Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και, προσωπικά, Τσίπρα-Μητσοτάκη, αναμένεται να εξελιχθεί η αποψινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό.
Την ίδια στιγμή, στο Μαξίμου εντείνονται οι προσπάθειες για περαιτέρω "βελτιώσεις" στο σχέδιο Κατρούγκαλου, μετά τις πρώτες που ανακοινώθηκαν χθες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, σε μία (ύστατη;) προσπάθεια να μην υπάρξουν μειώσεις στις υψηλές συντάξεις -κάτι που θεωρείται όλο και λιγότερο δυνατό.
«Τι κάνατε 40 χρόνια - τι προτείνετε τώρα;»
Κατά τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Πρώτον, για την πολιτική που άσκησαν επί 40 χρόνια (και) στον τομέα του ασφαλιστικού (ζημιογόνα διαχείριση των αποθεματικών, PSI, μηδενική πρόβλεψη για ταμεία όπως το πρώην ΤΕΒΕ ή ο ΟΓΑ), τα αποτελέσματα της οποίας είναι το σημερινό, μη βιώσιμο, σύστημα.
Δεύτερον, για την απραξία τους τα πέντε μνημονιακά χρόνια, καθώς "αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, προτίμησαν να κόψουν 11 φορές και οριζοντίως τις συντάξεις", όπως αναμένεται να πει.
Τρίτον, για την άρνησή τους σήμερα να προσέλθουν στον διάλογο και να καταθέσουν προτάσεις -γι' αυτό άλλωστε ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών.
Τέταρτον, για την επιμονή τους να μην απαντούν ευθέως στο ερώτημα "ναι ή όχι σε νέες μειώσεις συντάξεων".
Ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τη "φιλοσοφία" της κυβερνητικής πρότασης, αναδεικνύοντας τα στοιχεία της "κοινωνικής δικαιοσύνης" και της "προστασίας των αδυνάμων", παρότι μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου ένα σχέδιο βιωσιμότητας των Ταμείων με 25% ανεργία -και δη, μακρόχρονη.
Πιέσεις για μειώσεις συντάξεων
Οι συσκέψεις στο Μαξίμου πάντως δεν έχουν οδηγήσει στο τελικό "δια ταύτα" όσον αφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
- Από τη μια, οι δανειστές..."και οι αριθμοί" πιέζουν για μειώσεις στις υψηλές συντάξεις (όχι οριζόντιες).
- Από την άλλη, στο κυβερνητικό επιτελείο (εξακολουθεί να) υπερτερεί η άποψη "όχι μειώσεις σε καμία σύνταξη", με το γνωστό επιχείρημα που διατύπωσε και χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα παίζουν τον ρόλο οικογενειακού εισοδήματος, διότι ο (υψηλο)συνταξιούχος συντηρεί και τα άνεργα παιδιά του.
Αλλα κυβερνητικά στελέχη και απλοί βουλευτές ωστόσο εκτιμούν ότι αυτό το επιχείρημα "αδυνατίζει" όλο και περισσότερο: αφενός -λένε- μεταφέρει το βάρος στους νυν εργαζόμενους (οι οποίοι πλήττονται και φορολογικά). Αφετέρου, "αυτό που προέχει είναι να κλείσει η αξιολόγηση και το χρέος, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα δώσουν δουλειές στα άνεργα παιδιά αντί να τα τρέφει ο συνταξιούχος πατέρας", όπως έλεγε κατ' ιδίαν χθες μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης παραπέμπουν στην προχθεσινή επισήμανση του κ. Τσίπρα, κατά την ομιλία του στο Τάε Κβον Ντο: "Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως δεν γίνεται σε λιγότερο από 4 εκατομμύρια ενεργού πληθυσμού, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι άνεργοι, να στηρίζονται 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι».
Διαχωρισμός «μικρών» και «μεγάλων» αγροτών;
Οι βελτιώσεις που ανακοινώθηκαν χθες από το Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επιστημονικούς φορείς, θεωρήθηκαν ως μία «χαραμάδα» στην φιλοσοφία Κατρούγκαλου περί «ενιαίων κανόνων για όλους».
Σε εξέλιξη βρίσκεται και ανάλογη συζήτηση για τους αγρότες. Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να έχει δεχτεί εισηγήσεις για αλλαγές στον υπολογισμό των εισφορών, ώστε αυτές να καθορίζονται από το ετήσιο αποτέλεσμα της παραγωγικής δραστηριότητας του κάθε αγρότη.
Με τον τρόπο αυτό, λένε οι υποστηρικτές της πρότασης, θα διαχωριστούν αυτομάτως οι «μικροί» από τους «μεγάλους», ενώ το αποτέλεσμα θα φανεί και στα ταμεία και στις κινητοποιήσεις.
«Εφόσον σήμερα καταβάλλουν τις ισχύουσες, χαμηλές εισφορές μόνο των 52% των αγροτών, όταν αυτές διπλασιαστούν δεν θα τις καταβάλλει σχεδόν κανείς», τονίζουν. Με την ηχηρή επισήμανση ότι (σήμερα) οι συντάξεις του ΟΓΑ χρηματοδοτούνται κατά 90% από το κράτος και μόλις κατά 10% από αγροτικές εισφορές.
Η αναζήτηση λύσεων συνεχίζεται, αλλά οι πιθανότητες να εξαγγείλει κάτι ο πρωθυπουργός στη Βουλή απόψε είναι μικρές.