Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγή οινοπαραγωγών στο ΣτΕ για τον ΕΦΚ

Οι οινοπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι η επιβολή ΕΦΚ είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Προσφυγή οινοπαραγωγών στο ΣτΕ για τον ΕΦΚ
Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε στο κρασί ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι οινοπαραγωγοί. Οι ίδιοι ζητούν και την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να "παγώνει" προσωρινά η απόφαση.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι: α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες. Υποστηρίζουν ότι η επιβολή ΕΦΚ είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Οι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου αναφέρουν ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, και μάλιστα αναδρομικά καθώς καταλαμβάνει και την παραγωγή του 2015.Όπως επισημαίνουν από την επιβολή του επίμαχου φόρου θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της υποχρέωσης άμεσης καταβολής του ΕΦΚ που αντιστοιχεί στα αποθέματα οίνου που έχουν.

Επίσης επισημαίνουν ότι η επιβάρυνση αυτή θα επιφέρει το άμεσο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσέλθουν, όπως προβλέπεται, την 31ή Ιανουάριου 2016 στις Δ.Ο.Υ. να καταβάλλουν τον ΕΦΚ για τα αποθέματα οίνου που έχουν στις αποθήκες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v