Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Υψηλά τα περιθώρια για άνοδο μεγεθών

Κοινό συμπέρασμα που προκύπτει από το 6μηνο 2007 για τις τράπεζες, είναι ότι η άνοδός τους έχει ακόμα δρόμο. Μέσω της επέκτασης των δραστηριοτήτων σε νέες αγορές επιτυγχάνουν τη διατήρηση του επιτοκιακού περιθωρίου και σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ακόμα και μικρή αύξηση.

Τράπεζες: Υψηλά τα περιθώρια για άνοδο μεγεθών
του Γιώργου Α. Σαββάκη

* Οι πίνακες με το προφίλ των 5 τραπεζών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Oι τραπεζικές μετοχές αποτελούν την ατμομηχανή της Σοφοκλέους αλλά και σε μεγάλο βαθμό της ελληνικής οικονομίας. Κοινό συμπέρασμα από τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2007 είναι ότι η άνοδός τους έχει ακόμα δρόμο, αφού η ζήτηση για νέες χορηγήσεις κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, οι εγχώριες τραπεζικές δυνάμεις, μέσω της επέκτασης των δραστηριοτήτων τους σε νέες, παρθένες αγορές επιτυγχάνουν τη διατήρηση του επιτοκιακού τους περιθωρίου και σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ακόμα και μικρή αύξηση, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται οι δείκτες εξυπηρέτησης δανείων και αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων.

Βάσει των εκτιμήσεων της FactSet, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με premium έναντι των ευρωπαϊκών τόσο σε όρους κερδών όσο και σε όρους εσωτερικής αξίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι ρυθμοί μεγέθυνσης που θα πραγματοποιήσουν θα συνεχίσουν να είναι διπλάσιοι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ και οι μερισματικές αποδόσεις που υπόσχονται δεν υπολείπονται από αυτόν.

Από τα στοιχεία των ισολογισμών, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι τα μεγέθη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έχουν ξεφύγει από τον εγχώριο ανταγωνισμό και κινούνται πλέον σε επίπεδα κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, μαζί με τα μεγέθη της Marfin Popular Bank διαθέτουν τους χαμηλότερους δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις, στοιχείο που μεταφράζεται σε υψηλή δυναμική χορήγησης νέων δανείων. Τέλος, οι δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις δικαιολογούν πλήρως τις αποφάσεις για αύξηση κεφαλαίου από μέρους της EFG Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας αύξησε το σύνολο των χορηγήσεών του κατά 50%, κοντά στα 50 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες χορηγήσεις αυξήθηκαν στο εξάμηνο κατά 80%. Παρά την ισχυρή ανάπτυξη των μεγεθών, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις αλλά και προς ενεργητικό παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η ποιοτική αναβάθμιση των εσόδων διαφαίνεται και από τον δείκτη καθαρών εσόδων από τόκους προς συνολικά έσοδα που πλέον προσεγγίζει το 68%.

Η ετησιοποιημένη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, παρά τη σημαντική αύξηση κεφαλαίου για την απόκτηση της Finansbank, διατηρείται σε επίπεδα ανώτερα από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ενώ και οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, παρέχοντας ”φθηνό” καύσιμο στην ανάπτυξη των μεγεθών. Το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου της Εθνικής ξεπέρασε τα 82 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του έτους, οι καταθέσεις τα 55 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις κινούνται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

EFG EUROBANK

H EFG Eurobank συνέχισε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των εργασιών της, αφού το συνολικό μέγεθος των χορηγήσεων αυξήθηκε στα 40,5 δισ. ευρώ από 30,4 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2006, ενώ τα νέα δάνεια στο εξάμηνο του 2007 αυξήθηκαν κατά 84%, στα 5,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, και ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων ενισχύθηκε ικανοποιητικά με ποσοστό 27%, στα 27,1 δισ. ευρώ, ωστόσο ο δείκτης των χορηγήσεων προς τις καταθέσεις για τον όμιλο της EFG Eurobank είναι ο υψηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών καθώς στο α΄ εξάμηνο του έτους προσέγγισε το 149% από 142% για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης των χορηγήσεων προς το σύνολο του ενεργητικού παραμένει σε παρόμοια επίπεδα με τον μέσο όρο του κλάδου, και μάλιστα ελαφρώς χαμηλότερα από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Τέλος, τα καθαρά έσοδα από τόκους αποτελούν περίπου το 70% των συνολικών καθαρών εσόδων, όπως και στις περιπτώσεις της Alpha Bank και της Εθνικής.



ALPHA BANK

Για τον όμιλο της Alpha Bank, ο δείκτης των χορηγήσεων προς καταθέσεις κινήθηκε στο 112%, αισθητά χαμηλότερος απ’ ό,τι της EFG Eurobank, ωστόσο οι ρυθμοί χορήγησης και νέων δανείων υστέρησαν τόσο σε σχέση με την EFG όσο και με την Πειραιώς και την Εθνική. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης καθαρών εσόδων από τόκους προς συνολικά έσοδα είναι ο υψηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και επίσης τα έσοδα από συναλλαγές και προμήθειες ως ποσοστό των συνολικών εσόδων είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των εγχώριων τραπεζών.

Για το τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους, το σύνολο του ενεργητικού ήταν 52,2 δισ. ευρώ από 46,5 δισ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2006, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 33,3 δισ. ευρώ, ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 19%. Τέλος, ο δείκτης των χορηγήσεων προς το σύνολο του ενεργητικού προσεγγίζει τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών στο α΄ εξάμηνο του 2007, διαμορφούμενος στα 71,8%.

MARFIN POPULAR BANK

Ισχυρή άνοδο σε όλα τα μεγέθη της κατέγραψε η Marfin Popular Bank στο α΄ εξάμηνο του 2007, ενώ οι ρυθμοί μεγέθυνσης ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο των τεσσάρων άλλων σημαντικών παικτών της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου σημείωσε αύξηση κατά 51% και διαμορφώθηκε σε 29,1 δισ. ευρώ, οι συνολικές καθαρές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 37% και διαμορφώθηκαν σε 15,2 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές καταθέσεις σημείωσαν αύξηση 40% και ανήλθαν σε 20,1 δισ. ευρώ και αποτελούν το 70% του συνολικού ενεργητικού.

Η δυνατότητα ανάπτυξης των εργασιών που εμφανίζει η Marfin Popular Bank αντικατοπτρίζεται και στους δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις αλλά και προς ενεργητικό, αφού ο πρώτος δείκτης διαμορφώθηκε στο 75,7% μόλις, από 77,5% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006, και ο δεύτερος στο 52% από 58% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006. Η MPB εμφανίζει με διαφορά τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς οι δείκτες μόχλευσης κινούνται ακόμη σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Για την Τράπεζα Πειραιώς ο ρυθμός των χορηγήσεων κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο της τάξεως του 37%, με το απόλυτο μέγεθος να ξεπερνάει τα 25 δισ. ευρώ, ενώ τα νέα δάνεια διαμορφώθηκαν στο α΄ εξάμηνο του 2007 σε 4,7 δισ. ευρώ και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 72%. Παρότι το σύνολο του ενεργητικού αυξήθηκε κατά 40%, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 27% σε 19,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις να ”εκτοξευτεί” στο 130% από 120% για το α΄ εξάμηνο του 2006.

Για την Τράπεζα Πειραιώς ο δείκτης των καθαρών επιτοκιακών εσόδων προς συνολικά έσοδα είναι σημαντικά χαμηλότερος απ’ ό,τι στις περιπτώσεις της EFG Eurobank και της Alpha Bank αλλά και σε σχέση με την MPB και την Εθνική Τράπεζα, καθώς μόλις που υπερβαίνει το 50%. Τα έσοδα συναλλαγών ως ποσοστό επί των συνολικών εσόδων, παρόλο που κινούνται καθοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006, εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 20%. Παράλληλα, ο δείκτης κόστους προς έσοδα πλην προμηθειών, αν και συνεχίζει να κινείται πάνω από τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών, βαίνει μειούμενος.

* Οι πίνακες με το προφίλ των 5 τραπεζών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v