας εκπληρώσει μέχρι τότε τις υποχρεώσεις και για τα πέντε hot spots στα νησιά του Αιγαίου (σ.σ. η διαβεβαίωση είναι ότι τα κενά θα καλυφθούν άμεσα), η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει το πρόβλημα «στην πραγματική του βάση». Δηλαδή:
--- Η κατηγορία ότι δεν αντιμετώπισε τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια μεταφράζεται σε κατηγορία ότι «δεν πνίξαμε τους πρόσφυγες».
--- Το πραγματικό πρόβλημα αφορά στη στάση της Τουρκίας καθώς στη γείτονα δρουν οι παράνομοι διακινητές.
--- Τα hot spots δεν λύνουν, στην ουσία, το πρόβλημα αφού οι δεκάδες χιλιάδες που φτάνουν, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (σ.σ. 35.000 έφτασαν στα νησιά το πρώτο 25ήμερο του Ιανουαρίου), θα γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες όταν βελτιωθεί ο καιρός.
--- Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα αλλά να προωθηθούν (νόμιμα ή όχι) στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Επομένως, ακόμη κι αν «σφραγιστούν» τα ελληνικά σύνορα, θα βρουν τρόπο είτε «να σπάσουν σφραγίδες» είτε να στραφούν και σε άλλες πύλες εισόδου με πρώτη την Ιταλία -σ' αυτή την εκτίμηση οφείλεται ο εκνευρισμός της κυβέρνησης Ρέντσι και του ιδίου προσωπικά.
--- Νομική οδός αποπομπής της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν υπάρχει, οπότε η απόφαση παραπέμπει σε πρωτοφανείς καταστάσεις «που θα θέσουν σε δοκιμασία ολόκληρη την ΕΕ».
Επί ποδός η Ομάδα Διαπραγμάτευσης
Στις κάθετες στήλες (του σταυρόλεξου) βρίσκεται το δίπτυχο ασφαλιστικό - αξιολόγηση.
Οι διαρροές για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ μοιάζουν εφιαλτικές -από τη μείωση κατά 15% των συντάξεων και την εκ νέου μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο, μέχρι την «από το παράθυρο» ένταξη στη διαπραγμάτευση του εργασιακού, με τις ομαδικές απολύσεις σε πρώτο πλάνο.
Η κυβέρνηση δεν συζητά καν καμία από τις εν λόγω (φερόμενες) απαιτήσεις και, σύμφωνα με στελέχη της, «αυτές προσκρούουν και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα συγκαλέσει σήμερα την ομάδα διαπραγμάτευσης με αφορμή την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών.
Στο τραπέζι βρίσκονται ήδη βελτιωτικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών (σ.σ. όπως σημειώσαμε και χθες, θα παρουσιαστούν σε αντιπροσωπεία αγροτών, εφόσον δεχθούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό), ενώ, αντιθέτως, δεν συζητείται καμία άλλη διόρθρωση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, πέραν όσων ανακοινώθηκαν από το Μαξίμου τη Δευτέρα -και απορρίφθηκαν από τους ίδιους.
Και στη μέση... τηλεοπτικές άδειες
Με προσφυγικό - ασφαλιστικό στο επίκεντρο, σήμερα αναμένεται αναζωπύρωση του «μετώπου κατά της διαπλοκής», καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Οπως αναμενόταν, μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης (και κυρίως της ΝΔ) να συναινέσει στην ανάδειξη νέου ΕΣΡ, η κυβέρνηση τροποποιεί τον νόμο που ψηφίσθηκε τον Νοέμβριο ώστε τις διαδικασίες του διαγωνισμού για την αδειοδότηση να αναλάβει η ίδια η Βουλή.
Η τροπολογία αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα (από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), εν μέσω αντιπολιτευτικών πυρών που θα ανεβάσουν στο «κόκκινο» το θερμόμετρο όχι μόνο στην αίθουσα της Βουλής αλλά και στις (κάκιστες, έτσι κι αλλιώς) σχέσεις κυβέρνησης - νυν «καναλαρχών».