Το στίγμα και τα μηνύματα Κυριάκου από τη Βουλή

Η μετωπική στον Τσίπρα και το δίλημμα προς τους πολίτες. Το άνοιγμα στους «εκσυγχρονιστές» και η προσέγγιση του μεσαίου χώρου. Η αυτοκριτική, οι σκληρές μα αναγκαίες προτάσεις και η... σιωπηλή πλειοψηφία.

Το στίγμα και τα μηνύματα Κυριάκου από τη Βουλή

Χωρίς να αποκλίνει από τις μέχρι τώρα θέσεις του, προσδιορίζοντας με σαφήνεια το ιδεολογικό του στίγμα και στέλνοντας μηνύματα προς την κοινωνία, την αντιπολίτευση αλλά και το εσωτερικό του κόμματός του, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του ομιλία ως αρχηγός της ΝΔ.

Ως αναμενόταν και σε συνέχεια της έντονης αντιπαράθεσης κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική, ασκώντας δριμεία επίθεση για τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ δεν έλειψε και η αυτοκριτική για τα λάθη της παράταξής του κατά το παρελθόν. Στο πλαίσιο της επιχείρησης διεύρυνσης της ΝΔ προς το κέντρο, έκανε άνοιγμα προς τον χώρο του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε σε γενικές γραμμές το ασφαλιστικό σύστημα που θεωρεί βιώσιμο, χωρίς μάλιστα να αρνείται ότι θα χρειαστούν και επώδυνα μέτρα.

Στη Συγγρού, μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πρώτη κοινοβουλευτική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και έκαναν λόγο για «σοβαρή ποιοτική διαφορά» ανάμεσα στις ομιλίες αυτού και του Αλέξη Τσίπρα.

Το πολωτικό πάντως κλίμα, που δυναμιτίστηκε ακόμα περισσότερο από τον πόλεμο διαρροών ο οποίος έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν αποτελεί θετική ένδειξη ενόψει της δύσκολης συνέχειας και της ανάγκης στοιχειώδους έστω συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Τηλεοπτικές άδειες

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ, ανάμεσα στα άλλα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «την πιο επιβλαβή στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας», την κατηγόρησε ότι «δηλητηριάζει την κοινωνία με ταξικό μίσος» και τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έχετε αποτύχει, κοροϊδέψατε τους Έλληνες». Η μετωπική σύγκρουση αναμένεται να έχει και συνέχεια, με το επόμενο μέτωπο να είναι οι τηλεοπτικές άδειες που έρχονται σήμερα στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή της χθεσινής ομιλίας του, έδειξε περισσότερο κεντρώος παρά δεξιός, υπερασπιζόμενος την προσπάθεια του Τάσου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό και βαθμολογώντας θετικά την προσπάθεια των Κουτρουμάνη και Λοβέρδου το 2010. Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση, του κ. Γιαννίτση, ουσιαστικά κράτησε αποστάσεις από την κυβέρνηση Καραμανλή, λέγοντας ότι «ούτε εμείς είχαμε τότε τη σωστή στάση». Οι συγκεκριμένες αναφορές του εισπράχθηκαν θετικά από νυν και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με την Άννα Διαμαντοπούλου να το εκφράζει και δημοσίως μέσω twitter.

Θέλοντας να συγκρίνει τη νέα ΝΔ της οποίας ηγείται με τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, παρουσίασε το μοναδικό δίλημμα που -κατά τη γνώμη του- υπάρχει σήμερα για τους πολίτες: «Η επιλογή ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας, των δίκαιων μεταρρυθμίσεων, που μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά με κοινωνική ευθύνη και εθνικό πρόσημο», τόνισε.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η συχνή χρήση των όρων «ειλικρίνεια» και «αλήθεια», τις οποίες, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα έχει πλέον στο καθημερινό του λεξιλόγιο.

«Διόγκωση του κράτους»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε με πάθος τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κοινωνία «δεν πρόκειται να πληρώσει άλλο από το υστέρημά της για τη διόγκωση του κράτους» και εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε «χώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων». Τάχθηκε υπέρ των περικοπών στο δημόσιο ως ισοδύναμο για να αποφευχθούν τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. που ζητούν οι δανειστές από το ασφαλιστικό, αν και παραδέχτηκε ότι αυτό δεν αρκεί.

Πρότεινε ειδικότερα την αναστολή των αυξήσεων 150 εκατομμυρίων ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους, διακείμενος παράλληλα θετικά στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Ως βασική προϋπόθεση της επιτυχίας του νέου ασφαλιστικού προσδιόρισε την αναπτυξιακή πτυχή του, που συνδυάζεται άρρηκτα με την αύξηση της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ασφαλιστικού, απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης και στάθηκε στην ανάγκη να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας τριών Ταμείων και της εφαρμογής των βασικών ρυθμίσεων του προηγούμενου νόμου 3863.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προκάλεσε μία συζήτηση χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, την ίδια ώρα που, όπως είπε, «εμείς έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και απευθυνόμαστε στη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας».

Εντύπωση δε έκανε και η φράση του ότι «δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ», κρατώντας και πάλι αποστάσεις -δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα- από την πρακτική αποκλεισμών των δρόμων από τους αγρότες.

Δεν παρέλειψε εξάλλου να μεταδώσει στους πολίτες το αισιόδοξο μήνυμα ότι «μπορούμε να βγούμε από την κρίση», μόνο όμως με «μια δίκαιη συμφωνία ευθύνης και αλληλεγγύης, με σχέδιο και όχι με ψεύτικες υποσχέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v